Son Yazılar

18 Ekim 2013 Cuma

Lens Seçimi


Genellikle bütçenizin 1/3'ünü kameranızın gövdesine, 2/3'ünü ise lensine ayırmanız tavsiye edilir. Lensin, görüntü kalitesi üzerinde büyük bir etkisi vardır çünkü.

Genellikle iyi bir lense sahipseniz onu ömür boyu kullanırsınız. Gövdeler, özellikle de dijital olanlaarı yenileri çıktıkça güncelleyin ancak iyi bir lensin güncellenmesi gerekmez.




Eğer kaliteli fotoğraflar çekmek öncelikli amacınız ise, lensinize para harcamaktan kaçınmayın. Tüm kurallar gibi bu da kırılabilir ancak iyi bir başlangıç olabilir.

Bir lens satın alırken bir sürü işaretler fark edeceksiniz ve bunların en önemlisinin diyafram olduğunu öğreneceksiniz. Bir zoom lenste bir aralık vardır (3.5-5.6 gibi). Prime bir lenste ise tek bir değer vardır (1.4 gibi). Bu sayılar, lensinizin diyaframlarının açılabileceği maksimum değeri göstermektedir. Yani, 55-200 mm'lik bir lens için 3.5-5.6 değeri; 55mm odak uzaklığında en fazla 3.5 diyafram değerini, 200mm odak uzaklığında ise en fazla 5.6 diyafram değerini alabileceğini anlatmaktadır.Yine, 70-200 mm f/2.8 değerlerine sahip bir lens, 70mm odak uzaklığında da 200mm odak uzaklığında da 2.8'lik diyafram değerine kadar ulaşabileceğinizi göstermektedir. 200mm'lik odak uzaklığı için 5.6 ile 2.8 diyafram değerleri arasında 1.5 katlık bir fark vardır, 1.5 kat daha fazla ışık kameranıza ulaşacak demektir ve bu oldukça önemlidir. Elbette, bu ışık farkının oldukça önemli bir fiyat farkı da vardır.

Deniliyor ki, "Hangi lensi satınn almalıyım?"

Önemli konu, hedefini belirle ve ondan sonra satın al. Bu, kendilerinin zaten seçenekleri olan profesyoneller için hazırlanmış bir yazı değil.

Sigma 18-200mm



Seyahat Etmeyi Seviyorum ve Tek Bir Lensim Olsun İstiyorum



Sigma 18-200 - Bu lens, gezginler için ideal bir lens. Çok pahalı da değil ve iyi fotoğraflar da verir. Hafif bir lens isteyen ve fotoğraf çekmeyi hobi olarak gören insanlara öneririm. 1.6x'lik crop sensörlü kameralarda 28-320mm'ye denk düşmektedir ve hem geniş açıyı hem de oldukça geniş bir yakınlaştırma oranını beraberinde getirmektedir. Canon ve Nikon da bu diziden lens yapmaktadırlar.

Dikkat etmeniz gereken nokta, büyük ve ağır olduğu için IS ya da VR (Sarsıntı önleme) sistemlerinin olup olmadığıdır.

Canon 100mm


Portre Aşığıyım


Prime lenslerin parladığı nokta burasıdır. Prime lensler zoom lenslerden üretilişleri sebebiyle daha ucuz olabilir. Birçok portre fotoğrafçısı 85mm ya da 105mm'lik lensleri kulanmışlar ve tavsiye temişlerdir. Bu, full frame makineler için geçerlidir. 1.6x crop sensör kameralar için, 50mm ya da 85mm lensler de aynı görüntüyü verecektir. Bu lensler, 1.2, 1.4 gibi değerlerle ifade edilir. Ve, diyafram konulu yazımızla biliyoruz ki bu diyafram değerleri inanılmaz alan derinliği verecektir.

