Son Yazılar

28 Mayıs 2016 Cumartesi

Kültür Fotoğrafları Nasıl Çekilir?

1. Tek Bir Gün İçin Bile Olsa, O Günü Yaşayın

Fotoğraf: Spencer Brown

Kültürü fotoğraflamak için ilk adım, kendinizi fotoğrafını çektiğiniz ortamla bütünleştirmek olmalıdır. "Bir kültürünün fotoğrafını çekecekseniz, dışarıdan bakamazsınız, içine girebildiğiniz kadar girmelisiniz."

Fotoğrafçılığı Öğrenmek İçin En İyi Yollar Nelerdir?

"Her sanatçı başlangıçta amatördü." - Ralph Waldo Emerson

Fotoğrafçılığa yeni başladıysanız, tebrikler! Fotoğrafçılığı öğrenmek için daha kolay, daha eğlenceli bir an hiçbir zaman olmamıştı. Günümüzde mağazalar, on yıl önce mevcut bulunmayan tersiyer kursları, kitaplar, atölye çalışmaları, web siteleri, video yayınları ve çevrimiçi yayınlarla dolup taşmaktadır.

27 Mayıs 2016 Cuma

Fotoğraf Çekerken 5 Temel Fotoğrafçılık Hatasını Yapıyor Musunuz?

Akıllı insan hatalarından ders çıkarır. Zeki bir insan ise, başkalarının yaptığı hatalardan ders çıkarır. Bu makale, en yaygın fotoğrafçılık hatalarını size gösterecektir. Profesyonel fotoğraf eğitmenleri bu konu hakkında yüzlerce saatlik eğitimler vermektedir: yine de bu hataları yapıyor musunuz? Fotoğrafçılığın temellerini bildiğinizi farz ediyorum; Fotoğrafçılığa dair bildiklerinizi bir kenara bırakın; fotoğrafçılıkla ilgili her şeyi zihninizde netleştiremediyseniz, Fotoğrafçılık: Bilmeniz Gereken Beş Şey adlı makalemizi okumaya devam edin.

22 Mayıs 2016 Pazar

Işıkla Boyama Nasıl Yapılır

Bazı zamanlarda fotoğrafçılık, harika bir çekim yapabilmek için, sadece oturup beklemek, üçayak ve kamera üzerinde ayarlamalar yapmak gibi görevleri yapmanızı gerektirmektedir. Eminim ki bazen erkenden kalkıyor ve seyahat ediyorsunuz ve hedefinize vardığınızda, bir müddet bekliyorsunuz. Farklı bir şey yapmayı denemekten sizi alıkoyan bir şey var mı? Gece fotoğrafçılığınızı ışık ile birleştirerek eğlenceli anlar geçirebilirsiniz. Carter ve benim bu rehberi hazırlamamızdaki amaç, size ışıkla boyama hakkında bilgi vermektir.

Yıldızları Fotoğraflamak: Başlangıç Kılavuzu

Uzun yıllar boyunca şehirde yaşadığım için, seyahat etmeye başlayıncaya kadar yıldız fotoğraflarının farkına varmamıştım. Honduras'a doğru, bir kamyonetin açık kasasında gece yolculuğu yaparken gökyüzüne baktığımı ve hayranlık dolu bir haykırış gerçekleştirdiğimi hatırlıyorum. Harikaydılar. Anılar harika olsa da, fotoğrafları tercih ederim. Seyahat ettiğim yerlerde yıldız fotoğraflarını çekmeye ne kadar çok çalıştıysam da arzuladığım gibi bir fotoğrafı çekemedim. Bu yüzden bu işten vazgeçtim ve sadece izlemeye karar verdim.

Siyah Beyaz Çekimler İçin 5 İpucu

Siyah beyaz fotoğraflar, renkli fotoğraflarda dikkati kolayca dağılabilecek izleyicilerin dikkatini detaylara yoğunlaştırabilmeye izin vermektedir. Doku, desen ve karşıtlıktaki incelikleri ışık ve kompozisyon ile ortaya çıkardığınızda, aşina olunan bir nesnenin farklı yüzünü ortaya çıkarmış olacaksınız. Siyah beyaz çekimler yapmak, günlük renkli yaşantınızda gözünüzden kaçırabileceğiniz detayları farklı bir bakış açısı ile yakalamanızı sağlayacaktır.

