Fotoğraf: Rick Sheremeta |
2. Eğer soğuk havalarda çekim yapacaksanız, makinenizi serin tutmanız son derece önemlidir. Onu, vücudunuzla ya da herhangi bir ısıtma aracına yaklaştırarak ısıtmaya çalışmayın. Soğuk havada havadaki su buharı kameranıza yapışmış olacağı için, aniden ısıtmaya kalkmanız halinde bu su buharları yoğunlaşacaktır. Bu sıvılaşmanın makinenize zarar vereceğine emin olabilirsiniz.
3. Bundan korunmak için kameranızı belirli bir sıcaklık seviyesinde tutmamalısınız. Ek olarak, hiçbir koşulda kameranıza kar değmesine izin vermemelisiniz çünkü bu da nem oluşmasına neden olacaktır.
Fotoğraf: Rick Sheremeta |
4. Her ne kadar kameranız soğutulmuş olsa da, yanınızda taşıdığınız yedek piller soğutulmamalıdır. Piller, soğuk havalarda enerjilerini daha çabuk tüketirler. Pillerinizi sıcak tutmanız, enerji tasarrufu açısından yararlı olabilir. Elle çalışan ısıtıcılar kullanabilir ya da pantolonunuzun iç ceplerinde taşıyabilirsiniz.
5. Eğer kameranızla yolculuk ediyorsanız, aracınızın klimasını çalıştırmamanız da akıllıca bir fikir olacaktır. Yine bu da kameranızın üzerindeki nemin yoğunlaşmasına neden olacaktır. Kalın bir şekilde giyinmeniz, soğuğa katlanabilmenize imkan tanıyacaktır.
6. Eğer kameranızı soğuk bir ortamdan sıcak bir ortama geçirmeni gerekirse, acele etmeyin. Alternatif olarak, kameranızı, çantasının içinde saatlerce bırakabilirsiniz.
7. Nefes alıp verirken de, soğuk hava şartlarında ağzınızdan sıcak hava çıkar. Kameranıza doğru nefes vermemeye özen gösterin. Bu, nem oluşmasını tetikler. Ayrıca, istemeseniz bile, vizör buz tutabilir. Eğer aşırı soğuk bir ortamda değilseniz, nefesinize dikkat edin.
8. Karda fotoğraf çekmeye ilk başladığımda, lens kapağım kara düştü. Ben de onu kamerama geri taktım. Bu, gerçekten çok ciddi boyutta nem oluşmasına neden olmuştu ve eve gidene kadar lensimi tekrar kullanamadım. Kameranızın lens kapaklarına da dikkat edin. Kapaklarınızın üzerine sıvı temas ederse, bunu kameranızdan uzak tutun.
Fotoğraf: Rick Sheremeta |
9. Kar çekimlerinde, kar tanelerinin özelliği yüzünden beyaz dengesi hatalı ölçüm yapabilir. Dijital kamera cihazları beyaz dengesini ayarlamada kar beyazını temel olarak almamıştır. Bu nedenle, normal ayarlarda yaptığınız çekimlerde biraz griye doğru eğilim olabilir. Bunu telafi etmek için poz telafisini kullanmanız harika bir çözüm olacaktır. Ayrıca, kasvetli ve gölgeli havalarda da beyaz dengesi ile oynamaya çalışmalısınız.
10. Kar yağışı noktasal değildir. Bu nedenle hareketi okuyun. Işık metreniz (lightmeter - pozometre) %18 gri sonuç verecektir. Bunun çaresi +2 pozlama değeri ile çekim yapmaktır.
11. Temiz bir kar yağışı, %90'lık bir kırılma oluşturur. Noktasal ölçüm doğru bir çekim yapabilmenin harika bir yöntemidir. Bu ayarla birlikte pozlama telafisini yaparak harika sonuçlar elde edebilirsiniz.
12. Daha az kırılmaya sebep olan kar yağışı ile birlikte daha az pozlama telafisi yapmanız gerekecek ve bu durumda 1 ya da 1/2 stopluk poz telafisi yapmanız size yetebilecektir. Kar gölgede olduğu durumlarda, pozlama telafisi yapmak zorunda kalmazsınız. Bulutlu günlerde, 2 stopdan daha yüksek değerlerde pozlama telafisi yapmamalısınız.
Fotoğraf: Rick Sheremeta |
13. Karla kaplı bir gece fotoğrafı çekmek çok daha kolaydır, özellikle de dolunay varsa. Dolunay her tarafı aydınlatacaktır.
14. Kış sezonu boyunca, havadaki hareketlilik, hava kirliliğini azaltacaktır. Sonuç olarak, gökyüzü, canlı olma eğilimindedir. Bu mükemmel hava, görüntülerinizi de muhteşem yapacaktır.
15. Derecelendirilmiş doğal yoğunluk filtreleri de kış manzaralarınızı gölgelendirebilmenize olanak tanıyacaktır.
© Andrew K Horton
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.