Son Yazılar

5 Kasım 2018 Pazartesi

Makro Lens Rehberi


Makro, teknik açıdan en zorlu fotoğrafçılık alanlarından birisidir ve makro çekimler için doğru bir lens seçmek aynı şekilde zorlayıcı olabilir. Makro sözcüğü genellikle (ve yanlış bir şekilde) "yakın çekim" ile birbirinin yerine kullanılır. Ancak ikisi eş anlamlı değildir. Makro görüntü gerçekten nesneye yakın bir mesafede yapılıyor olsa da, makro fotoğrafçılığı tanımlayan, nesnenin lense yakınlığı değil, nesnenin büyütülmesidir.

Makro, her zaman kullanılabilecek bir fotoğraf fırsatıdır. Yakın çekim konularını hemen her yerde bulabilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey, fotoğraf makinenizi yeterince yaklaştırmanın bir yolunu bulmaktır. Özel makro lensler en iyi seçenektir çünkü görüntü düzleminde bir yaşam boyu (1: 1) büyütme elde etmek için sonsuza kadar yakınlaşacak şekilde odaklanabilirler. Makro lensler ayrıca yakın odak mesafeleri için optik olarak en uygun hale getirilmişlerdir, bu nedenle uzatma tüpleri ile kullanılan makro olmayan lenslere göre yakın mesafelerde daha iyi sonuçlar verirler (ve uzatma tüpleri takılı lensler kullanımları sırasında sonsuza odaklanamaz).


Çoğu makro lens, pullar ve bozuk paralar gibi, doğa fotoğrafçılığında kimi zaman kullanışlı olan kimi zaman olmayan düz saha çalışmaları için de uygun olabilecek bir şekilde düzleştirilmiştir. Makro lenslerin temel dezavantajları, bugünkü farklılıklar birkaç yıl öncesindeki olduğu kadar büyük olmamasına rağmen, bu lenslerin genel olarak hantal olmaları ve eşdeğer odak uzaklıklarına sahip lenslere oranla yüksek maliyetleridir.

Makro Lens Büyütümü

"Gerçek" bir makro lens nedir? Pek çok mercek, üreticileri tarafından çok yakına odaklama yapabilme kapasiteleri nedeniyle "makro" olarak etiketlenir, ancak bu onları gerçek bir makro lens yapmaz.

Makro merceklerle ilgili büyütme hakkında konuştuğumuzda, görüntü düzlemindeki büyütme hakkında konuşmuş oluruz. Görüntüyü bilgisayar ekranında veya baskıda çok büyük bir şekilde gösterebilir; makro olmayan bir lensle çekseniz bile, bir makro nesneyi gerçek hayatta olduğundan çok daha büyük yapabilirsiniz. Ancak makro lens size, hiçbir piksel boşa harcanmadan çok daha büyük bir görüntü elde etme fırsatı sunar. Nesnenin görüntüsü, çerçeve içerisinde daha fazla ayrıntı ortaya koyma potansiyeli ile, daha büyük görünecek şekilde kaydedilecektir.

Gerçek bir makro lens 1:1 veya 1x büyütme (veya daha büyük) sağlayacaktır. Bunun anlamı, lens tarafından görüntü düzlemi üzerine yansıtılan nesnenin boyutunun, gerçek fiziksel boyutu temsil etmesidir - 2 cm çapında bir çiçek, sensör üzerinde 2 cm çapında olacak şekilde üretilecektir.


Sensör boyutunun, lensin kendisinin büyütme gücünü etkilemediğini unutmamak önemlidir. Bu yaygın bir yanlış anlayıştır. Daha küçük sensörlerin “kırpma faktörü” sadece şu anlama gelir: kırpma. Bu, nesnenin ürettiği görüntü dairesinin sensörden daha büyük olması nedeniyle, bir nesnenin sensörün çerçevesine oranla büyütülmüş görünmesini sağlar. Bu nedenle, pratik amaçlar için, daha küçük sensörle daha fazla büyütme elde edersiniz, çünkü konu görüntü çerçevesinin daha fazlasını doldurur. Görüntü düzleminde mercek tarafından üretilen gerçek büyütme oranı ise değişmez; daha doğrusu, her sensör boyutunun bu değişiklikleri gördüğü görüntü miktarıdır.