21 Mayıs 2016 Cumartesi

Profesyonel Seyahat Fotoğrafları Nasıl Çekilir

Fotoğrafçılık. İyi olduğum bir konu değil. Fotoğraflarımın hepsini iPhone ile çekiyorum ve blogumda kullanmadıysam, hard diske kopyalıyorum ve orada kalıyor. Yine de fotoğrafların temsil ettikleri anılar açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Fotoğrafa bakarsınız ve fotoğraflar sizi unuttuğunuz düşüncelere, duygulara, kokulara götürür. Bugün, Finding the Universe adlı internet sitesinden profesyonel fotoğrafçı Laurence Norah, daha iyi bir fotoğrafçı olabilmenin beş basamağı adlı bir seriye başlıyor. İlk bölüm, kompozisyon ve kadrajlama.

Kadrajlama – Fotoğrafçılık Kompozisyonu

Kadrajlama (Çerçeveleme) basitçe bir varlığı kullanarak ana varlığı çerçevelemek anlamına gelmektedir. Fotoğrafçılıktaki en kolay kompozisyon tekniklerinden birisidir. Kadrajlama fotoğrafa daha fazla derinlik vermekte ve ana nesneye dikkati toplamaktadır.

Canon mu Nikon mu Sony mi?

Takipçilerimden Canon'u mu, Nikon'u mu, Sony'yi mi, Pentax'ı mı ya da diğer özel kamera şirketlerinden birisini mi seçmelerinin daha iyi olacağı yönünde çok fazla soru alıyorum. Bu sorular çok fazla zaman almaktadır, bu yüzden bu konu hakkında bir makale hazırlayarak ve kamera üreticilerinin diğer kamera üreticilerine olan üstünlükleri hakkında düşüncelerimi sizinle paylaşmak istedim. Bu konuda sıklıkla gelen sorular da genellikle "Canon 1100D mi yoksa Nikon D5000 mi satın almalıyım?" şeklinde olmaktaydı, ve soruları bu kamerayı neden tercih etmeleri gerektiği şeklinde devam etmekteydi. Mesele Canon mu, Nikon mu, Sony mi seviyesine geldiğinde, internet üzerinde hararetli tartışmalara denk gelinmekteydi, bu nedenle ben de bu konu hakkındaki düşüncelerimi paylaşmak istedim.

19 Mayıs 2016 Perşembe

Sokak Fotoğrafçılığı Ayarlarında Ustalaşın

Sokak fotoğrafları çekmek göründüğünden çok daha zor olabilir. Dışarı çıktığınızda, dikkatiüzerinize çekmemek ve akan giden zamanı kaçırmamak için, kamera ayarları ile uğraşmak zorunda kalmak istemezsiniz. En iyi sonuçlar için, Manuel Mod ile çekim yapın, böylelikle perde hızı ve diyafram değerlerine tam bir hakimiyet kurabilirsiniz.

17 Mayıs 2016 Salı

Gün Doğumu ve Gün Batımı Fotoğrafları İçin 34 İpucu - Hepsi Tek Makalede

© Rick Sammon

#1. Yıldız Patlaması Efekti

Güneş kadrajınızın içinde ise, diyaframı f/22 olarak ayarlayarak yıldız patlaması etkisini elde edebilirsiniz. Geniş lenslerde yıldız patlaması etkisi daha belirgindir. Ayrıca, lensinizdeki ön elemanların tamamen temiz olduğuna emin olun. En küçük bir toz parçası bile güneşe doğru çekim yaptığınızda kocaman bir leke olarak görünecektir.

15 Mayıs 2016 Pazar

Gün Doğumu Fotoğrafları Nasıl Çekilir?

Alarm çalıyor. Gözlerinizi aralıyorsunuz ve havanın ağarmaya başladığını fark ediyorsunuz. Saat sabah 04:45'i gösteriyor. Birkaç dakika sonra, yorgun zihniniz, neden bu saate alarmı kurduğunuzu hatırlıyor. Geriniyor ve hemen yataktan fırlayarak kalkıyorsunuz.

