1. Birçok Fotoğraf Çekin
© ExposureGuide.com |
Ömrünüz boyunca bir kez ziyaret etme fırsatı bulacağınızı düşündüğünüz bir yeri ziyaret ettiğinizde, çevrenizdeki mimari ile ilgili birçok fotoğraf çektiğinizden emin olun. Binalara her açıdan ve belki de günün farklı zamanlarında bile yaklaşın. İstediğiniz kadar çok fotoğraf çekebilmeniz için yeterli sayıda hafıza kartı kullandığınızdan emin olun. Roma'daki Kolezyum'un çekimi genellikle gün boyunca çekilen klasik bir açı ile gerçekleştirilmektedir. Gece aynı noktaya geri dönerseniz ne olur?
2. Alışılmışın Dışında Düşünün
© ExposureGuide.com |
Mimari çekimlerinde, alışılmışın dışında düşünün. Fotoğraf çekmek için farklı bakış açıları ve alanlar bulmaya çalışın. Başınızın üstünde çekici bir şey olup olmadığını görmek için bulunduğunuz binanın çatılarına bakın. Kameranızı eğin ve durumunuza uygun bir diyafram kullanın; flaş kullanamıyorsanız, diyafram açıklığını f/4 civarında seçin. Cam tavana sahip bir alanda çekim yapıyorsanız, karanlık alanlardaki ayrıntıyı korumak için az pozlama (underexposure) yapın.
3. Kompozisyonu Kontrol Edin
© ExposureGuide.com |
Bir düşünceyi kompozisyona koymak mimari fotoğrafçılıkta önemlidir. Mümkün olduğunca ilginç açılar ve perspektifler arayın. Üçler Kuralı'nı düşünün, sonra onu nasıl kıracağınızı. Örneğin, sarmal bir merdivenle karşılaştığınızda, fotoğrafı yer seviyesinden çekmektense neden tepeye tırmanmayasınız ki? Elde çekim yapıyorsanız, ISO 400 değerini seçin ve kameranızı sabit bir yere güvenli bir şekilde yerleştirin.
4. Farklı Bakış Açıları Deneyin
© ExposureGuide.com |
Fotoğrafınızda düz bir nesne olarak gösterileceği için, mimari çekimlerini asla göz seviyesinden gerçekleştirmeyin. Bir yapıyı farklı açılardan ve farklı bakış açıları ile çekmeye çalışın. Ayrıca fotoğrafınıza biraz yaratıcılık katmak için kamerayı sağ veya solunuza çekebilir ya da göz hizasının biraz üstüne çıkarabilirsiniz. Bir tilt - shift lens kullanarak, uzun bir binayı tamamen düz bir şekilde gösteren mimari fotoğraflar çekebilirsiniz.
5. Detaylara Yakınlaşın
© ExposureGuide.com |
Ayrıntılı yakın çekimler elde etmek için yakınlaştırma yapmak, binanın daha küçük parçalarına dikkat çekmek için harika bir yoldur. Örneğin, bir anıtın veya binanın kapı kollarını, pencerelerini ve tuğla işçiliğini, klasik spiral merdivenlerin zikzak desenlerini ve eğri çizgilerini çekebilirsiniz. Kameranıza yeterli ışığın erişmesine izin vermek için ISO 400 ve oldukça geniş bir diyafram kullanın. Tek durakta az pozlama yaparak fotoğrafınızdaki detayları ve rengi koruyabilirsiniz.
6. Gece Çekimleri Yapın
© ExposureGuide.com |
Yapının fotoğraflarını günün farklı zamanlarında çekmek her fotoğrafa yeni bir his ve etki katacaktır. Konunuz bir kilise ise, alacakaranlıkta ya da şafakta daha ilginç bir görüntü yakalayabilirsiniz. Alternatif olarak, konunuz geceleri iyi aydınlatılmış bir bina ise, bir üçayak kullanın ve ilginç bir açı bulun. Kameranızı bir üçayağa yerleştirin ve mümkün olan en düşük ISO değerini seçin. En keskin görüntü için f/32 civarında bir diyafram seçerseniz yaklaşık 10 saniyelik bir pozlama süresi elde edersiniz. Kamerayı elde tutmanız gerekiyorsa, diyaframı en geniş açıklığa getirin ve bir destek bulun; bir duvara veya bir destek noktasına sabitleyin ve çekimi gerçekleştirin.
7. Siyah Beyaz Çekin
© ExposureGuide.com |
Mimari fotoğraf çekimlerinde siyah beyaz fotoğraf çekerken soyut bir etki elde edebilmek için güçlü çizgiler ve desenler hakkında düşünün. Brooklyn Köprüsü'nün bu görüntüsünde olduğu gibi, gözü merkeze veya odak noktasına doğru çeken çizgileri arayın. Siyah beyaz çekimlerde sıkıcı bir gökyüzü hakkında daha az endişelenebilirsiniz, yine de kırmızı bir filtre veya polarize filtre kullanmak her zaman koyu ve parlak alanlar arasındaki karşıtlığı ortaya çıkarmanıza yardımcı olacaktır.
Önerilen Ayarlar
İdeal ayarlar, konuya ve koşullara bağlı olarak değişecektir. İstediğiniz yerde bir üçayak kullanmak daima tercih edilir. Yeterli ışık yoksa, mümkün olan en geniş diyaframı kullanın. Parlak bir günde, görüntüyü bir veya iki durak aşağıya çekin — bu işlem mimari görüntünün ayrıntısını korumanızı sağlayacak; dahası ve daha da önemlisi, fotoğrafı yakınlaştırdığınızda detayları görebilmenizi sağlayacaktır.
Önerilen Ekipman
Aydınlık bir günde çekim yapıyorsanız, yanınızda yansımaları azaltmaya ve renkleri ortaya çıkartmaya yardımcı olan bir polarize filtre bulundurmak her zaman yararınızadır. Parlamayı engelleyen bir objektif kapağı kullanın. Geniş açılı bir lens kullanıyorsanız, parlama yaygın bir sorundur. Bir üçayak her zaman kullanışlıdır, böylece daha keskin mimari görüntüleri sağlayan düşük bir ISO ve daha küçük diyafram değerlerini kullanabilirsiniz. Yanınızda çok fazla yedek pil ve hafıza kartı bulundurmayı unutmayın.
Özet
Mimari fotoğrafçılık zamansız görüntüler üreten bir fotoğrafçılık dalıdır. Çizgiler ve şekiller hakkında daima düşünün; desenleri ve renkleri arayın. Unutmayın, herhangi bir görüntüyü daha sonra siyah beyaza dönüştürebilirsiniz, bu nedenle gölgeler ve vurgularla dolu görüntüler arayın. Bir bina durağan bir şeydir; yeni bakış açıları bulmak, yaşam ve karakter dolu gibi bir yaklaşım sunmak için etrafında dolaşmanız gereklidir.
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.