Son Yazılar

7 Aralık 2016 Çarşamba

Deniz Manzarası Fotoğrafçılığı İpuçları


Denizler, büyük heyecan ve ruh hallerinin bulunduğu yerlerdir. Bir fotoğrafçı, bir deniz manzarasının fotoğrafını çekerken neler olacağını kontrol edemez, ancak gözlemci olabilir ve doğru anları bekleyebilir. Her şey göz önüne alınabilir; insanlar, kayalar, plaj, gökyüzü.



1. Doğru Anı Bekleyin


Deniz manzarası fotoğrafçılığı konusunda ciddiyseniz, sabırlı olmanız gerekir. Hava, renk ve hava durumundaki değişiklikleri gözlem altında tutun. Deniz manzarası fotoğrafçılığının merkezi doğal ışıktır, doğal ışığın sahneyi nasıl etkilediğine dikkat edin. Işık üç temel özelliğe sahiptir - yoğunluk, yön ve renk, ve bu özelliklerin hepsi günün saatinden etkilenir. Çekiminizi doğru zamanda planlamak, en iyi pozu almanızı sağlar. Ekipmanınızı, tuzlu su ve kumdan koruyun; bunlar ekipmanınıza ciddi zararlar verebilir. Koruma için özel bir gövde veya plastik torba kullanın. Her zamanki gibi, temiz bir koruyucu lens filtresi kullanın.

2. Geniş Açılı Lens Kullanın


Her deniz manzarası fotoğrafının dalgalı bir deniz içermesi gerekmez. Durgun, sisli günlerde farklı bir görünüm elde etmek için geniş açılı bir lens kullanın. Bir kumsaldaysanız, kayalar ve gezen insanlar gibi ilgi çekici noktalara odaklanabilirsiniz. Işık düşük olabileceğinden, üçayak veya tekayak kullanın ve tüm fotoğrafı keskin tutmak için f/16-f/32 gibi küçük bir diyafram kullanın. Sisli bir günde sonuç yumuşak odaklı bir görüntü ortaya çıkacaktır.

3. Hızlı Bir Perde Hızı Kullanın


Dönen bir dalgayı yakalamak, mükemmel bir heyecan ortaya koyar. Suyun dondurulması için hızlı bir perde hızı (1/1000 saniye civarında) kullanmanız ve güneş yansımaları nedeniyle meydana gelecek olan aşırı pozlamayı önlemek için uğraşmanız gerektiğini unutmayın. Görüntüyü hafifçe 1 ila 2 durak az pozlamaya (-1 - -2 Ev) çalışın. Bir telefoto lens kullanarak uzak  mesafelerden dalga fotoğrafları çekebilirsiniz. Su geçirmez bir ekipmanla suyun içinden etkileyici veya yaratıcı fotoğraflar çekebilirsiniz.

4. Hareketi Yakalamak


Fotoğrafa yumuşak, pürüzsüz bir beyazlık hissi veren hafif hareketli su çekimi elde edebilmek için uzun perde hızı kullanmanız gerekir. Kameranızı üçayağa yerleştirin ve çekim modunu TV veya S (Enstantane Öncelikli) olarak ayarlayın. Yavaş bir perde hızı seçin ve kameranın doğru diyaframı seçmesine izin verin. Bir ND filtre kullanarak kameranıza erişen ışık miktarını, daha uzun bir perde hızı kullanacak şekilde azaltabilirsiniz.

5. Etkileyici Yansımalar


Güneş bulutların arkasında parlıyorken, doğuyorken ya da batıyorken, etkileyici sonuçlar ortaya çıkar çünkü ortamdaki hareket su üzerinden yansır. Kameranın sarsılmasını önlemek için bir üçayak kullanın ve kameranızı AV (Diyafram Öncelikli) moduna ayarlayın. Daha derin bir DoF (alan derinliği) için f/16-f/32 gibi küçük bir diyafram kullanın. Daha etkileyici bir sonuç için, gökyüzünün rengini artıracak, bulutları ortaya çıkaracak ve sudan yansıyan parıltıyı azaltacak bir polarize filtre kullanın.

