Son Yazılar

26 Ekim 2013 Cumartesi

Portre Fotoğrafçılığı İpuçları


Portre çekimleri çok faydalı olabilir. Bu fotoğrafçılık tekniği, bir insanın en iyi yanını (gerçekten) gösterebilmek için ve benzersiz bir şey oluşturmak için iyi bir şanstır.



İyi bir portre çekmenin ilk buralı, konunuzun BAKIŞıdır. Bu açık gibi gelebilir, yaptığınız bütün çekimlere bir göz atın ve bakışlardaki farklılığa dikkatinizi verin. Her birindeki farklılıkları fark edeceksiniz (Ne cümle :) ). Baş ve omuzlar, vesikalık fotoğraflar, garip pozlar, rahatsız edici ifadeler, boş bakışlar, utangaç gülümsemeler...
Her insanın fotoğrafçılığın hak ettiği değere dair bir tanımlaması vardır. Fotoğrafını çektiğiniz kişinin cildi mükemmel olmak zorunda değildir; kemerli bir burun, somurtan bir ağız ya da şaşı gözler de olabilir fotoğrafınızda. Fakat fotoğrafınızda, modelinizin kişiliğini yansıtan özellikler olmak zorundadır.

Fotoğraf: Igor Umansky

Zor mu geliyor? Eğer aşağıdaki ipuçlarını takip ederseniz hiç de zor olmadığını göreceksiniz.

Doğrudan flaş kullanmayın. Flaş en sıkıcı ışık türüdür. Bazı durumlarda gerçekten göz kamaştırıcı sonuçlar verebilir ancak çoğu durumda doğal ışık daha iyidir. Flaş genellikle sıradan bir görünüm verir ve samimi ortamlar oluşmasını engelleyebilir.

Bir telefoto lens kullanın. Telefoto lensleri 105-135 mm'de kullandığınızda oldukça başarılı sonuçlar alacaksınız. Ve asla geniş açılı bir lens kullanmayın. 

Fotoğraf: Toma

İnsanların "en isi yanını" çekin. Her insanda kesinlikle en az bir tane bu özelliklerden vardır. Mesela, bir omzu yan taraftan ileri doğru uzatmış olabilir. Birçok farklı poz deneyebilirsiniz.
Mümkünse modelinizin giyimine müdahale edin. Eğer resmi bir çekim yapmıyorsanız, modelinizin giysilerine müdahale edebilirsiniz. Koyu renk giysiler, portre çekimlerinde daha etkili sonuçlar vermektedir. Çizgili, desenli elbiseler ile izleyicilerin gözlerini karıştırmayın. Açık tonlar modelinizin cilt rengini gölgeleyebilir. Bir erkek ya da yaşlı bir bayan için omuzları açıkta bırakmak, genç bir bayan ise omuzları açıkta bırakmak iyi bir seçim olabilir.

İyi bir etki için doğal ışıkları kullanın. Işığın en yumuşak geldiği yöne göre kendinizi ve modelinizi ayarlayın. Bu karamsar bir görünüm verir ve gözleri daha dikkat çekici bir hale getirebilir. 

Aydınlık ve karanlık arasında çok fazla farklar oluşuyorsa, bir reflektör kullanabilirsiniz. Bir karton kağıt ya da alüminyum folyo yardımı ile bunu yapabilirsiniz.

Modelinizi oturtun. Bu, onların rahatlamasına olanak tanıyacaktır. Ayrıca modelinizi böylece kolaylıkla istediğiniz yöne döndürebilirsiniz.




Modelinize yönelin. Portre çekimlerinde küçük hareketler ve açı değiştirmelerle uğraşmanız gerekecektir. Gözleri daha açık hale getirebilmek için kişinin vücut seviyesinin biraz yukarısından çekim yapın. Omuzları kameranızın en aşağı seviyesine getirin, modelinizin başı ise size doğrudan ya da ilgi çekici bir açıda olsun. Çeneyi ise biraz indirin.

Fotoğraf: Mel

Bazı insanlar gülümsediklerinde en iyi bakarlar ve bazıları gülümsemediklerinde. Bir gülümseme olmadan da iyi bir fotoğraf çekebilirsiniz. İnsanlara, yapmaktan hoşlandıkları bir şeyi düşünmelerini söyleyin. Bu gözlerini ve ağız hatlarını ince bir şekilde düzenleyecektir.

Dikey çekimler yapın. Kameranızı dikey bir duruma getirin. Bir portre genellikle başı, gövdenin üst kısımlarını ve elleri içerir. Bunun için dikey çekmeniz gerekir. Yatar çekimlerde modelinizin çevresinde fazla boşluk kalabilir ve bu da dikkati dağıtabilir.

Elleri de çektiyseniz, onlara ayrıca göz atın. Çirkin ya da garip görünüm ortaya çıkarmış olabilirler. Hafifçe kapalı bir yumruk genellikle nötrdür. Eller bir dizin üzerinde serbeset bırakın ya da kucağınızda neler olduğunu görmeleri için serbest bırakın. Bu işe yaramazsa fotoğraflarınızı kırpın.

Eğer gizli bir portre fotoğrafları çekiyorsanız, yukarıdakilere benzer ipuçlarını kullanmanız gerekebilir fakat bu çekimlerde, modelinizin çevresinde dolaşarak en iyi açı için bekleyin.

©  Lance Carr

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status