Gün Batımı Fotoğrafı Nasıl Çekilir

10 Kasım 2012 Cumartesi tarihinde yazılmıştır.
Gün batımı fotoğrafları, fotoğraf çekmeyi sevenlerin favorileri arasındadır. İnsanlar nereye giderse gitsin, gün batımını rahatlamak için bir fırsat olarak değerlendirirler ve eğer ellerine bir fırsat geçerse, tereddüt etmeden bu anın fotoğrafını çekmek isterler.

Gün batımının fotoğrafını çekmek aslında o kadar da zor değildir. Bazı basit teknikler sayesinde, herhangi bir fotoğraf makinesi sahibi güzel çekimler elde edebilecek.

Ahmet SIBIÇ
Her şeyden önce, planlama çok önemlidir. Gün batımı fotoğraflarının çoğu sizin o sahneyi çekmeniz gerektiğinizi düşündüğünüz bir anda çekilir. Yani özel bir plan yapmazsınız ama o sahne karşınıza gelir ve çekersiniz. Birkaç gün öncesinden nerede nasıl bir çekim yapacağınızı planlayın.

Bunun yanı sıra hava durumunu takip edin. Ayrıca yanınızda gerekli ekipmanlarınız; lensleriniz, filtreleriniz, tripodunuz, bataryanız, hafıza kartlarınız hazır olsun. Herhangi bir tatsızlıkla karşılaşmak istemezsiniz.

Bazı faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekecek. Öncelikle, gün batımının yarım saat sürdürüğünü bilmeniz gerekiyor. Öyleyse acele edin.



Sonraki adım ise kompozisyona karar vermektir. Ne çekeceğinize karar verin. Farklı odak uzunlukları ile çekim yapabilir ve manzara çekimlerinizde farklı etkiler oluşturabilirsiniz. Bu durumda, sahip olduğunuz lensler oldukça önem arz etmektedir.

Ayrıca odak noktalarınızda silüetler oluşturmak isteyebilirsiniz. Bu çok dramatik bir etki yaratabilir. Bu amaç doğrultusunda gemileri, ağaç dallarını, aklınıza gelen her şeyi kullanabilirsiniz.

Önemli bir ipucu da kuralları kırmak gerektiğini öğrenmektir. Merkezde ortalanmış bir gün batımı muhteşem görünebilirken siz, merkezde olmayan görüntüler çekebilirsiniz. Bunu sadece güneş için değil, ufuk için ve silüetleriniz için de yapabilirsiniz.



Pozlama da önemli bir konudur. Bu fotoğrafınızın güzelliğini önemli bir ölçüde etkileyecektir. Burada diyafram öncelikli ya da enstantane öncelikli modları kullanabilirsiniz. Bunun sonucunda farklı özelliklere sahip fotoğraflar elde edeceksiniz.

En iyi sonuçlar için bir tripod (üçayak) kullanmak isteyebilirsiniz. Eğer uzun pozlama yapacaksanız bu gerçekten önemlidir.



Ayrıca, güneş batarken sürekli çekimler yapın. Bu, farklı renkleri yakalamak için bir fırsat verecektir. Yine çeşitli pozlama ve odak uzaklıkları kullanın.

Ve güneş yavaş yavaş ufuktan aşağıya doğru süzülürken neden etrafınızda olan bitenlerin fotoğraflarını çekmek istemezsiniz ki? Eğer bunu deneyebilirseniz belki altın ışığı yakalayabilirsiniz.

Gün batımında çekim deneyiminin keyfini çıkarın. Bu günün dinlenmek için iyi bir fırsatı ancak ihtiyacınız varsa, güzel sahne yakalamak ve asla unutamayacağınız bir anın fotoğrafını çekmek için özel bir fırsattır.


© camera batteries
Dipnot
Geribildirimleriniz bizim için değerlidir. Bu nedenle, yazımızı okuduktan sonra, konu ile ilgili görüş ve önerilerinizi, alt kısımdaki Yorum Formunu kullanarak bize iletebilirsiniz. Herhangi bir şekilde destek veren tüm gönül dostlarına,

TEŞEKKÜRLER!..

Kullanım Koşulları

+ yorum + 2 yorum

6 Mayıs 2014 10:48

Sıradan bir yazı. Makina ayarlarını bilmeden bu hikaye ile kimse günbatımı çekemez

20 Mayıs 2014 17:29

Erol Bey,

Hakkınız var. Bu yazı, az da olsa temelleri olan kişilere yönelik bir yazı. Takip ederseniz, yeni başlayanlar için de yazılar olduğunu fark edebilirsiniz. Dilerseniz, arama formunu kullanarak ilgili yazılara ulaşabilirsiniz. Dilerseniz, önerilen yazılara da göz atabilirsiniz.

Ziyaretiniz için teşekkürler. Yine bekleriz.

Yorum Gönder

Okuduğunuz bu yazımızı beğendiyseniz, görüşlerinizi lütfen bizimle paylaşın. Yaptığınız her geri bildirim, bize, ilerlememiz konusunda ışık tutmaktadır. Teşekkürler.


300+
Hayran

700+
Takipçi


Makale


Yorum

17
Abone

Abone olun, yeni yazıları e-mail adresinize gönderelim. Abonelik işlemini tamamlayabilmeniz için, e-mail adresinize gelen maili onaylamanız gerekecektir.
 
Destek: Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2012 - 2014. Profesyonel Fotoğrafçılık - Tüm Hakları Saklıdır - Kullanım Koşulları
Şablon Tasarım : Creating Website Yayımcı : Mas Template
Servis Sağlayıcı : Blogger

DMCA.com

google-site-verification: googled54b968360e5aa44.html