Canon 10-22mm





Manzara Çekimlerini Seviyorum


Çoğu manzara fotoğrafçısı, çektiği fotoğrafların geniş bir açısının olmasını ister. Geniş açılı lensler için yalvarırlar bile. Bu sevimli yakınlaştırma oranı için, full frame kameralar için 16-35 mm, 1.6x crop sensörlü kameralar için ise 10-22 mm gibi bir lensi deneyebilirsiniz. Bu lensler, size küçük de olsa bir yakınlaştırma oranı da verecektir (bilgisayarda crop (kesme) işlemi yapmaktan mümkün olduğunca kaçının). Maksimum diyafram değeri ile birlikte fiyat aralığı da değişecektir. Bu lensler kendi aralıklarında oldukça net (keskin) görüntüler verecektir ancak fiyat aralıkları yüksek olabilir. Canon'un 10-22 mm f/3.5-5.6 lensi yaklaşık 2000TL. Ve 20mm f/2.8'lik lensi 1150TL. Bulabilirseniz Canon 20 mm f/2.8 alın. Canon 20 mm f/2.8 gibi bir lens ile birlikte hem yaklaşık olarak 1000TL kazanacak, hem de daha fazla ışık kazanabileceksiniz (f/2.8).

Canon ve Nikon için, 14mm'lik balıkgözü lensler mevcut. Bu lensler oldukça geniş açılı çekim olanakları sağlamaktadırlar ancaak fiyatları biraz pahalıdır.


Canon 60mm Macro



Makro Çekimler! Onlar Olmadan Yaşayamam

Belki, makro çekim için bir lens bakıyor olabilirsiniz. Makro lensler oldukça büyük yakınlaştırma oranı sağlarlar ve gerçek görüntünün 1:1 oranında büyütme sağlarlar (en az).

60 mm'lik bir lens, 100 / 105 mm'lik lensler kadar standart bir boyuttadır. Bu lensleri satın almak isteyip istemediğinize karar vermeden önce deneme çekimleri yapmak için bir lens kiralayabilirsiniz. Aksi takdirde, buna yatırım iyi olmayabilir.

Canon 70-200mm


Arkadaşlarım Düğünlerinde Çekim Yapıp Yapamayacaklarımı Soruyorlar


En iyi düğün fotoğrafçılığı lensi 70-200mm'dir. Burada asıl sorun, bu lenslerin maliyetidir. 2.8 diyaframlı bir lens satın alabilmek için iyi bir fiyat vermelisiniz. Eğer düğün fotoğrafçılığı işinden para kazanmak gibi bir amacınız varsa, iyi bir lens satın alabilirsiniz (6000 TL). 70-200mm'lik lensinizi tamamlamak için ikinci bir gövde ve ikinci bir geniş açılı lensi de yanınızda taşımanız gerekebilir. 24-105mm ya da 24-70mm gibi. 200mm size yeterli bir yakınlaşma oranı verecek, 70mm ise size ideal bir portre olanağı sağlayacaktır.

Canon 100-400mm


Vahşi Yaşam, Ağaçlarda Geçen Hayatlar


Vahşi yaşam fotoğrafçılığı amacındaysanız, hareketlere yakın olmalısınız ve hızlı bir lensiniz olmalı. Bunun için Canon 100-400mm L lensini kullanabilirsiniz.

Fakat en önemli konumuz, eğer bu işi hobi olarak yapıyorsanız bu lens size pahalı gelecektir. Örneğin, Nikon'un 300mm f/4 lensinin yurtdışı satış fiyatı 1500$. Biraz daha hızlı bir lens istiyorsanız, f/2.8'lik bir lense 5500$ verebilirsiniz. 2.8'lik bir lens, çok daha faazla ışığı içine geçirebilir ve 1/1000 saniyelik bir çekim hızında bile oldukça etkili sonuçlar ortaya çıkarabilir.

Canon 70-300mm 


Çocuklarımı Oyun Oynarken Çekmek İstiyorum


Yaban hayatı fotoğrafçılığında olduğu gibi 300mm'lik bir lens almak isteyeceksiniz. Ancak 5500$ gibi bir fiyat vermenize gerek yok. Nikon'un 80-400mm f/4.5-5.6 lensi ya  da Canon'un 70-300mm f/4.5-5.6 gibi bir lensi işinizi görecektir. Bu lensler sizi hareketlere yakınlaştıracaktır ancak daha az ışık geçirdiği için karanlık ortamlarda sorun oluşturabilecektir.

