Son Yazılar

26 Nisan 2016 Salı

Manzara Fotoğraflarınıza Zarif Rötuşlar Yapmak İçin 3 İpucu


Manzaralar, en önemli fotoğrafçılık dallarından birisidir, ve iyi bir bu, nedene dayanmaktadır. Doğa, insan gözüne büyüleyici görünmektedir, ve kamerası ile çarpıcı fotoğraflar çekmek isteyen insanlar için en doğal halleri ile beklemektedir. Bazı manzara fotoğrafçıları ve doğa meraklıları üçayaklar, uzaktan kumandalar, filtreler ve birçok diğer aksesuar kullanılarak planladıkları çekimleri yapmaktadırlar.



Bir de, benim gibi gezmeye gittiği yerlerde karşılarına çıkan manzaraların fotoğrafı çeken sıradan fotoğrafçılar bulunmaktadır. Eğer siz de ikinci gruba dahilseniz, bu makale tam size göre. Belki gerçekten hoş görünen bir manzara fotoğrafı çekmiş olabilir, yine de birkaç ufak dokunuş ile daha etkili bir fotoğraf elde etmek istiyor olabilirsiniz. Eğer bu kişi siz iseniz, okumaya devam edin!

Bu makalede, fotoğrafını çektiğiniz doğal sahneleri gözünüzün gördüğüne çok daha yakın bir şekilde görünebilecek hale getirebilmeniz için birkaç yöntemden bahsedeceğim. Bu makaledeki bütün yöntemler tek bir fotoğrafa uygulanabilecek uygulamalardır ve burada uygulayacağınız efektler çok dinamik ve abartılı değildir, abartılı bir şekilde HDR tekniği uygulamak zorunda kalmaktan s,z, kurtaracaktır.

1. İpucu: Detayları artırın

Bir fotoğrafın etkisini artırmanın en hızlı ve en kolay yolu fotoğrafın keskinliğinin artırılmasıdır. Photoshop kullanarak bunu yapmanın birçok yolu vardır. Bu makalede High Pass filtresini kullanarak keskinliğin artırılması üzerinde duracak; bu uygulamayı sizlere göstermek için Hawaii'deki Maui'daki yürüyüş dostu uyuyan volkan olan Haleakala'da çektiğim bir fotoğraf üzerinden göstereceğim. Aşağıda, rötuş öncesi ve sonrasına ait iki fotoğrafı görebilirsiniz. Uzaktan baktığınızda, aradaki fark son derece ince bir şekilde görünebilir, fakat kaya oluşumları üzerindeki keskinlik farkına dikkat edilirse, aradaki fark görülebilir.


High Pass filtresi kullanarak adım adım keskinleştirme

  1. Arkaplan katmanını kopyalarak (Duplicate) başlayın, daha sonra blend mode (harmanlama modu) Overlay olarak seçin. Yeni fotoğraf daha karşıtlıklı (kontrastlı) görenecektir, Overlay blend modunun uygulanması ile birlikte High Pass filtresinin uygulanışına dair bir fikre sahip olabileceksiniz.
  2. Daha sonra, kopyalanmış katmana (layer) High Pass filtresini uygulayınız. Bu filtreyi, üst kısımdaki Filter > Others yolunu takip ederek bulabilirsiniz.
  3. Filtre ayarlarını belirlemek: yarıçap değerinin yoğunluğunu (radius value) artırmaya ya da azaltmaya yarayan bir ayarın bulunduğu (filtrenin etkisinin gücünü belirten) bir iletişim kutusu göreceksiniz. Yüksek değer, yüksek oranda High Pass filtresi etkisi anlamına gelmektedir. Genel olarak söylemek gerekirse, bu ayarı 1-5 piksel arasında tutmak iyi bir tercih olacaktır. Benim fotoğrafımda, 1.2 değeri girerek etkiyi abartmayan bir keskinleştirme oranı elde etmek istedim.
  4. Katman ayarlarını ayarlamak: High Pass filtresi uygulandığında, kopyalanmış katmanın harmanlama modu (blend mode) ve/veya opaklık (opacity) ayarı değiştirilerek ince ayarlamalar da yapılabilir. Seçeceğiniz harmanlama modu fotorğafınızın keskinliğini artırabilir ya da azaltabilir. Birkaç örnek için aşağıdakikarşılaştırmaya bir göz atabilirsiniz. Hard Light ve Vivid Light keskinliği artırırken Soft Light daha yumuşak bir geçiş sunmaktadır.




