Son Yazılar

29 Şubat 2016 Pazartesi

Crop Faktör Nedir?

Fotoğrafçılığa yeni giriş yapıyor olsanız da uzun zamandır çekim yapıyorsanız olsanız da muhtemelen "crop faktör (kırpma faktörü - crop sensör - kırpma sensörü vs. - bundan sonra hep crop kelimesi kullanılacaktır) diye bir şey duymuşsunuzdur. Birçok kamera ve kamera sisteminin mevcut olduğu bugünlerde bu özel terim kitaplarda, makalelerde, market malzemelerinde, ürün özellik tablolarında çok sık bir şekilde karşımıza çıkmaya başlamıştır ve bu terimi fotoğrafçıların söyleşilerinde bile duymuş olabilirsiniz. Bunun ne olduğunu tam anlamıyla bilmiyorsanız ya da daha iyi bir şekilde öğrenmek istiyorsanız bu makalemiz size crop faktörün ne olduğunu anlamanız konusunda yardımcı olacaktır. Bu makalenin başlangıç seviyesinde kullanıcılar için yazılmıştır, bu nedenle bazı terimler olabildiğince sadeleştirilmiştir.

27 Şubat 2016 Cumartesi

HDR Fotoğrafçılık Dersleri

Bu makalemiz, HDR fotoğrafçılık hakkında detaylı bir yazıdır ve yazımızda tek fotoğraf ya da farklı pozlama değerlerindeki birçok fotoğrafla HDR fotoğrafların nasıl elde edileceğini öğrenebileceksiniz.

Panoramik Fotoğrafçılık Dersleri

Aşağıdaki anlatım bir DSLR ya da kompakt kamera kullanarak panoramik fotoğrafların nasıl çekileceğini ve bunların nasıl birleştirileceğini öğrenmek isteyenler için yazılmıştır. Bu dersimiz iki bölümden oluşmaktadır; birinci bölümde kamera yardımı ile panoramik fotoğrafı oluşturacak fotoğrafların her birinin ayrı ayrı çekimi, ikinci bölümde ise bu parçaların birleştirilmesini bulabileceksiniz. Manzara fotoğrafları dahil herhangi bir nesnenin etkileyici bir şekilde nasıl panoramik bir şekilde fotoğraflanacağından bahsedeceğim.

21 Şubat 2016 Pazar

Bulut Fotoğrafları Nasıl Çekilir

Doğa bizi gün doğumları, gün batımları, bulutlar arasından akıp giden güneş ışınları gibi çarpıcı görüntüler sunan birçok seçenekle ödüllendirmektedir. Bir manzara fotoğrafçısı olarak, fırtınalı ve parçalı bulutlu günleri beklerim, çünkü bulutlar fotoğraflarımı daha etkileyici ve canlı yapmaktadır. Bulutlar olmadan gün doğumlar ve gün batımları sıkıcı bir hal almaktadır, bu fotoğraflar dikkatimizi gökyüzünden ziyade yerde, ön planda olan ögelere vermeye zorlamaktadır. Ters açıdan bakarsak, alttan gelen ışıklarla aydınlanmış renkli, kabarık bulutlarla dolu bir gün doğumu ya da gün batımı fotoğrafı çekerseniz, sahneniz çok daha renkli ve canlı bir hal alacaktır. Aslında, bulutlar son derece etkileyici olabilir ve fotoğrafınızdaki temel öge haline gelebilir. Bu makalemizde, sadece bulutların fotoğrafını çekme hakkında bilgi vermekle kalmayacak, ayrıca bulutların fotoğrafınızda nasıl daha dinamik ve çarpıcı bir hal alabileceği hakkında da bilgiler vereceğim.

20 Şubat 2016 Cumartesi

DSLR Nedir?

DSLR, İngilizce Digital Single Lens Reflex (Türkçe de hemen hemen aynı ad kullanılır) adının kısaltılmış halidir. Basitçe söyleme gerekirse, dijital kamera lens içinden gelen görüntünün aynalar yardımı ile vizörden görülebilmesi prensibine dayanmaktadır.