© Peter West Carey

33 yorum :

  1. Kamera seçimi hakkında verdiğiz bilgiler için teşekkürler. Artık buypasa.com 'dan istediğim kamerayı alabilirim..

    YanıtlaSil
  2. Dslr bir fotoğraf makinem var. Satın alırken yazınızda paylaştığınız özellikleri hiç araştırmamıştım. Zaman geçtikçe 75-300 mm. bir lense de ihtiyaç hissettim. Fakat usm değil, biraz ağır olması keskinliği etkiliyor gibi. Bu özellik önemli ama fiyat zorluyor. Sanırım 75-300 mm. tripod ile daha iyi sonuç verecek. %0 mm. için paylaştığınız yazı da ilgimi çekti. Özellikle f 1.8 diyafram vermesi de olumlu. yazılarınız son derece yaralı oluyor benim için Mustafa bey.Sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nedim Bey, yorumunuz için teşekkürler. Sanırım çoğu durumda, mümkünse, bir tripod şart. En iyi sonuçlar bu şekilde alınıyor.

      Sil
  3. Yukarıda %0 50mm. olacaktı !!

    YanıtlaSil
  4. 7-200 nikon lens almayı düşünüyorum(2,8). Manzara vs için de ayrıca 24-70 almalı mıyım? 35 mm ile ilgili ne düşünürsünüz, yeterli gelir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ezgi Hanım,

      Öncelikle, 70-200 mm ile manzara fotoğrafı çekemezsiniz. Bu nedenle bir geniş açılı lens satın almanız şart. Hangi kamerayı kullanacağınızı bilmiyorum ama crop sensör bir kamera kullanıyorsanız, sırf manzara için, Tokina 11-16 mm alabilirsiniz. (Full frame için 24-70mm yeterlidir.) Son olarak 35 mm 1.4G lens çok iyi bir tercihtir. Ancak bu lensi kullanma amacınız ne olacak, bu önemli. Belki de bu lens için acele etmenize gerek yoktur.

      Sil
  5. NİKON D5300 ÜM VAR VE BEN GENELLİKLER PORTRE VE MANZARA FOTOĞRAFLARI ÇEKİYORUM KISACASI SEYEHAT FOTOLARI HANGİ LENSİ ÖNERİRİ SİNİZ

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Samet Bey, Merhaba.

      Eğer imkanınız varsa, portre için

      Nikon 85mm f/1.8G AF-S

      Manzara için,

      Nikon 24-70mm f/2.8

      Alabilirsiniz.

      Sil
  6. Merhaba fotoğraf alanına yeni girdim,aldiğim makina cann 700d 18.55 olan kit bu alanda kendimi geliştirmek niyetindeyim.Kursa başlama planim var lakin şuan yurt dışında bir akrabam var lenslerin fiyatı orada uygunmuş,hangi alanda çekim yapacağım konusunda şuan net bir karar içinde değilim hepsini denemek istiyorum .çok gezen biriyim bunun yanında sizce kursa gittikten sonra mı karar vermeliyim lens alma konusuna yoksa suan hangi kendi edinmem gerekir bi şartlar için,tesekurler.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba fotoğraf alanına yeni girdim,aldiğim makina cann 700d 18.55 olan kit bu alanda kendimi geliştirmek niyetindeyim.Kursa başlama planim var lakin şuan yurt dışında bir akrabam var lenslerin fiyatı orada uygunmuş,hangi alanda çekim yapacağım konusunda şuan net bir karar içinde değilim hepsini denemek istiyorum .çok gezen biriyim bunun yanında sizce kursa gittikten sonra mı karar vermeliyim lens alma konusuna yoksa suan hangi kendi edinmem gerekir bi şartlar için,tesekurler.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba fotoğraf alanına yeni girdim,aldiğim makina cann 700d 18.55 olan kit bu alanda kendimi geliştirmek niyetindeyim.Kursa başlama planim var lakin şuan yurt dışında bir akrabam var lenslerin fiyatı orada uygunmuş,hangi alanda çekim yapacağım konusunda şuan net bir karar içinde değilim hepsini denemek istiyorum .çok gezen biriyim bunun yanında sizce kursa gittikten sonra mı karar vermeliyim lens alma konusuna yoksa suan hangi kendi edinmem gerekir bi şartlar için,tesekurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Betül Hanım, merhaba.

      Öncelikle, aramıza hoş geldiniz.

      Çok fazla ekipmana sahip olma isteğiniz normal. Ancak acele etmeyin. Bu, hem çok maliyetli hem de gereksiz bir tercih olacaktır. Öncelikle ilgi alanınızı belirlemeye çalışın. Fotoğrafçılık dallarını düşünün. Portre mi, manzara mı, makro mu, doğa mı? Sizi kendisine çeken ne? Önce bunun cevabını verin. Kursa gitme niyetiniz varsa, gidin, önce temel bilgilere sahip olun. Her şey kamerayı ve lensi satın almakla bitmiyor. Pahalı ekipmanlar alıp beklediğiniz performansı bulamayıp hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.

