Son Yazılar

31 Aralık 2016 Cumartesi

EXIF Verisi Nedir

Bu makale Değişebilir görüntü dosyası biçimi (Exif) ve fotoğraflardaki Exif verilerinin okunması yöntemleri hakkındadır. Filmli kamera günlerinde fotoğrafçılar perde hızı, diyafram ve tarih gibi verileri not etmek için bir kalem taşımak zorunda idi. Daha sonra bu veriler laboratuvarlarda, doğru bir pozlamanın yapılmış olması ümit edilerek, her bir fotoğraf için ayrı ayrı kullanılırdı. Bu zorlu bir süreçti, özellikle de fotoğrafların neden doğru bir şekilde çıkmadığını anlamaya çalışan amatör fotoğrafçılar için.

Gözü Yönlendirmek

Bu yazımızda, fotoğrafçılığın felsefesine daha az yer verecek ve fiili fotoğrafçılık üzerine yoğunlaşacağız; gözü yönlendirmek kompozisyon ilkelerinden biridir (en azından benim için) ve bunun gerçekleşebileceği birçok yol vardır. Bir kişinin veya yerin bir görüntüsü, izleyicinin gözlerinin fotoğraf içinde hareket etmesini sağlıyor, fotoğrafı daha derinlemesine incelemesini sağlıyorsa, fotoğrafı inceleyen kişi için fotoğraf daha ilgi çekici bir haldedir denilebilir. İleri düzey fotoğrafçılar bu makalenin sadeliğini bağışlarlar (umarım); kompozisyon konusunda uzman değilim, ancak bazı fikirleri paylaşabileceğimi düşünüyorum.

25 Aralık 2016 Pazar

Yılbaşı Işıkları Nasıl Fotoğraflanır

Yılbaşı Işıkları Nasıl Fotoğraflanır

Noel ışıkları, nerede olursanız olun ruhunuzu aydınlatırlar. Bir şehir merkezinde, bir alışveriş merkezinde veya kendi evinizde olabilirler. Fotoğraf çekmekten hoşlananlar için, bu ışıklar güzel, olağan dışı fotoğraflar çekmek için bir fırsat oluşturabilir.

17 Aralık 2016 Cumartesi

Nasıl Bulanık Bir Arka Plan Elde Edilir

Portre fotoğrafçılığında çok basit bir işlemle bulanık bir arka plan oluşturabilirsiniz.

16 Aralık 2016 Cuma

Gece Fotoğrafçılığı

Eminim şimdi, canınız güzel gece fotoğraflarının nasıl çekildiğini öğrenmek istiyordur. Gece çekim yapmayı ilk denediğimizde, fotoğrafımız bulanık çıkacaktır. Çünkü elimizde gerekli donanım yoktur. Ya da karanlık çıkacaktır, çünkü perde hızımız, içeri yeterince ışık alamamıştır.

Altın Kesim Kuralı

Fotoğraf çekimlerine geçmeden önce bilmemiz gereken bazı kurallar vardır. Bunlardan en önemlilerinden birisi de altın oran ya da altın kesim kuralı adı verilen kuraldır. Bu kuralın temeli, insanın zihninin bu noktalara yoğunlaşmasıyla ilgilidir.

7 Aralık 2016 Çarşamba

Deniz Manzarası Fotoğrafçılığı İpuçları

Denizler, büyük heyecan ve ruh hallerinin bulunduğu yerlerdir. Bir fotoğrafçı, bir deniz manzarasının fotoğrafını çekerken neler olacağını kontrol edemez, ancak gözlemci olabilir ve doğru anları bekleyebilir. Her şey göz önüne alınabilir; insanlar, kayalar, plaj, gökyüzü.

5 Aralık 2016 Pazartesi

Müze Fotoğrafçılığı İpuçları

Tatile gittiğinizde, bölge hakkında daha fazla bilgi edinmek için bir yol olarak yerel müzeleri ziyaret edebilirsiniz. Müzelerde tablolar, heykeller, hayvanlar ya da tarihi eserleri yer almaktadır. Dikkat etmeniz gereken en önemli husus, kapalı ortamın kendine özgü fotografik sorunlara sahip olması nedeniyle, aydınlatmadır. Aşağıda, iç mekan çekimlerinizi nasıl mükemmelleştireceğinizle ilgili bazı ipuçlarını bulabilirsiniz.

