Son Yazılar

17 Kasım 2012 Cumartesi

Filtreler


Dijital kameralar tarafından kullanılan beyaz dengesi lensinize taktığınız filtreler tarafından olumsuz olarak etkilenir. Ancak, kamera çantanızda taşımanız gereken ve hala etkili şekilde çalışan filtreler vardır.


1. UV Filtreler
2. Polarize Filtreler
3. Doğal Yoğunluk Filtreleri (ND Filter)
4. Yıldız Filtreleri (Star Filter)
5. Kızılötesi (Infrared -IR- Filter)

UV FİLTRELER


Çoğu lenslerin UV (Ultraviyole) kaplamaya sahip olduğu bir gerçektir, bu yüzden lensinize taktığınız bir UV filtre biraz gereksiz gibi durmaktadır. Evet, bu temiz filtreler lensinizi kum, toz, su gibi etkenlerden koruyabilir. Bu filtreleri kullanmak lensinizin ön takımındaki bir parçayı tamir etmekten daha ucuza gelecektir. Belki, pahalı bir lensinizin önüne ucuz bir filtre takmanın olumsuz sonuçlar doğurabileceğini düşünebilirsiniz ancak günümüzde UV filtrelerin kalitesi iyi bir seviyededir ve kalite kaybı yaşatmazlar.




POLARİZE FİLTRELER


http://forums.steves-digicams.com/newbie-help/147679-polarizing-filter-necessary.html#b

Dairesel polarize filtreler aşırı parlak alanları ve yansıyan ışık parlamalarını kesmek için dizayn edilmiştir. Bunlar aynı zamanda gökyüzünü maviye çevirirler ve beyaz bulutları gerçekten göz alıcı yapabilirler. Filtrenin dışındaki halkayı çevirerek, ne kadar etki edeceğini ayarlayabilirsiniz. Doğal bir görünüm ayarlamak için en düşük seviyede kullanmanız gerekebilir. Eğer en yüksek seviyede kullanırsanız gökyüzü aşırı mavi olacak ve karşıtlık (kontrast)  çok yüksek seviyeye çıkacak ve bozuk bir görüntü ortaya çıkacaktır. Filtrenin halkasını çevirerek sizin için en iyi seviyeyi bulabilirsiniz.
http://en.wikipedia.org/wiki/Neutral_density_filter
Bu filtreler su üzerindeki yansımaları ortadan kaldırma konusunda aşırı yeteneklidirler. Güneşli günlerde en yüksek verimlilikle çalışırlar. Özellikle güneş tepenizdeyken. Eğer yansıma yoksa, bulutlu günlerde polarize filtreler etkili çalışmayacaklardır.

Aklınızda olsun, bir polarize filtre, içeri geçen ışığı %75 oranında (2 stop değerinde) düşürür. Olası ışık ölçüm hatalarından sakınmak için dairesel (çizgisel değil) polarize filtre aldığınızdan emin olun. Bir polarize filtrenin etkini photoshop yardımıyla elde edemezsiniz. Bazı etkileri elde edebilirsiniz ancak, ışık patlamalarını engellemek için polarize filtre kullanın. Birçok profesyonel bu filtreleri kit lenslerinin bir parçası olarak taşırlar ve asla yanlarından ayırmazlar.

DOĞAL YOĞUNLUK FİLTRELERİ


Herhangi bir etki eklemez ya da azaltmazlar ancak fotoğrafınızı karartırlar. Eğer parlak bir günde bir nehir fotoğrafı çekiyorsanız, aşırı ışık olabilir ve suda istediğiniz bulanıklığı yakalayamazsınız. Bir doğal yoğunluk filtresi kullanarak, daha düşük bir perde hızı kullanabilir ve blur efekti verebilirsiniz.
http://singhray.blogspot.com/2009/02/introduction-to-nd-filters-and.html

YILDIZ FİLTRELERİ (STAR FILTER)


Aşırı parlak bölgelerde bir yıldız etkisi oluştururlar. Yıldızın köşelerinin sayısı filtrenin üzerinde belirtilen değerde olur. Çoğu yıldız filtresi 8 point, 6 point ya da 4 point gibi değerlerdedir. 

http://www.photography101.org/basics/lens_filters_explained.html

KIZILÖTESİ (INFRARED -IR- FILTER) FİLTRELER


Adından da belli olacağı üzere filtreden sadece kızılötesi ışıklar geçer, diğer bütün ışıklar engellenir.

http://infraredatelier.wordpress.com/2010/06/09/infrared-filter-tests-bw-090-099-and-the-xdp-dual-pass-band/

FİLTRELER HAKKINDA BİRKAÇ NOT


1) Çoğu filtrenin etkisini photoshop ve benzeri yazılımlarla elde edebilirsiniz. Örneğin, ısıtma ya da soğutma filtrelerinin etkisini filtre ekle komutunu seçip istediğiniz sıcaklık değerini kullanarak elde edebilirsiniz. Doğal yoğunluk filtrelerinin etkisi için iki ya da üç çekim yapabilirsiniz. Daha sonra bu üç çekimi photoshop ve benzeri programlar yardımıyla birleştirebilirsiniz. 

2) Lensler için filtre alırken ön elemanın boyutuna dikkat etmeniz gerekir. Bunlar genellikle mm cinsinden verilmiştir.

http://digital-photography-school.com/create-your-own-variable-neutral-density-filter
3) Ne kadar para o kadar köfte sözündeki gibi ne kadar para verip kaliteli bir filtre alırsanız o kadar kaliteli çekimler yaparsınız. Filtre alırken kaplanmış ya da süper kaplanmış filtreler almaya bakın.Yuvarlak filtreler için Tiffen ya da Hoya makul fiyatlar sunar. B+W ve Helicopan muhteşemdir ancak biraz daha pahalıdırlar. Kare veya dikdörtgen filtreler için (ND Filtreler) Singh-Ray, Hi-Tech, Lee kaliteli filtrelerdir. 


Birçok filtrenin etkisi photoshop yardımıyla verilebilir olsa da bu filtreler her zaman çantanızda olmalıdır. Bunlara sahip olmak ve kullanmayı öğrenmek fotoğraflarınızı bir sonraki seviyeye getirebilir.





Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status