      Lenslerin yurtdışında bir miktar uygun olduğu gerçek, ancak aklınıza çok fazla fark olacağı gelmesin. Unutmayın ki fotoğrafçılık dünyasının en pahalı yönü, lensleridir.

      Yorumunuzda bütçe belirtmemişsiniz. Ancak "Ben her yere gider, her şeyi çekerim." düşüncesi için tavsiye edeceğim en iyi lenslerden birisi Canon 18-135mm IS lenstir. Bununla, hem geniş açılı manzara çekimleri yapabilirsiniz, hem de nispeten büyük bir yakınlaştırma oranı elde edebilirsiniz.

      Sil
  9. Merhabalar. Canon 5d mark 1 var. Galata kız kulesi vs gibi mimari değer ve özelliği olan yerleri yakınlaştırıp kaliteli görüntü elde etmek istiyorum. Hangi lensi almalıyım 70-200 mü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu, ne kadar yakınlaştırma yapacağınıza bağlı olarak değişir. 70-200 işinizi görebileceği gibi, elde etmek istediğiniz yakınlaştırma ve çekim mesafenize bağlı olarak 100-400 mm de kullanabilirsiniz. Her iki lens de kaliteli görüntüler verecektir. 100mm'den daha küçük lenslerde yeterli yakınlaştırma elde edemezsiniz.

      Sil
    2. Teşekkür ederim. Bende 70 300 tamron lens var ancak yakınlaştırma yaptıktan sonra netlemediği için çekmiyor. Her moda denedim neredeyse. Daha yeni başladığım için bu konuda bilgim sıfıra yakın

      Sil
    3. Çekmiyor derken ne demek istediğinizi anlayamadım. 300mm'de yakınlaştırma yaptıktan sonra odaklama sorunu yaşıyorsanız, lens üzerindeki AF/MF anahtarını MF olarak ayarlayın. Netlemeyi elle yapın. İleri düzey fotoğrafçıların çoğu, imkanları olduğu her zaman MF kullanır.

      Sil
  10. Merhaba, Tokina 11-20mm f/2.8 en keskin fotoğraflar hangi diyafram aralığında verir mimari çekimlerde veya yurt dışı gezilerde , teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      F/5.6 - f/8 diyafram değerleri en keskin sonuçları verecektir. F/11 sonrası ve f/5.6 öncesi değerlerde keskinlikte azalma meydana gelebilir.

      Sil
  11. Merhaba , canon 6d ile verilen 24 105 lensle günlük çekimlerimi yapa biliyorum fakat 50 m uzaktaki bir kekliği çekemiyorum yada bir uğur böceğini çekemiyorum çok fazlada lens taşımak istemiyorum 2 lens taşımak istiyorum hem normal uzağı hemde makro çekmek için fakat ortamda birçok lens var kafam karışıyor acemiyim resim çekmeyi çok seviyorum ustalardan ricam 50 metreden kekliği ve yakındaki uğur böceğini çekebileceğim lensler hanğileri olmalı saygılarımla hoşçakalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Hakan Bey,

      Maalesef çok geniş bir konu alanını tek bir lens ile çekmeye çalışıyorsunuz. Maalesef bu mümkün değil. Yine de telefoto lensler size bir miktar da olsa yardımcı olacaktır. Zaman içinde daha profesyonel seçimlere yönelebilirsiniz. Aşağıda vereceğim bağlantıyı tıklayarak size uygun lenslere göz atabilirsiniz.

      http://lenshero.com/lenses/telephoto-lens-for-canon-ef-full-frame

      Sil
    2. İsim hatası için özür dilerim. Halis Bey :)

      Sil
  12. Merhaba yaklaşık 2.5 yıldır ürün fotoğrafları çekerek geçimimi sağlıyorum. Bu yıl doğum fotoğrafçıliği için bazı adımlar attım ancak ekipmanim yeterli hissettirmiyor.hangi makinayi tavsiye edersiniz acaba? Simdiden Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Sabit odaklı lensler kullanımı yenidoğan fotoğrafçılığında tavsiye edilmektedir. Bütçenize göre 50mm, 35mm, 85mm gibi sabit odaklı lenslerden birini tercih edebilirsiniz.