© fineartamerica.com

Hızlı bir şekilde pencereden dışarı bakıyorsunuz. Hava daha aydınlanmamış. Fakat uzun süre böyle kalmayacak. Hızlı bir şekilde giyinmeye başlıyorsunuz, eldiveni ve berenizi takıyorsunuz. Kahvaltı için birkaç şey hazırlıyor ve kahve dolu bir termosu yanınızda bulunduruyorsunuz. Daha sonra ekipmanlarınızı tekrar gözden geçiriyorsunuz:

  • Kamera [düşünmeye bile gerek yok]. Kontrol edildi.
  • 24-70 lens [bu etkinlik için ideal]. Kontrol edildi.
  • Üçayak ve uzaktan kumanda [gereklilik]. Kontrol edildi.
  • Kablosuz uzaktan kumanda [En keskin görüntüler için]. Kontrol edildi.
  • Boş hafıza kartları [mümkün olduğunca çok]. Kontrol edildi.
Saat 05:00 olduğunda, dışarı çıkmış ve rotanızı takip etmeye başlamışsınız demektir.


Evden çıktıktan 20 dakika sonra nereye gideceğinize kesin olarak karar veriyorsunuz. Ekipmanlarını dışarı çıkardıktan sonra Doğu ufuk çizgisine doğru dönüyorsunuz. Güneşin altın sarısı parlaklığının ortaya çıkmaya başladığını görüyorsunuz. Havadaki sis yeşil tepelerin etrafında dans etmektedir. Gülümsüyorsunuz. Güzel bir gün doğumu olacak.

Kamerayı üçayağa bağlıyorsunuz. Aşağıdaki ayarları kameranıza giriyorsunuz.



Perde Hızı (TV): 20 saniye


Sabahın erken saatlerinde ışık yumuşak ve dağınıktır, bu yüzden daha fazla ışığa erişebilmek için uzun pozlama yapmanız gerekecektir, aksi takdirde fotoğrafınız az pozlanmış olacaktır.

ISO: 100


Uzun bir perde hızı kullandığınızda, kameranızın sensörünün ışığa hassasiyetini artırmanıza gerek olmayacaktır. Düşük bir ISO kullanarak güçlü renk yoğunluğu elde edebilecek yüksek bir dinamik aralığa erişebilirsiniz.

Beyaz Dengesi: Gölge

Sabah ışığı soğuk renk tonlarındadır. Bunu beyaz dengesi ayarını değiştirerek düzeltebileceğinizi biliyorsunuz, bu nedenle gün doğumunun ışıklarını altın renkli ve daha sıcak bir hale getirebilmek için gölge beyaz dengesi ayarını seçin.

Dosya Türü: RAW

Eve gittiğinizde rötuş yapmak ve çok hoş görüntüler elde etmek isteyeceksiniz. RAW formatı kullanarak çekim yapmak sınırları zorlamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, dosya boyutu daha büyük olacağı için 20*24 boyutlarında baskı yapabilecek ve dede ve ninenizin 50. yıldönümleri için hoş bir sürpriz yapabileceksiniz. 

Her 30 saniyede bir ya da fotoğrafınızı inceledikten sonra tekrar gün doğumu fotoğrafı çekebilirsiniz. Renkler değişmeye başlayacaktır. Elde ettiğiniz sonuçlar sizi memnun edecektir, fakat biraz daha zaman geçtikçe, güneş ufuk çizgisinin üstüne çıkacaktır, burada durmanız gerekir. Bu andan itibaren çekim yapılacak bir başka konu ortaya çıkmıştır.

© www.designyourway.net

Sola dönün ve nefes kesici sahne ile karşılaşın. Güneş ışıkları tepelerden aşarak mükemmel bir şekilde ilerlemekte, havadaki sis, güneş ışıkları ile mükemmel bir şekilde aydınlanmaktadır. Hızlı bir şekilde perde hızını ayarlayın ve birkaç çekim yapın. Birkaç dakika sonra, LCD ekranınıza bakın. Yüzünüzde bir hoş gülümseme olacaktır. Başardınız.

Çekimlerinizi tamamladığınızı düşündüğünüzde, evinize dönebilirsiniz. Döndükten sonra biraz kestirebilir, daha sonra fotoğraflarınızı yükleyebilirsiniz. Umulduğu gibi, son çekimler sizin bütün beklentilerinizi karşılayacaktır. 

Bir hafta sonra, evinize bir paket gelir. Dikkatli bir şekilde açın. Ellerinizde, geçen haftaki maceranızın ürünleri vardır.

Uyku kaybı. Soğukta bir sabah. 40 dakikalık sürüş.

Değer mi?

Sonuç. Büyükleriniz bunu çok sevecek.