Su Altı Fotoğrafçılığı İpuçları

Su altı fotoğrafçılığı, en dikkat çekici ve olağan dışı görüntülerden bazılarını elde etmenizi sağlar ancak çekim yapmak için oldukça pahalı bazı ekipmanlara ihtiyaç duyarsınız. Tekniğin önceden uygulanması, özellikle ömrünüz boyunca bir kez gerçekleştireceğiniz bir yolculuktan önce, sudaki rahatlığın anahtardır. İşte su altı fotoğraflarının nasıl çekileceği üzerine bazı ipuçları:

3 Aralık 2016 Cumartesi

Mimari Fotoğrafçılığın Temelleri

Dünyanın dört bir yanında fotoğraf çekmek için etkileyici bir mimari tasarım bulabilirsiniz. Hemen hemen tüm büyük şehirlerin farklı özelliklere sahip mimari yapıları vardır. Gitmeden önce yapacağınız araştırmalar, oraya ulaştığınızda size zaman kazandırmanın yanı sıra, görmek istediğiniz şeyi belirlemenize de yardımcı olur. Ziyaret etmek istediğiniz alanlara yönelik yol tarifleri veya haritalara sahip olduğundan emin olun.

1. Birçok Fotoğraf Çekin

© ExposureGuide.com

Ömrünüz boyunca bir kez ziyaret etme fırsatı bulacağınızı düşündüğünüz bir yeri ziyaret ettiğinizde, çevrenizdeki mimari ile ilgili birçok fotoğraf çektiğinizden emin olun. Binalara her açıdan ve belki de günün farklı zamanlarında bile yaklaşın. İstediğiniz kadar çok fotoğraf çekebilmeniz için yeterli sayıda hafıza kartı kullandığınızdan emin olun. Roma'daki Kolezyum'un çekimi genellikle gün boyunca çekilen klasik bir açı ile gerçekleştirilmektedir. Gece aynı noktaya geri dönerseniz ne olur?

2. Alışılmışın Dışında Düşünün

© ExposureGuide.com

Mimari çekimlerinde, alışılmışın dışında düşünün. Fotoğraf çekmek için farklı bakış açıları ve alanlar bulmaya çalışın. Başınızın üstünde çekici bir şey olup olmadığını görmek için bulunduğunuz binanın çatılarına bakın. Kameranızı eğin ve durumunuza uygun bir diyafram kullanın; flaş kullanamıyorsanız, diyafram açıklığını f/4 civarında seçin. Cam tavana sahip bir alanda çekim yapıyorsanız, karanlık alanlardaki ayrıntıyı korumak için az pozlama (underexposure) yapın.

3. Kompozisyonu Kontrol Edin

© ExposureGuide.com

Bir düşünceyi kompozisyona koymak mimari fotoğrafçılıkta önemlidir. Mümkün olduğunca ilginç açılar ve perspektifler arayın. Üçler Kuralı'nı düşünün, sonra onu nasıl kıracağınızı. Örneğin, sarmal bir merdivenle karşılaştığınızda, fotoğrafı yer seviyesinden çekmektense neden tepeye tırmanmayasınız ki? Elde çekim yapıyorsanız, ISO 400 değerini seçin ve kameranızı sabit bir yere güvenli bir şekilde yerleştirin.

4. Farklı Bakış Açıları Deneyin

© ExposureGuide.com

Fotoğrafınızda düz bir nesne olarak gösterileceği için, mimari çekimlerini asla göz seviyesinden gerçekleştirmeyin. Bir yapıyı farklı açılardan ve farklı bakış açıları ile çekmeye çalışın. Ayrıca fotoğrafınıza biraz yaratıcılık katmak için kamerayı sağ veya solunuza çekebilir ya da göz hizasının biraz üstüne çıkarabilirsiniz. Bir tilt - shift lens kullanarak, uzun bir binayı tamamen düz bir şekilde gösteren mimari fotoğraflar çekebilirsiniz.

5. Detaylara Yakınlaşın

© ExposureGuide.com

Ayrıntılı yakın çekimler elde etmek için yakınlaştırma yapmak, binanın daha küçük parçalarına dikkat çekmek için harika bir yoldur. Örneğin, bir anıtın veya binanın kapı kollarını, pencerelerini ve tuğla işçiliğini, klasik spiral merdivenlerin zikzak desenlerini ve eğri çizgilerini çekebilirsiniz. Kameranıza yeterli ışığın erişmesine izin vermek için ISO 400 ve oldukça geniş bir diyafram kullanın. Tek durakta az pozlama yaparak fotoğrafınızdaki detayları ve rengi koruyabilirsiniz.