      Çekiminiz insan temelli olduğu için bir portre lensi (orta uzaklıklı bir telefoto);
      Küçük detayları yakalamaya odaklanmak isteyeceğiniz için bir makro lens kullanmak isteyebilirsiniz.

      Ayrıca, prime lensler de hızlı ışık yakalama kapasiteleri ve keskin sonuçları nedeni ile tavsiye edilmektedir.

      Kolay gelsin.

      Sil
  13. Ben gelin damat fotoğrafçılığın nikoncuyum aynı zamanda 70 200 lens için hangi gövdeyi kullanmaliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buradan bakabilirsiniz.

      https://amatordenprofesyonele.blogspot.com.tr/p/kamera-onerileri.html

      Sil
  14. Merhabalar nikon d3400 18-55 mm lens ile kullanıyorum.Manzara fotoğrafçılığı yapıcağım.Önerdiğiniz lens var mı?Prime lens almak istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, öncelikle manzara için geniş açılı bir lens satın almanız gerekmektedir. Bunun için de en gözde lens, Tokina 11-16mm olarak kabul edilebilir.

      Prime lens konusuna gelirsek, manzara fotoğrafçılığı için kullanılamaz denilemez. Bununla ilgili bazı makalelerimiz mevcut. Ancak bir prime lens ile amaçladığınız sonuçları elde etmekte zorlanabilirsiniz. Yine de 35mm f/1.4 ya da 50mm f/1.4 ya da 1.8'lik lensleri satın almayı düşünebilirsiniz. Kolay gelsin.

      Sil
  15. Düğün cekimlerç için hangi ve lensi önerirsiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düğün fotoğrafçılığı geniş bir dal. Kimi zaman konuya yakın olmamız gerekirken kimi zaman uzaktan çekim yapmak bize en iyi sonuçları sağlar. Bu nedenle hepsini kapsayacak şekilde lens önerilerini sıralamak gerekirse aşağıdaki liste aklınızda bulunsun:

      1. 50mm f/1.2 – 1.4
      2. 35mm f/1.4
      3. 85mm f/1.2 – 1.8
      4. 70-200 f/2.8
      5. 100mm Macro f/2.8
      6. 24-70mm f/2.8

      Evet, liste biraz uzun ve biraz maliyetli oldu. 🙈

      Ancak bu işle profesyonel olarak ilgilenmek isteyen bir fotoğrafçı için bu liste eksiksiz tamamlanmalıdır.

      Öyle ya, belki çiftin parmaklarındaki yüzüğün fotoğrafını çekmek istersiniz, bu aşamada bir makro lens gereklidir.

      Grup fotoğrafı çekerken geniş açılı, portre için de bir portre lens gereklidir.

      Önceliklerinizi belirleyerek en uygun yatırımı yapabilirsiniz.

      Kolay gelsin, ışığınız bol olsun. 📸

      Sil
  16. merhaba canon 550d makinam var canon 35-105 ve 28-90 lensler arasında kaldım manzaradan ziyade insan kuş böcek ve çocuklarımı çekmeyi seviyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Çekim alanınızı sınırlandırmışsınız. Yine de geniş bir çekim yelpazesinde tercih yapmak zorundasınız. İnsan çekimi için portre lenslerinden birini seçmek sizin için faydalı olacaktır. Kuş çekimi için bir telefoto lens, böcek çekimleri için makro lens gerekecektir.

      Bütçeniz konusunda bilgilendirme yapabilirseniz sizin için en uygun lensleri tavsiye edebilirim.

      Yine de, bahsettiğiniz iki lens de çok hızlı lensler değiller. Bu nedenle insan çekiminde işinize yarayabileceğini söylemem mümkün değil. Aynı şekilde, kısa odak uzaklıkları nedeni ile kuş ya da böcek vs. çekimleri için de etkili olmayacaktır.

      Araştırmanızı telefoto lensler üzerine yoğunlaştırmanızı tavsiye ederim.

      Sil
  17. Merhaba nikon d7200 um var.yenidogan ve cocuk konsept cekimleri yapmayi dusunuyorum suan uzerinde 18 105 kit lensi var.50 mm mi yoksa 35 mm mi hangisinde istedigim goruntuyu alabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Bütün portre çekimleri söz konusu olduğunda geniş açı kullanımını tavsiye etmiyoruz. En az 50mm işinizi görecektir. Mümkünse daha dar açılı bir lens tercih edin. Kolay gelsin.

      Sil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status