Makro Lens Odak Uzaklığı

Odak uzaklığı, makro fotoğrafçılığında önemli bir husustur çünkü konudan "çalışma mesafesi"ni belirler. Odak uzaklığı ne kadar uzun olursa, 1:1 büyütme oranı elde etmek için çalışma mesafesi o kadar büyük olur. 100 mm'lik bir makroyla çekim yapıyorsanız, 50 mm'lik bir makroya oranla, konunuzdan iki kat daha uzak olursunuz. Bu, yakınlık tarafından endişelendiğiniz canlı konuları fotoğraflarken faydalıdır. Ayrıca, daha geniş mesafelerde çalışırken, makro fotoğrafçılığın bir başka doğal zorluğu olan, nesne üzerindeki ortam ışığını engelleme olasılığınız da azalır.

Bir normal (tam-kare kamera için 50mm) makro lens 18 - 20 cm mesafede, bir kısa tele makro lens (tam-kare kamerada 100mm) 30 cm mesafede, bir tele makro lens (tam-kare kamerada 200mm) 50 cm mesafede 1x büyütme oranı sağlar. Nesneye daha yakından çekim yapmak perspektifi genişletirken daha uzaklardan çekim yapmak onu sıkıştırır.


Makro Lenslerin Minimum Odaklanma Mesafeleri

Büyütmeden farklı olarak, bir merceğin minimum odaklama mesafesi nispeten basit bir kavramdır. Bu, lensinizin nesneye göre konumlandırılabildiği en yakın mesafedir ve bu durumda keskin bir görüntü elde edilebilir. Odak uzaklığı ile birlikte minimum odaklama mesafesinin arttığını göreceksiniz. Bunun nedeni, odak uzaklığı konusundaki açıklamamızda da belirtildiği gibi 1:1 büyütme için, daha geniş bir lens kullandığınızda, konunuza bir tele lens kullandığınızda olduğunuzdan daha yakın durmanız gerekliliğidir.

Makro Lens Alan Derinliği

Çoğu tele makro lens maksimum f/3.5 veya ƒ/4 diyafram değerine sahipken, normal ve kısa tele makro lenslerin maksimum diyafram açıklığı ƒ/2.8'dir. Makro çekim mesafelerinde sınırlı alan derinliği nedeniyle, bu diyaframlar çarpıcı seçici odak etkileri oluşturmamızı sağlar; bir çiçeğin belirli bir kısmına veya bir böceğin gözüne odaklandığınızda, kameraya daha yakın ya da uzaktaki her şey mükemmel bir şekilde bulanıklaşır.

Bir böceğin veya çiçeğin bir bütün olarak keskin çıkmasını istiyorsanız, alan derinliğini arttırmak için lensi kısmalısınız. Bu durumda bile, çok yakın çekim mesafelerinde çok sınırlı alan derinliği nedeniyle muhtemelen tüm konuyu netleyemezsiniz. Lensi aşağı doğru tutmak, difraksiyon etkilerini ortaya çıkarır - çok küçük diyafram açıklıklarında, diyafram bıçaklarının etrafındaki ışık kıvrımları, artan alan derinliği ile birlikte genel keskinliği azaltır.


Çoğu profesyonel makro fotoğrafçısı, konularını aydınlatmak için elektronik flaş kullanır. Elektronik flaş iki önemli avantaj sunar; makro aralıkta parlaklık sunar, bu da alan derinliğini arttırmak için tüm durak boyunca kalmanızı sağlar, ve kısa aralıktaki çok kısa süresi (1⁄10,000 saniye ya da daha hızlı) kamera sarsıntısı ve konu hareketinin etkilerini en aza indirir. Özel makro flaş üniteleri lense takılır ve eşit aydınlatma veya yönlü aydınlatma sağlayacak şekilde ayarlamanıza izin verir.

Makro Konularda Odaklama

Bugün üretimdeki çoğu makro lens otomatik odaklamayı desteklemektedir, ancak genellikle makro nesneyi el ile yapmak en iyi sonuçları verecektir. Odaklamanın tam istediğiniz yerde olduğundan emin olmanın tek yolu budur. Belirli bir büyütme istiyorsanız, bunu ayarlayın (çoğu makro lensin üzerinde büyütme oranını gösteren işaretler bulunur), daha sonra fotoğraf makinesinin vizöründen veya Canlı İzleme özelliği kullanıyorsanız LCD ekranından bakarak odaklama sağlanana kadar kamerayı yavaşça nesneye göre hareket ettirin. Odaklamayı bu şekilde elde ettikten sonra, konu hareket ediyorsa odaklamayı korumak için AF sistemini etkinleştirebilirsiniz. Nesnenin en büyük görüntüsünü istiyorsanız, lensi minimum odaklama mesafesine ayarlayın ve konu vizörde keskin görünene kadar hareket edin. Elbette, kamerayı yerleştirmekte özgürsünüz, sonra da odaklama halkasını veya hatta çalışabilecek AF'yi kullanarak odaklamayı ayarlayabilirsiniz.