© Christina N Dickson

14 Mayıs 2016 Cumartesi

Bütün Canon DSLR Kullanıcılarının Bilmesi Gereken – Q Butonu

Kameralar oldukça karmaşık bir şekilde tasarlanıyor. Butonlar, kadranlar, düğmeler her yerde. Hepsinin ne işe yaradığını ve tam olarak nerede bulunduğunu nasıl hatırlayabilirsiniz? Evet, Canon bütün bu karmaşık sistemlere hızlı bir şekilde erişebileceğiniz gizli bir buton sunmaktadır. Peki, bu buton nerededir? Tam olarak kameranızın arka yüzünde, Q harfi ile gösterilmiştir. Aslında, tam olarak gizli değil ancak pek fazla kullanılmamaktadır.

Fotoğrafçılık Hakkında 5 Rahatsız Edici Gerçek

Fotoğrafçılık, dünyada yüzbinlerce insan tarafından bir hobi olarak uygulanmaktadır.  Telefonlar tarafından çekilen fotoğrafların kalitelerinin artmasının yanı sıra pahalı olmayan kameraların da seri olarak üretilmesi, bu sanatın bu kadar popüler olmasının en önemli sebeplerinden. Yine de, bu işe yeni başlayanların bilmesi gereken rahatsız edici bazı konular bulunmaktadır.

11 Mayıs 2016 Çarşamba

Samanyolu Fotoğrafı Nasıl Çekilir - Fotoğraf Öğretisi

Fotoğraf: Nick Ulivieri

Giriş


Bu makaleye, iyi fotoğraf çekmenin, çekimini yapacağınız nesneyi iyi bilmekten geçtiğini söyleyerek giriş yapmak istiyorum. Samaanyolu'nun fotoğrafını çekmekte de durum aynıdır. Bilim ve astronomiye son derece meraklıyımdır, bu nedenle Samanyolu'nun görülebilir olduğunu ilk fark ettiğimde, bu anı bildiğimi düşündüğüm şeyleri yeniden öğrenmek ve bilmediğim şeyleri öğrenmek için bir başlangıç noktası olarak belirledim.

7 Mayıs 2016 Cumartesi

Fotoğraflarınızın Kötü Çıkmasına Neden OIan 7 Manzara Fotoğrafçılığı Hatası

Fotoğraflarınız beklediğiniz düzeyde iyi çıkmıyorsa, cevap ekipmanınız olmayabilir. Aslında, muhtemelen yedi temel hatadan bir ya da birkaçını yapıyor olmanız en olası cevaptır. Bundan dolayı moralinizi bozmanıza gerek yok, müzisyenlerin yeteneklerini geliştirmeleri gibi, kendinizi geliştirmeniz gerekmektedir. Problemlerin neden gerçekleştiğini anladığınızda, bu sorunlardan kolaylıkla kurtulabilecek ve çok daha iyi fotoğraflar çekebileceksiniz.

Mavi Saat Fotoğrafçılığı İçin İpuçları

© Dena Haines
Mavi saat, fotoğrafçılar için özel zamanlardan birisidir. Gökyüzü hoş bir mavi tona dönüşür ve harika bir görüntü ortaya çıkar.Gölgeler ya da sert ışık hakkında endişe duymanızı gerektirmeyecek bir zaman olduğu için bu zamanlarda fotoğraf çekmek son derece kolaydır.

1 Mayıs 2016 Pazar

Seyahat Fotoğrafçılığı İş Akışı – Evde ve Yolda

Hiç şüphesiz bugünün dijital fotoğrafçılık dünyasında, hem dijital fotoğraflarınızı korumanız hem de uzun vadede zamandan tasarruf etmeniz için, iş akışınızı organize etmeniz zorunludur. Her fotoğrafçı gibi, kendinize ait bir çalışma planı oluşturmalı, zamanla bu iş akışınızı geliştirmelisiniz. Yine de her fotoğrafçının takip etmesi gerektiğine inandığım bazı temel noktalar mevcuttur.

Kelebek Fotoğrafları Çekmek İçin İpuçları

Kelebekler makro dünyayı keşfetme noktasında renkli ve eğlenceli bir yol vaat etmektedir, ve bu çekimin teknikleri oldukça kolay bir şekilde öğrenilebilmekte, biraz sabır ve uygulama ile birlikte harika sonuçlar elde edilebilmektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status