6. Hatları Kullanmak


Uzun pozlama ile, bulut izleri gibi görünen gökyüzü ve pürüzsüz, köpüren su gibi görünen çarpıcı bir deniz fotoğrafı çekebilirsiniz. Ön plan ve arka planı keskin tutmak için geniş açılı bir lens ve f/16 - f/32 gibi küçük bir diyafram kullanın. Kontrollü hareket için daima bir üçayak kullanın. Belirli bir noktaya ilgiyi yöneltmek için çizgiler kullanmayı unutmayın. Örneğin, ön plandan başlayan ve suya giren bir iskele, sonsuzluk duygusu oluşturur.

7. Deniz Fenerlerinin Fotoğrafını Çekmek


Deniz feneri ikoniktir ve yetişkinlerde ve çocuklarda heyecan yaratır. Unutmayın, bir deniz feneri fotoğrafını çekmek için iyi kompozisyona ihtiyacınız vardır. Geniş açılı bir lens kullanarak ve feneri kadrajın sol köşesine yerleştirdiğinizde çekim belirgin şekilde farklılaşmaktadır. Yavaş bir perde hızı kullanarak üstteki yumuşak ışığı çekebilirsiniz. F/16 civarında küçük bir diyafram seçin ve kamera sarsıntısını önlemek için kameranızı bir üçayak üzerine koyun.

8. Günün Saati Önemlidir



Sabah erkenden çekim yaparsanız, fotoğraflarınız kırmızı bir renk alabilir. Sabah ilerledikçe kırmızı renk sarıya dönüşecektir. Günün erken saatlerinde fotoğrafınızda uzun gölgeler oluşacaktır. Gün ortasına yaklaşırken gölgeler kaybolur. Akşam saatlerinde güneş sabaha benzer daha güçlü renkler üretir.



Önerilen Ayarlar

Deniz çekimlerde fotoğrafa hareket katmak fotoğrafınızın daha etkileyici olmasını sağlayacaktır. Bunu yapmak için, kamerayı bir üçayağa yerleştirin ve başlangıç için 1/30 saniyelik yavaş bir perde hızı seçin. Düşük ışık koşullarında yumuşak bulanıklık efekti oluşturmak için perde hızını bir kaç saniyeye kadar düşürebilirsiniz. Bir diğer seçenek alan derinliğini seçmek (diyafram öncelikli olarak) ve fotoğraf makinesinin perde hızını belirlemesine izin vermektir.

Önerilen Ekipmanlar

Temiz bez: Sakin bir günde çekim yapıyor olsanız bile, tuz damlacıklarından ve uçuşan kumlardan kurtulamazsınız. Bu koşullar fotoğraf makinenizde hasara sebep olabilir. Çekimi tamamladığınızda kamerayı temiz bir bezle silin ve kamera üzerinde hiçbir kum tanesi kalmadığından emin olun. 

Lens filtresi: Kamerayı tozdan ve sudan korumak kullanmadığınız süre boyunca çantası içinde saklayın. Merceklerin çizilmesini önlemek için lensi koruyan bir filtre bulundurun (bir merceği değiştirmek bir filtreyi değiştirmekten çok daha pahalıdır). 

Lens temizleme kiti: Tuzlu alandan uzaklaşın. Ön elemanı temizlemek için lens temizleme sıvısı veya damıtılmış su kullanın. Kameranızı koruyun ve çekim yapmaya hazır olana kadar objektif kapağını her zaman kapalı tutun. Bu tavsiyeye uyarak daha sonra meşakkatli bir temizlik sürecinden kurtulabilirsiniz.

Özet

Deniz manzarası çok geniş çekim fırsatı sunmaktadır; etkileyici dalgalar veya gökyüzü olmasa bile, kayalar, insanlar ve kumda bir ilgi odağı oluşturmak suretiyle sıkıcı bir günde bile çekimler yapabilirsiniz. Hareketi yakalayan bir çekim, çarpıcı bir etki yaratması nedeniyle her zaman yaygın olarak kullanılır. Su fotoğraflarında yansımalar harikadır. Gerekirse polarize ve doğal yoğunluk filtreleri kullanın; Daha sonra Photoshop'ta aynı etkiyi vermeye çalışmaktan çok daha pratik bir yoldur. Deniz manzaralarını fotoğraflamak, yalnızca güzel çekmenizi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda zamanınızı harcamanın rahatlatıcı bir yoludur!

© Exposure Guide

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status