Son Yazılar

31 Mayıs 2012 Perşembe

Manzara Fotoğrafı Çekmek İçin 4 Altın Kural

Açıkçası, fotoğraf çekmenin bir kuralı yoktur. Öncelikle bunu belirteyim. Ama yine de dikkat edersek harika eserler ortaya çıkarabileceğimiz bazı taktikler vardır. Bunlar 4 kural da olabilir, 7 kural da, 11 kural da...

30 Mayıs 2012 Çarşamba

10 Altın Kompozisyon Kuralı

1. Altın Kesim, Altın Oran, Üçler Kuralı...

 Fotoğraf makinemizin içinde iki dikey ve iki yatay çizgi çektiğimizde ortaya 9 karelik bir görüntü çıkacaktır. Bu çizgilerin kesişim noktaları altın noktalardır ki bu noktalara yerleştirilen resimler inanılmaz etkiler bırakmaktadır.

29 Mayıs 2012 Salı

Sis Fotoğrafçılığı

Sis Fotoğrafçılığı

Öncelikle, daha önce hiç denediniz mi bilmiyorum ama sisli, buğulu veya puslu havalarda çekilen fotoğraflar, inanılmaz etkiler bırakabilir.

Makalemiz, bir teknik dersi olmayacak, sadece size birkaç küçük bilgi verme amacı taşıyacaktır. Çünkü keskin sınırları olmayan bir çekim türünden bahsedeceğim.

© photographyheat.com



Öncelikle sisin ne zaman oluştuğuna dair bir fikir edinmekle başlayabiliriz. Sisler genellikle, akşam üstleri meydana gelirlerse de günün her saati karşımıza çıkabilirler. Akşam olmuşsa sis sabaha kadar sürecektir. Eğer sabahın erken saatlerinde sis oluşmuşsa bu, o günün daha da güneşli geçebileceğini işaret ediyor olabilir (alçak basınç - yüksek basınç ilişkisi).

Neyse, ne zaman çekeceğimizi öğrenmiş olduk.Ya nerede sorusunun cevabı?

Bunun cevabı da, buharlaşmanın etkisinin daha çok görülmesinin muhtemel olduğu su kenarları olabilir. Çevrenizde bir göl varsa, çok şanslı olduğunuzu söyleyebilirim. Ormanlar da yağmuru üstlerine çok çektiği için alternatifleriniz arasında yer alabilir.

Sisli havalarda fotoğraf çekmek, normal hava koşullarında fotoğraf çekmekten çok daha farklıdır. Teknik olarak da değişiklikler yapmak zorundayız demektir.

Sis, doğal olarak ışığı dağıtır. Daha yumuşak bir ışıkla karşı karşıya kalırız. Bu, şiddetli güneş ışığı karşısında, karşıtlığın (kontrast) düşeceği anlamına gelir. (Aslında bunu isteyebiliriz!) Belki de bu yüzden, daha uzun süren pozlamalar kullanmamız gerekecek!




Makinemiz, sisli havalarda ışığı ölçerken hata yapabilir, aynı kar fotoğrafı çekerken olduğu gibi. Bize düşen ise, poz telafisi yapmak. (Küçük bir giriş için buraya bakılabilir, poz telafisine daha sonra detaylı olarak değineceğim.)

Bu dezavantajlara karşın sisin, alan derinliği, ışık, konumuzun etkinliği konusunda bize sağladığı avantajları da vardır.

Fotoğrafınızda sisin etkisi karşıtlığı (kontrast) düşürürken bu, kadrajınızı çarpıcı bir hale getirebilir. Bu sizin için güzel bir görüntü de olabilir, çirkin bir görüntü de.

© photographyheat.com

(!) Farklı ışık koşullarında çalışacağınız için, vurgulamak istediğiniz konuyu kameranıza yakınlaştırmanız daha başarılı sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Bu, fotoğrafınızda katmanlar oluşturacak ve etkileyici görüntülere sahip olmanızı sağlayacaktır.

(!)  Sisli havalarda, su damlacıkları diğer zamanlarda olduğundan daha etkili bir şekilde dağılır. Çünkü ışık homojen dağılacaktır. Bu hem ışığı yumuşatır, hem de sisin içinde çizgiler meydana getirebilir (Çise (ya da çisi)  yağmurlar).

(!) Yine de vurgulayayım ki ışığa göre konumuzunu belirlemeniz son derece önemlidir.

(!) Fotoğrafınızdaki ışığın etkisini artırmak için -EV kullanabilirsiniz.

Önemli olan pozlamayı nasıl yapacağınızdır. Sis, zamanla hareket eder ve bazen de kalınlığı değişebilir. Değişik etkiler elde edebilmek için uzun pozlamalar deneyebilirsiniz (1 dk, 3 dk vb.)

Bir uyarı!