6. Gece Çekimleri Yapın

© ExposureGuide.com

Yapının fotoğraflarını günün farklı zamanlarında çekmek her fotoğrafa yeni bir his ve etki katacaktır. Konunuz bir kilise ise, alacakaranlıkta ya da şafakta daha ilginç bir görüntü yakalayabilirsiniz. Alternatif olarak, konunuz geceleri iyi aydınlatılmış bir bina ise, bir üçayak kullanın ve ilginç bir açı bulun. Kameranızı bir üçayağa yerleştirin ve mümkün olan en düşük ISO değerini seçin. En keskin görüntü için f/32 civarında bir diyafram seçerseniz yaklaşık 10 saniyelik bir pozlama süresi elde edersiniz. Kamerayı elde tutmanız gerekiyorsa, diyaframı en geniş açıklığa getirin ve bir destek bulun; bir duvara veya bir destek noktasına sabitleyin ve çekimi gerçekleştirin.

7. Siyah Beyaz Çekin

© ExposureGuide.com

Mimari fotoğraf çekimlerinde siyah beyaz fotoğraf çekerken soyut bir etki elde edebilmek için güçlü çizgiler ve desenler hakkında düşünün. Brooklyn Köprüsü'nün bu görüntüsünde olduğu gibi, gözü merkeze veya odak noktasına doğru çeken çizgileri arayın. Siyah beyaz çekimlerde sıkıcı bir gökyüzü hakkında daha az endişelenebilirsiniz, yine de kırmızı bir filtre veya polarize filtre kullanmak her zaman koyu ve parlak alanlar arasındaki karşıtlığı ortaya çıkarmanıza yardımcı olacaktır.



Önerilen Ayarlar

İdeal ayarlar, konuya ve koşullara bağlı olarak değişecektir. İstediğiniz yerde bir üçayak kullanmak daima tercih edilir. Yeterli ışık yoksa, mümkün olan en geniş diyaframı kullanın. Parlak bir günde, görüntüyü bir veya iki durak aşağıya çekin — bu işlem mimari görüntünün ayrıntısını korumanızı sağlayacak; dahası ve daha da önemlisi, fotoğrafı yakınlaştırdığınızda detayları görebilmenizi sağlayacaktır.

Önerilen Ekipman

Aydınlık bir günde çekim yapıyorsanız, yanınızda yansımaları azaltmaya ve renkleri ortaya çıkartmaya yardımcı olan bir polarize filtre bulundurmak her zaman yararınızadır. Parlamayı engelleyen bir objektif kapağı kullanın. Geniş açılı bir lens kullanıyorsanız, parlama yaygın bir sorundur. Bir üçayak her zaman kullanışlıdır, böylece daha keskin mimari görüntüleri sağlayan düşük bir ISO ve daha küçük diyafram değerlerini kullanabilirsiniz. Yanınızda çok fazla yedek pil ve hafıza kartı bulundurmayı unutmayın.

Özet

Mimari fotoğrafçılık zamansız görüntüler üreten bir fotoğrafçılık dalıdır. Çizgiler ve şekiller hakkında daima düşünün; desenleri ve renkleri arayın. Unutmayın, herhangi bir görüntüyü daha sonra siyah beyaza dönüştürebilirsiniz, bu nedenle gölgeler ve vurgularla dolu görüntüler arayın. Bir bina durağan bir şeydir; yeni bakış açıları bulmak, yaşam ve karakter dolu gibi bir yaklaşım sunmak için etrafında dolaşmanız gereklidir.

2 Aralık 2016 Cuma

Odaklama Modları

Elle netleme yapmıyorsanız (manuel odaklamayı kullanmıyorsanız), kameranızın odaklanmayı nasıl yaptığını öğrenmek iyi bir fikirdir; bu sayede istediğiniz konunun keskin çıkmasını sağlayabilirsiniz. Yanlış modu seçerseniz, fotoğraf makineniz, üzerinde odaklanmak istediğiniz şeyin ne olduğuna karar vermekte zorlanabilir (odaklama sistemi sizin için neyin %100 önemli olduğunu her zaman bilemeyecektir) ve yanlış noktaya odaklama yapabilir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status