Son Yazılar

5 Aralık 2016 Pazartesi

Su Altı Fotoğrafçılığı İpuçları


Su altı fotoğrafçılığı, en dikkat çekici ve olağan dışı görüntülerden bazılarını elde etmenizi sağlar ancak çekim yapmak için oldukça pahalı bazı ekipmanlara ihtiyaç duyarsınız. Tekniğin önceden uygulanması, özellikle ömrünüz boyunca bir kez gerçekleştireceğiniz bir yolculuktan önce, sudaki rahatlığın anahtardır. İşte su altı fotoğraflarının nasıl çekileceği üzerine bazı ipuçları:



1. Havuzda Denemeler Gerçekleştirin


Okyanusta, suyun öngörülemediği yerlerde su altı fotoğrafçılığı yapmaya başlamadan önce, bir havuzda çekimler yapmaya çalışın. Su altı çekimleri için özel bir ekipmana ihtiyacınız olacaktır. Yaygın yarı profesyonel ve DSLR fotoğraf makinelerinin çoğunda fotoğraf makinesini ve objektifi suya karşı koruyan plastik kutular bulunmaktadır. Bunlar su geçirmezdir ve ekipmanlarınızı korumak için çok önemlidir. Parlamaları ve sudaki istenmeyen yansımaları engelleyebilmesi özelliğinden dolayı bir polarize filtre kullanın.

2. Hareketi Yakalayın


Uzun süre su altında kalmayı ve kamerayı sabit tutmayı alışkanlık haline getirene kadar çalışın. Grensiz bir görüntü elde etmek için düşük bir ISO ve en az 1/250 saniyelik bir perde hızı kullanın. Hareketi dondurmak için bir havuzda çekim yaparken dahili flaşı kullanabilirsiniz. Gözlerinizi su altında açık tutamıyorsanız bir gözlük takın ve suda yüzen ya da süzülen kişinin eğlenceli bir portresini çekin.

3. Su Altında Bölünmüş Fotoğraflar Çekin


Fotoğrafçıların, su üstü ve su altı fotoğrafını birleştirdikleri çekimler yaparken karşı karşıya kaldıkları en büyük teknik zorluk, görüntünün yüzey üzerindeki pozlama değerinin genellikle yüzey altındaki pozlama değerinden farklı olduşudur. Bu, su altındaki kırılmaya bağlı olarak ortaya çıkar ve suyun üst kısmındaki odağı etkiler. Bu sorunu telafi etmek için tasarlanmış özel "bölünmüş diyopter filtreleri" kullanılarak bu sorun aşılabilir.

4. Hareketsiz Durun


Bir kamerayı su altında sabit tutmak herkes için bir meydan okumadır, çünkü su sürekli hareket halindedir. Şnorkel kullanımı, su altında çekim yapmak için kendinizi rahat hissetmenize yardımcı olur. Balık ya da diğer canlılar sizi araştırmaya geldiklerinde bile suda hareketsiz kalabilmeniz gerekir. Kamerayı tek elde tutmak önerilmediği halde, vücudunuzu dengelemek için bir arkadaşınızı ya da kayayı kullanmaktan korkmayın, böylece kamerayı sabit tutabilirsiniz.

5. Işık


Su altında fotoğraf çekerken, strobe olarak adlandırılan özel su altı flaş ekipmanı kullanmanız gerekecektir. Bunlar, diğer ekipmanları satın aldığınız yerde satılmaktadır. Geleneksel flaş ekipmanları karanlık deniz/okyanus suyundan geçme gücüne sahip değildir, bu yüzden özel olarak üretilmiş flaş ekipmanı kullanmanız gerekmektedir. Düşük ışık koşulları grenli görüntüler verebileceğinden ISO değerinizi mümkün olduğunca düşük ayarlayın; kameranız destekliyorsa ISO 50 ya da ISO 25 değerini seçin.

6. Detaylara Yoğunlaşın


Su altı çekimlerinde makro fotoğrafçılık, çarpıcı görüntüler elde etmek için kullanılabilir. Birkaç santimetre uzaklıkta olan nesnelere odaklanabilmek için bir makro lens (genellikle 50mm - 200mm) kullanın. Su altı görüntülerini RAW formatında fotoğraflamayı tercih edin çünkü, daha sonra renk düzeltme yazılımını kullanmak istediğiniz görüntüler için en iyi seçenek RAW formatıdır. RAW formatındaki görüntüler, renk düzeltme sürecinden geçtikten sonra da kalitelerini korumaktadır.



Renk Kaybından Sakınmak

Su altı fotoğrafçılığındaki en büyük engelden biri renk ve karşıtlık kaybıdır. Suya daldığınızda, çevrenizdeki her şey mavi veya yeşil renge benzeme eğilimi gösterecektir. Bunun nedeni, daha uzun dalga boylu renklerin, çevreleyen su tarafından sönümlenmesidir (absorbe edilmesidir). Renk kaybı hem yatay hem de dikey olarak gerçekleşir ve uzaktaki nesneler renksiz ve belirsiz hale gelir. Bu problem çekimi yapılan nesneye yakınlaşılarak ya da renklerin korunmasını sağlayacak şekilde flaş kullanılarak giderilebilir.

Önerilen Ayarlar

Su altı çekimi yaparken mümkün olan en düşük ISO değerini seçin, böylece grensiz bir görüntü elde edebilirsiniz. Hareketi dondurmak için 1/125 - 1/500s'lik bir perde hızına ihtiyacınız olacak - örneğin bir balık grubu. Ön plandaki nesneleri ve arka planı keskin hale getirmek için küçük bir diyafram (f/11- f/20) kullanın. Mümkün olduğunda RAW modunda çekim yaparak daha sonra yapacağınız renk düzeltmesi işlemlerini daha kolay hale getirin.

Önerilen Ekipmanlar

Kameranız için özel olarak yapılmış uygun su altı ekipmanına ihtiyacınız vardır (genellikle üçüncü taraf üreticiler tarafından üretilirler; en uygun fiyat ve uygunluk için araştırma yapın). Derin ve daha karanlık sularda çekimler yaparsanız, strobe flaş kullanmanız gerekecektir. Su altı kullanımı için en iyi lensler makro ve geniş açılı lenslerdir. Telefoto lensler işe yaramaz çünkü net bir görüntü için yeterli ışığın geçişine izin vermezler.

Özet

Su altı fotoğrafçılığı büyük bir zorluk içerebilir ve pahalı olabilir. Ancak bunu bir hobi olarak görmek isterseniz, doğru ekipmana ihtiyacınız olacaktır. Sabırlı ve inatçı olun. Su altındayım diye kompozisyon kurallarını ve odak noktalarını unutmayın! Fotoğraf makinenizdeki ayarları da su altında değiştirmeyle ilgili uygulamalar yapın. Havuzda dalış veya şnorkel yaparak antrenman yapabilirsiniz. Son olarak, zaman ayırmaktan korkmayın. En sonunda elde edeceğiniz benzersiz çekimleri görünce buna değdiğini kabul edeceksiniz!

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status