Odak uzunkluğu: 21mm, perde hızı: 15s (c) Andrew S. Gibson |
Makalelerimizi takip ediyorsanız, şüphesiz ışıkla boyama ve geniş-açılı manzara fotoğrafları çekme gibi teknikleri uygulamış olmalısınız. Mavi ile turuncu arasındaki renk karşıtlığını (kontrast) ve alacakaranlık sırasında ışığın sihirli kalitesini kullanmak için ilginç yollar bulmuş da olabilirsiniz.
Bugünkü tekniğimiz, yukarıda bahsedilen bütün teknikleri bir araya getirecek bir tekniktir. Bu tekniği, bulaşık teli çevirme tekniği (steel wool tekniği olarak da bilinir) olarak adlandıracağım. Bu şekilde çekilmiş olan fotoğraflar çok karışık gibi görünebilir fakat doğru ekipmanlara ve istekli bir arkadaşa sahipseniz ve gerekli güvenlik tedbirlerini almışsanız, çok kolay bir şekilde deneyebileceğiniz bir tekniktir.
İhtiyaç listesi:
- Bulaşık teli (Hırdavatçılardan temin edebilirsiniz, ince olanlar en iyisidir)
- Paslanmaz çelik çırpıcı ve çırpıcıyı bağlayabileceğiniz güçlü bir bağ (ip vs.)
- Koruyucu elbise, yangın söndürücü ve koruyucu gözlükler. Bulaşık teli çevirme tekniği tehlikeli olabilmektedir. Potansiyel tehlikeleri küçümsemeyin. Yanma ya da yangına sebep olma gibi durumlarda bütün sorumluluk gerekli tedbiri almayan kişilere aittir.
- İstekli bir yardımcı. Kameranızın otomatik zamanlayıcı özelliğini kullanabilir ve bulaşık telini kendiniz çevirebilirsiniz, fakat bu işi bir başkasının yapıyor olması işleri çok daha kolaylaştıracaktır.
- Etkileyici bir yer. Geniş açılı lens kullanıldığında iyi görünen bir yer olmalı. Ayrıca çekimi yaptığınız yer herhangi bir kişinin ani bir şekilde size yaklaşamayacağı ve uçan kıvılcımlardan etkilenmeyeceği bir yer olmalıdır.
- Sakın bir hava. En az rüzgar, en iyisidir.
- Manuel mod barındıran bir kamera, bir uzaktan kumanda (gerekli durumlarda otomatik zamanlayıcı özelliği de işe yarayabilmektedir), iyi bir üçayak (tripod), geniş açılı lens, UV filtre ve parasoley (lens hood). Canlı İzleme (Live View) özelliği de kullanışlıdır.
Nasıl Yapılır
Bulaşık teli çevirme tekniği oldukça kolaydır. Basitçe, bulaşık telini çırpıcının içine yerleştirin (ben sistemin sabit bir şekilde durması için maskeleme bantları kullanıyorum), bir çakmak ile teli yakın, oluşturduğunuz sistemi dairesel hareket edecek şekilde çevirin. Bulaşık telinden fırlayan kıvılcımlar uçuşacak ve yere düşecek, bu sırada parlak turuncu ışık izleri meydana getirecektir.Odak uzaklığı: 21mm, perde hızı: 15s. Burada, yardımcım düzeneği başının çevresinde çeviriyor. (c) Andrew S. Gibson |
Odak uzaklığı: 19mm, perde hızı: 15s. Yardımcım düzeneği başının önünde, farklı bir şekil oluşturacak şekilde çeviriyor. (c) Andrew S. Gibson |
Kamerayı üçayağa yerleştirin, manuel mod kullanarak pozlamayı ayarlayın. Perde hızınızı 15 saniye civarında olacak şekilde belirleyin – çarpıcı görüntüler elde etmek için arka planı az-pozlamanın herhangi bir zararı yoktur (ben bulaşık teli çekimlerimi genellikle 10 saniye civarında yaparım). Alacakaranlık sırasında çekim yapmazsanız, fotoğrafınız çok parlak çıkacaktır. Gün ışığında kıvılcımlar belirsizleşecektir.
Eğer hava kararmaya başladığında çekime başlarsanız, gökyüzündeki hoş lacivert rengi de çekebilirsiniz. Bazı fotoğrafçılar bu tekniği gece çekimlerinde uygular ve ışıkla boyama tekniği ile birleştirirler (el fenerleri ya da harici flaşlar kullanarak) ve yıldız izleri ile farklı bir görüntü elde ederler.
(Kameranızda bulunuyorsa) Canlı İzleme özelliği odaklamaya yardımcı olacaktır, özellikle odaklama yapmakta zorlanacağınız gece çekimlerinde, odaklama yapmak istediğiniz nesnelere kolaylıkla odaklama yapabilmenizi sağlayacaktır. Benim kameramda, Canlı İzleme özelliği ile odaklama yapmak istediğimde yeterince detay elde edebiliyorum, özellikle vizörden baktığımda her yerin kapkaranlık göründüğü gece çekimlerinde. Kameranızı elle netleme (MF) moduna alın, savurma işlemi yapacak olan kişinin yüzüne odaklayın, odaklamada yapabileceğiniz hataları telafi edebilmek amacı ile küçük bir diyafram (f/8 - f/16 gibi) kullanın. Bu teknik bir tür manzara fotoğrafçılığı türü olsa da, şüphesiz, her şeyin odakta olmasını istemezsiniz.
RAW çekin, böylece renk sıcaklığında ince ayarlar yapmak istediğinizde bilgisayarda bu düzenlemeleri kolaylılkla yapabilirsiniz. Bu arada, beyaz dengesi ayarını Günışığı (Daylight) olarak ayarlayın – bu, kameranızın renkleri isabetli bir şekilde kaydedebilmesini kolaylaştıracaktır.
Geniş açılı lensler kullanıyorsanız (etkileyici bakış açıları elde etmek için tavsiye edilir), güçlü bir kompozisyon oluşturabilmek için, parlayan kıvılcımlara yakınlaşabileceğiniz kadar yakınlaşın. Kıvılcımlardan herhangi birinin üzerinize düşme ihtimaline karşı bütün vücudunuzu kaplayacak şekilde giyinmeniz, başınıza bir başlık takmanız ve koruma gözlükleri kullanmanız akıllıca olacaktır. Lensinizin ön elemanlarını kıvılcım parçalarından korumak için UV filtre kullanabilirsiniz.
İlham verecek bulaşık teli çevirme tekniği fotoğrafları
İlham almak için aşağdaki fotoğraflara göz atabilirsiniz:
Flickr Bulaşık Teli Çevirme Tekniği Grubu
500px'te Bulaşık Teli Çevirme Tekniği
Umarım bu makale, bulaşık teli çevirme tekniğini uygulamanız için sizi teşvik etmiştir. Bu teknik Işıkla Boyama Tekniği'nin bir başka formudur – yanan bulaşık telinden yayılan ışık yeni ve ilgi çekici bir yolla manzarayı aydınlatmaktadır.
İyi Eğlenceler!
(c) Andrew S. Gibson
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.