Son Yazılar

3 Aralık 2019 Salı

Ayçiçeği Fotoğraf Atölyesi: Büyülü Çiçekleri Yakalamak İçin İpuçları ve Püf Noktaları


Çiçekler fanidir. Ayçiçekleri büyülü. Ayçiçekleri, gün ışığının altın ışıkları altında güneşlenmek için gün boyunca güneşi takip ederler.

Ünlü Post-Empresyonist ressam Vincent Van Gogh bu çiçeklerden öylesine etkilenmişti ki, 1880'lerin sonlarına gelindiğinde 12 ayçiçeği tuvalini tamamlamıştı. Bir keresinde, kardeşi Theo'ya yazdığı bir mektupta, "Ayçiçekleri benimdir!" yazmıştı. Ayrıca, "Ne kadar da sarı. Sanki güneşin aynası" diye de eklemiştir. "Güneşin kendisi bile onun ışıklarını hissedecek bir ruha sahip olmadan dünyayı aydınlatamaz." diyerek sözlerini tamamlamış.

Zamanda ilerler ve yüz yıl sonrasına gidersek, ayçiçeklerinin birçok sanatçıyı büyülemeye devam ettiğini görebiliriz – bunlar ressamlar, sulu boya ressamları ve fotoğrafçılardır. Manzara ve doğa fotoğrafçılarının, çiçeklerini başarıyla yakalayabilecekleri en zor konulardan bazılarını bulabildiklerinde kendilerine faydalı olabilecek bazı ipuçları ve püf noktalarını sizin için derledik.


En İyi Konumu Bulun

Ayçiçekleri bahçelerde, tarlalarda ve çiftliklerde açar. Belki, büyük bir tarlası olan bir arkadaşınız vardır, belki de vahşi bir ayçiçeği tarlasının yakınlarında yaşıyorsunuzdur. Yakınlarınızdaki yerel ayçiçeği tarlalarını araştırabilirsiniz.


Yılın En İyi Zamanını Seçin

Ayçiçeklerini ister bahçenizde, ister bir tarlada ya da çiftlikte fotoğraflıyor olun, bulunduğunuz yerde bu çiçekleri fotoğraflamak için yılın hangi zamanının en iyisi olduğunu bilmek istersiniz. Ayçiçekleri genellikle yaz ortasından sonbahara kadar büyümekte iken, en gösterişli oldukları zaman genellikle Temmuz ayının sonu ile Eylül ayının başı arasındadır. Ayçiçeklerinin yüksek çiçeklenme süresi sadece iki haftadır, bu nedenle bulunduğunuz yere en yakın alanları iyice araştırın.


Günün Saatini Seçin

Güneş ışığının daha yumuşak bir açı ile geldiği ve "altın saat" olarak da bilinen zamanlarda çekim yaptığınızda en iyi sonuçları elde edebilirsiniz. Bu anlar günün en iyi zamanlarındandır. Bir polarize filtre kullanarak parlamaları da azaltabilirsiniz ve renk doygunluğunu artırırsınız. Pek az insan günün erken ve geç saatlerinde fotoğraf çekmeye çıkar, bu sayede tüm alanın sahibi olursunuz.



Açık Havaya Uygun Giyinin

Arazi ve hava koşullarını kontrol ettiğinizden emin olun. Ayçiçeği tarlaları genellikle çamurlu olur, bu nedenle uygun botlar ya da spor ayakkabılar iyi seçeneklerdir. Hava güneşli ve sıcaksa geniş kenarları olan bir şapka sizi güneş yanıklarından koruyabilir. Uzun pantolonlar ve gömlekler de iyi seçeneklerdendir. Böcek kovucuları ve güneş kremleri kullanmayı da düşünebilirsiniz!


Ekipmanınızı Hazırlayın

DSLR kamera manzara fotoğrafçılığında en yüksek kalitede görüntüler elde etmenizi sağlayacaktır. Ayçiçeği çekimi için hem geniş açılı lens hem de bir makro lens sahibi olmayı arzularsınız. Küçük bir yansıtıcı vasıtasıyla ışığı çiçeklere yönlendirebilirsiniz. Bir üçayak, ayrıca çiçek tarlalarının ya da tek bir çiçeğin fotoğrafının çekiminde işinize yarayacak bir araçtır.


Daha Güçlü Bir Etki İçin Çiçekleri Yalnızlaştırın

Ayçiçeklerinin güzelliğine odaklanmak için tek bir çiçeğe ya da çiçek grubuna odaklanmayı düşünün. Görüş alanınızı daraltmak için kısa ya da orta telefoto lens kullanmayı düşünebilirsiniz. Bir başka fikir, ayçiçeğinin üzerinde ayı ya da kelebek gibi bir böceğin bulunmasıdır. Arılar çiçekleri dolaştıkça bitkilerin tozlaşmasını sağlarlar.


Yakınlaşın

Çiçekleri, daha fazla etki elde etmek için yalnızlaştırmaya benzer şekilde, bir başka öneri de ayçiçeğinin çiçekleriyle yakın olmaktır. Ayçiçeğinin en küçük kısımlarını bile ortaya çıkarabilmek için bir makro lens kullanın. Sap ya da taç yaprak gibi küçük detayları konunun bütününden daha önemli bir hale getirebilirsiniz. Alan derinliği sınırlı olacağı için bu tür çekimlerde bir üçayak kullanmak isteyeceksiniz.


Farklı Yan ve Açılardan Çekimler Yapın

Ayçiçeklerine dikkatlice bakın. Çiçekler güzel olsa da, arka tarafta ya da taç yaprakların alt kısmında ilginç detaylarla karşılaşabilirsiniz. Makro lensiniz soyut şekilleri ve dokuları yakalamak için kullanışlı bir araçtır. Sizinle konuşan bir ayçiçeği bulun ve onun bol bol fotoğrafını çekin. Aynı çiçeğin farklı fotoğraflarının bulunduğu bir seri oluşturun.


Eğilin

Kameranızı çiçeklerin altına yerleştirmeyi deneyin, böylece masmavi gökyüzüne sahip bir arka plan elde etmiş olursunuz. Geniş açılı lens, yere çöktüğünüzde en iyi sonucu verir. Ayçiçeği tarlasının ortasına uzanmanız ve bu şekilde bir çekim gerçekleştirmeniz gerekebilir, bu nedenle küçük bir muşamba ya da bir plastik parçası sizi çamurdan koruyabilir.


Ters Işıkla Deneyim

Ters ışıkla deneyimler gerçekleştirmek için ayçiçeğinin önünde durun. Özellikle, ilk bölümlerde bahsettiğimiz altın saatlerde bu etkiyi en yüksek seviyeye çıkarmaya çalışın. Fotoğraflarınız güneşle birlikte parlayacak, çiçeklerin çarpıcı kısımları vurgulanacaktır.


Çiçekleri Bulduğunuz Gibi Bırakın

Onların dünyasında bir ziyaretçi olduğunuzu unutmayın. Ayçiçeği partisinde bir davetli olduğunuzu düşünün. Fotoğraflarınızı çekin ve onları bulduğunuz gibi bıraktığınızdan emin olarak oradan ayrılın. Birçok yerde, ayçiçeklerinin üzerinde tepişen ve onları ezen onlarca fotoğrafçı görülebilmektedir.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status