Hasar Gören Hafıza Kartlarınızdaki Fotoğrafları Kurtarın

Aşağıdaki işlemi, sadece kendinize ait bir hafıza kartı hasar görmüşse ve şahsi fotoğraflarınıza ulaşamadığınız durumlarda uygulayınız.

18 Şubat 2016 Perşembe

Kasıtlı Bulanıklıklar - Nasıl Yapılır ve Neden Harikadır

Fotoğraf: David Shaw

Bir fotoğrafçılık dergisi ya da web sitesi açtığınızda  fotoğrafların keskinliği, bunun tekniklerle ve ekipmanlarla nasıl sağlanacağı hakkında bir makale ve birçok reklamla karşılaşırsınız. Beni yanlış anlamayın, fotoğraflarınızın netliği elbette harikadır. Ben klasik bir şekilde manzara ya da portre fotoğrafı çekerken eğer fotoğraf odak dışı kalırsa, çöpe gider. Fakat bazı zamanlarda istediğiniz şey bulanıklık olabilir ve bazen keskinlik takıntılı beyninizin tam olarak ihtiyacı olan da budur. Tek ihtiyacınız olan şey perde hızını (enstantane) kontrol edebileceğiniz bir kameradır.

17 Şubat 2016 Çarşamba

Fotoğrafçılar İçin Işık

Işık, fotoğrafçılığın özüdür. Fotoğrafını çektiğimiz şey nesneler değil, nesnelere düşen ışığın bize yansımasıdır. Işık olmadan fotoğraf olmaz. Bize ve kameraya görünen nesneler tamamıyla üzerlerine düşen ışıkla alakalıdır.

16 Şubat 2016 Salı

Profesyonel Düğün Fotoğrafçılığı İçin Olmazsa Olmaz Ekipmanlar

İş, profesyonel anlamda düğün fotoğrafçılığına geldiğinde lensler kamera gövdesinden daha fazla önem arz etmektedir. Bu, bulabildiğiniz en ucuz kamera gövdesini satın alabilirsiniz anlamına gelmemektedir, bir full-frame kamera alabilme imkanınız yoksa Nikon D300 gibi bir kamera almayı düşünebilirsiniz. Bu makalemizde düğün fotoğrafçılığında kullanılan birçok farklı ekipmanı ve bu ürünlerin bu listede almasının nedenlerini anlatacağım.

Düğün Fotoğrafçılığında Planlamanın Önemi

Düğün fotoğrafçılığını bir meslek olarak ifa ediyorsanız, düğünün gerçekleşmesini beklemenin bir felaket gibi geldiğini hissedersiniz. Çoğu kişi düğün sürecinin başarılı bir şekilde tamamlanabilmesi için birçok hazırlığın yapılması gerektiğinden bihaberdir.

14 Şubat 2016 Pazar

Daha Çarpıcı Kumsal Fotoğrafları İçin 4 İpucu

Bazılarımız için plajlar bir yaşam tarzıdır. Gün batımlarında yalın ayak yürüyüşler için, büyük dalgalarda sörf yapmak için ya da sadece güneşe karşı rahatlamak için; her ne amaçla plajda olursanız olun plajlar ruhunuzu doyurabileceğiniz büyülü yerlerdendir.

13 Şubat 2016 Cumartesi

50mm Lens Neden En İyi Arkadaşınız Olmalıdır

Daha önce belki de "Nifty Fifty" diye bir tabir ile sıklıkla karşılaşmışsınızdır. Yoki eğer daha önce böyle bir şeyi hiç duymadıysanız, "Nifty Fifty", Canon 50mm f/1.8 lens için sıklıkla kullanılan bir tabirdir. Ben bu yazıda, 50mm'lik herhangi bir lens hakkında bilgiler vereceğim.

4 Şubat 2016 Perşembe

Dijital Kamera Çekim Modları

Bu hafta dijital kamerası olan arkadaşlarım arasında bir anket yaptım ve onlara çekimlerinde hangi modları kullandıklarını sordum (geniş bir yelpazede DSLR çeşitliliği vardı).

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status