2. İpucu: Hava kirliliğini ortadan kaldırmak

Değişik hava koşullarında çekimler yapıldığında hava kirliliği ile karşılaşmak son derece normaldir. Aşağıdaki fotoğraf birkaç yaz önce Oregon sahillerinde Canon 70-200mm lens ile f/11 diyafram ayarı ile ve lens üzerinde bir UV filtre takılı iken çekilmiştir. Havadaki nem fotoğrafa hoş olmayan bir görüntü vermekte idi (üstteki fotoğraf), fakat Photoshop yardımı ile kolaylıkla giderilebilmekteydi (alttaki fotoğraf).



Bu tür fotoğraflarda karşılaşılan en önemli problem yumuşak karşıtlık olduğu için sorunun en kolay çözümü de Auto Contrast (Otomatik Karşıtlık) özelliğini kullanmaktır. Auto Kontrast özelliği programın üst menüsünde, Image menüsünün altında yer almaktadır. Zayıf görüntü karşıtlığı hızlı bir şekilde piksellere dayalı bir şekilde düzeltilecek, çok daha iyi bir fotoğraf ortaya çıkacaktır. Auto Contrast özelliği uygulandıktan sonra, Levels (Düzeyler), Saturation (Doygunluk) ve Vibrance (Titreşim) gibi ayarlar ile de oynayarak çok daha dengeli ve havadaki bulanıklığın ortadan kalktığı bir fotoğraf elde edebilirsiniz.



3. İpucu: Havadaki renkleri artırmak

Çoğu gün batımı fotoğrafı kamera ile çekildiğinde etkileyici görünebilmektedir, fakat bazı durumlarda bu fotoğraflara da küçük dokunuşlar yapmak kötü sonuçlar doğurmayacak, aksine, tanıklık ettiğiniz o harika sahneyi gerçeküstü bir şekilde gösterebileceksiniz. Aşağıdaki fotoğrafların solda olanı Hawaii'deki Maui Adasındaki Grand Wailea'yamdoğru yapılmış bir gün batımı fotoğrafı idi. İlk hali ile de oldukça hoş bir fotoğraf olsa da, gökyüzüne iraz daha fazla turuncu ve pembe renk vermek istedim.


Bunu yapmak için, aşağıdaki basit adımları takip edin:

  1. Katmanlar (Layers) panelinde, çöp kutusu simgesinin hemen solunda yer alan yeni katman butonuna basarak yeni bir katman oluşturun.
  2. Daha sonra, Araçlara giderek Paintbrush simgesini seçin. Sorunsuz bir geçiş için, Opacity ayarını %100, fırçanın sertliğini (hardness) sıfır olarak ayarlayın.
  3. Rengi seçin: Paintbrush seçili iken, araç kutusunun altında yer alan Foreground (Ön plan) simgesine tıklayın. Bir iletişim kutucu açılacaktır. Beğeninize göre bir renk seçin; benim durumumda, pembe-turuncu bir renk seçtim.
  4. Daha sonra, gökyüzünde rengini artırmak istediğiniz alanı boyamaya başlayın. Boyama işlemini yaparken, sadece özellikle istediğiniz alanları boyadığınıza, boynmaması gereken alanlara taşırmadığınıza emin olun. Fotoğrafımdaki koyu alanların olduğu hali ile kalmasını istediğim için bu alanları boyamamıştım.
  5. Kaymanın Harmanlama Modunu (Blend Mode) değiştirin: Boyamayı tamamladıktan sonra, boyadığınız katmanın üzerinde farenin sağ tuşuna basın ve katmanın harmanlama modunu, beğeninize göre, Soft Light, Overlay gibi modlardan birisine ayarlayın. Eğer etki çok fazla gelirse, katmanın opaklık derecesini (Opacity) azaltarak daha yumuşak bir etki elde edebilirsiniz.
  6. Ve son! Çok daha güçlü, canlı renkler yayan bir gün batımı fotoğrafına sahipsiniz.


Siz manzara fotoğraflarınıza ne tür rötuşlar yapıyorsunuz? Bizimle paylaşmak istediğiniz ipuçları var mı? Lütfen fikirlerinizi, yorumlarınızı kullanarak, bizimle paylaşın.

© Suzi Pratt

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status