Sisli havalarda gözümüz görmese de havada su damlacıkları vardır. Makinenizi sudan koruyunuz!

Gece Fotografçılığı -2

Bir önceki konumuza atıfta bulunalım. Size güzel gece fotoğrafları. Nasıl çekilir?

24 Mayıs 2012 Perşembe

Gece Fotoğrafçılığı

Eminim şimdi, canınız güzel gece fotoğraflarının nasıl çekildiğini öğrenmek istiyordur. Gece çekim yapmayı ilk denediğimizde, fotoğrafımız bulanık çıkacaktır. Çünkü elimizde gerekli donanım yoktur. Ya da karanlık çıkacaktır, çünkü perde hızımız, içeri yeterince ışık alamamıştır.

Siyah Beyaz Çekim İpuçları

Bazen renkler bize çok şey anlatır. Renkleri yorumlarız, renklerin kullanımına bakarız, bazı renkler dikkatimizi daha çok çeker, bazıları az çeker...

Üst Üste Çekim Tekniği - Video

Üst üste çekim tekniği, çok sık kullanmak isteyeceğiniz bir teknik değildir, ama farklı birkaç fotoğrafınızın olmasını isteyebilirsiniz.

23 Mayıs 2012 Çarşamba

Ay Fotoğrafı Çekmek

© pics-about-space.com


Siz de bu şekilde fotoğrafları çekmek isterseniz yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Bokeh Nedir?

Japonca bulanık anlamına gelen Boke kelimesinden (t)üretilmiştir. Önce birkaç örnek verelim sonra da isteyen, bokehli fotoğraflar çekmeyi deneyebilirler... Örneklerde, arka plandaki bulanık ışık parçalarına dikkat etmenizi istiyorum.

22 Mayıs 2012 Salı

Altın Kesim Kuralı

Fotoğraf çekimlerine geçmeden önce bilmemiz gereken bazı kurallar vardır. Bunlardan en önemlilerinden birisi de altın oran ya da altın keksim kuralı adı verilen kuraldır. Bu kuralın temeli, insanın zihninin bu noktalara yoğunlaşmasıyla ilgilidir.

Şelale Fotoğrafı Çekmek

Şelale Fotoğrafı Çekmek

Fotoğraf: James Hutchinson

Arkadaşım diyor ki, "Ben bu şekilde çekilen fotoğrafları sevmiyorum. Doğallıklarını kaybetmiş gibi görünüyorlar."

Samanyolu Fotoğrafı Çekmek

Samanyolu Fotoğrafı Çekmek

Fotoğraf: Chad Powell

+ Böyle bir fotoğraf çekmeyi kim istemez ki?

- Cevap veriyorum, fotoğraf çekmeyi sevmeyen bir kişi istemez ve uzayı sevmeyen, uzaya ilgi duymayan birisi de istemeyebilir...

Pozlama - Exposure

Exposure ya da Türkçesi ile pozlama. (Çok uzun bir konu olduğu için şimdilik giriş seviyesinde birkaç konuya değişeceğim.)

ISO

ISO ya da ASA, fotoğrafçılıkta sensörün ışığa duyarlılığını gösteren standartların genel adıdır.



25- 50 - 100 - 200 - 400 - 800 - 1600 - 3200 - 6400 - 12800 - 25600 (bazı değerler makinelere göre farklılık gösterebilir)

şeklinde, her biri bir öncekinin iki katı kadar hassasiyet göstererek artar.

21 Mayıs 2012 Pazartesi

Perde Hızı - Enstantane

Fotoğraf çekerken diyaframın ne işe yaradığını öğrenmiştik. Alan derinliğini istediğimiz gibi değiştirebiliyorduk. Burası tamam. Peki ya, ışığın kaç saniye ya da ne kadar zaman sensörün ya da filmin üzerine düşeceğini kontrol edebiliyor muyuz?

Diyafram

Diyafram nedir?

Her biri, bir öncekinin iki katı ışık değerini göstermek üzere,

"1 - 1,2 - 1,4 - 1,8 - 2 - 2,8 - 3,5 - 4 - 5,6 - 8 - 11 - 16 - 22 - 32 - 39" (Değerlerde değişiklikler olabilir)

şeklinde ilerler. Yeniden belirtmekte fayda var ki, her bir değer, bir öncekinin iki katı ışık değerini göstermektedir.

Fotoğraf Makinesi

Fotoğraf Makinesi

Bloğumuzun ilk yazısı, fotoğraf makinesi ve fotoğrafla ilgili olsa, gayet yerinde olur herhalde. (Sıkıcı birkaç bilgi vermek umarım canınızı sıkmaz :) )

Fotoğraf, Yunanca fotos ve grafein (ışık ve çizmek) kelimelerinin birleşmesiyle meydana gelmiş bir kelimedir. Kelime anlamı, ışık yardımı ile iz bırakmaktır.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status