Son Yazılar

5 Aralık 2016 Pazartesi

Müze Fotoğrafçılığı İpuçları


Tatile gittiğinizde, bölge hakkında daha fazla bilgi edinmek için bir yol olarak yerel müzeleri ziyaret edebilirsiniz. Müzelerde tablolar, heykeller, hayvanlar ya da tarihi eserleri yer almaktadır. Dikkat etmeniz gereken en önemli husus, kapalı ortamın kendine özgü fotografik sorunlara sahip olması nedeniyle, aydınlatmadır. Aşağıda, iç mekan çekimlerinizi nasıl mükemmelleştireceğinizle ilgili bazı ipuçlarını bulabilirsiniz.



1. Başlamadan Önce

© ExposureGuide.com

Müzeler, kimlerin fotoğraf çekebileceği ve nerede fotoğraf çekilebileceği konusunda genellikle katı kurallara sahiptir. Flaş kullanımı konusunda kısıtlamalar olabilir ve belirli bölümlerde, örneğin özel baskılar ve nadir bulunan eserlerde, kısıtlamalar olabilir. Bununla birlikte, müzelerin çoğunda binanın mimarisinin ve dış/fuaye alanlarının fotoğrafının çekimine kolaylıkla izin verildiğini görürsünüz. Yeterli ışık alabilmek için geniş bir diyafram (f/2.8 - f/4) seçin ve flaş izin verilmiyorsa yavaş perde hızıyla baş edebilmek için bir üçayak (tripod) veya tekayak (monopod) kullanın.

2. Düşük Işıkta Çekim Yapmak


Müzelerde ışık genellikle loştur, çünkü bu daha estetik bir görünüm verir ve ayrıca birçok müzelerde yer alan birçok parça parlak ışık ve kamera flaşına maruz kaldığında zamanla bozulabilir. Bu nedenle fotoğraf makinenizi buna göre ayarlamanız gerekir. ISO'yuu en az 400'e kadar çekin. Flaşa izin verilmiyorsa, kamerayı elle tutup nispeten hızlı bir perde hızı kullanabilmek için mümkün olan en geniş diyaframı kullanın. Bazı durumlarda, diğer kişilerin eserleri görüntüleme imkanını ortadan kaldırabileceği için üçayak kullanımına izin verilmeyebilir.

3. Cam Yüzeydeki Yansımalardan Kaçının


Birçok sergi cam arkasında tutulur, özellikle eserler ve değerli tablolar. Yansımaları önlemek için yapabileceğiniz çeşitli şeyler var. Asla flaş kullanmayın. Vitrinler için, izin veriliyorsa, lensleri boşluk bırakmadan doğrudan camın üzerinde tutun. Bu şekilde camdan yansıyan bütün yansımaları engelleyebilirsiniz - ancak parmak izlerini önceden silmiş olmanız gerekir. Bir polarize filtre kullanabilirsiniz; yansımaları azaltacaktır. Birçok eser son derece düşük ışık koşullarında muhafaza edildiğinden dolayı, ISO'yu yükseltmeniz gerekebilir; çoğu durumda ISO 1600 bile yeterli gelmeyecektir.

4. Detaylara Yoğunlaşın


Etkileyici bir etki elde etmek için nesnelere yakın hareket etmekten korkmayın. Nesneye yaklaşabiliyorsanız, ayrıntıları belirlemek için bir makro lens kullanabilirsiniz. Uzaktaysanız, yakınlaşmak için bir zoom lens kullanın. Flaş kullanıyorsanız, f/1.8 - f/4.0 arası geniş diyafram ve 1/100 saniyelik bir perde hızı kullanın ve flaş kullanamıyorsanız perde hızını 1/60 ya da daha yavaş olarak seçin. Heykeller cansızdır ancak yüz hatlarına yakınlaştırma yaptığınızda onları hayata döndürebilirsiniz.

5. Tavana Dikkat Edin


Bazı müzelerde, gösterilen sanat eserleri kadar önemli bir mimari bulunur. Bu süslü mimari, genellikle fuayede olduğundan, bir üçayak kullanmanıza izin verilebilir. Fotoğraf makinesini tavana bakacak şekilde yukarı doğru çevirin ve flaş kullanmayın. ISO'yu 400 ya da daha yüksek bir değere çekerek ortamdaki düşük ışıkla mücadele edebilmesini sağlayabilirsiniz. Bulanıklığı önlemek için fotoğraf makinenizin otomatik zamanlayıcı özelliğini veya bir uzaktan kumanda kullanabilirsiniz.


Önerilen Ayarlar

Müzeler genellikle belirli kurallara göre yönetilen yerlerdir ve müzenin kural ve yönetmeliklerine göre ayarlarınızı değiştirmek zorunda kalırsınız. Genel olarak, bir üçayak veya flaş kullanmanıza izin verilmeyecektir. Bu nedenle, daha fazla ışığa erişmek için gerekirse, mümkün olan en geniş diyaframı kullanın. Fotoğraf makineniz size elde çekim için gerekli perde hızını vermiyorsa, ISO değerini yukarı doğru çekin; kameranız destekliyorsa ISO 3200'e kadar çıkabilirsiniz, ancak bu durumda fotoğrafınızda daha fazla gren (noise - kumlanma) oluşacağını unutmayın.

Önerilen Ekipmanlar

Bazı durumlarda standart bir lens ve bir telefoto lens gerekir. Geniş bir diyafram değerine sahip bir objektif mükemmel bir seçimdir. Kaliteli 50mm lensler f/1.2 açıklığa kadar gitmektedir. Tekayaklar insanların yoluna çıkmadan destek almak için mükemmel bir yoldur. Camın arkasında bir nesnenin fotoğrafını çekecekseniz, yansımaları engellemek için bir polarize filtre ve camdaki kirleri temizlemek için bir temizlik bezi iyi bir tercih olacaktır. Bir kamera çantası seçerken, açılması kolay ve tüm ekipmanlarınızı hızla gösterebileceğiniz bir çanta seçin. Çünkü müzeler çantanızın içeriğini kontrol etmek isteyeceklerdir.

Özet

Müzeler birçok tatilin büyük bir parçasıdır, o yüzden neden ziyaretlerinizi kaydetmeyesiniz ki? Bina dışında da bol bol fotoğraf çekmeyi unutmayın; mimari de genellikle etkileyicidir. Fotoğraf çekerken gözden uzak olmaya ve insanların yolunda durmamaya dikkat edin. Dikkatli planlama yaparak, eve döndüğünüzde paylaşacağınız unutulmaz bir fotoğraf arşivine sahip olacaksınız.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status