Makro Lensler ve Görüntü Sabitleme

Bir üçayak, kamerayı elde tuttuğumuzdan daha sabit tutabilir, hareketsiz bir nesnenin kompozisyonuna kilitlenebilir, böylece çekim sırasında yanlışlıkla kamerayı hareket ettirmezsiniz. En keskin, en kontrollü makro kompozisyonlar için, üçayak özellikle gereklidir. Bu büyütme seviyesinde, en küçük hareketler bile keskinliği bozabilir.


Bir üçayak ile çalışmak, kompozisyonu değiştirmeden diyaframı değiştirerek alan derinliği ile deneme yapmanızı sağlar ve ayrıca odak istifleme teknikleri için de kullanılabilir. Ancak, kamerayı üçayak kullanarak bir makro çekim için istenilen yere tam olarak yerleştirmek zor olabilir, bu yüzden birçok makro fotoğrafçısı elde çekim yapar ve fotoğraf makinesinin sarsıntısından kaynaklanan bulanıklığı en aza indirmek için elektronik flaşın kısa sürelerinden istifade eder. Makro fotoğrafçılığı için size en uygun olanı görmek için her iki yolu da denemek isteyebilirsiniz. Bir tekayak iyi bir tercihtir, bu seçenek kamerayı istediğiniz yere konumlandırmayı çok daha kolay hale getirir, ayrıca sade bir tutuştan daha fazla destek sağlar. Yine de, optik görüntü sabitleme seçeneğine sahip olmak, üçayak kullanmanın pratik veya mümkün olmadığı durumlarda güzel bir alternatiftir.

Kamera Sisteminiz İçin Makro Lens Seçenekleri

En popüler kamera sistemleri ve sensör formatlarının her biri için makro fotoğrafçılığın en yeni seçeneklerinden bazıları aşağıda listelenecektir.

Canon

Canon'un mevcut makro lens serisi, tam çerçeve kameralar için tasarlanan EF lens serisinde beş lens, APS-C DSLR'lar için bir EF-S lens ve EOS M aynasız sistem için bir EF-M lens içermektedir. Burada gösterilen MP-E 65mm'ye ek olarak, EF serisi ayrıca bir adet 50 mm, iki adet 100 mm ve konudan daha uzak bir çalışma mesafesi için 180 mm'lik bir lens içermektedir.

Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro

Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro. Bu özel makro lens, yaşam boyutunun beş katına kadar olan büyütme oranı ile benzersizdir.

Format: Tam kare
Büyütme: 1x - 5x
Minimum odaklama mesafesi: 24 cm
Odaklama yöntemi: Manuel
Tahmini fiyatı: 5,200 TL

Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM. Canon'un APS-C DSLR'leri ile kullanılmak üzere tasarlanmış olan lensi, 96mm'lik bir odak uzaklığına sahiptir.

Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM

Format: APS-C
Büyütme: 1x
Minimum odaklama mesafesi: 20 cm
Odaklama yöntemi: Otomatik/Manuel
Tahmini fiyatı: 2,800 TL


Canon EF-M 28mm f / 3.5 Macro STM. Canon'un aynasız sistemi için bu çok yönlü lensi, dahili bir Macro Lite'a sahiptir ve sonsuzluğa odaklanabilir.

Format: EOS M
Büyütme: 1.2x
Minimum odaklama mesafesi: 9 cm
Odaklama yöntemi: Otomatik/Manuel
Tahmini fiyatı: 1,900 TL

Fujifilm

Fujifilm'in sistemindeki makro objektif seçenekleri biri GFX sistemi ve diğeri X Serisi için olan iki lens ile sınırlıdır ve maksimum 0,5x büyütme oranı ile gerçek bir makro lens bile değildir.

FUJINON GF120mmF4 R LM OIS WR Macro

FUJINON GF120mmF4 R LM OIS WR Macro. Orta format GFX sistemi için ilk lensler arasında, bu 95mm eşdeğer bir odak uzunluğuna sahip.

Format: Orta format
Büyütme: 0.5x
Minimum odaklama mesafesi: 45 cm
Odaklama yöntemi: Otomatik/Manuel
Tahmini fiyatı: 11,500 TL


FUJINON XF60mmF2.4 R Macro
FUJINON XF60mmF2.4 R Macro. Fujifilm'in X Serisi kameraları için 91mm eşdeğer mercek nispeten hızlı bir maksimum diyafram sunuyor.

Format: APS-C
Büyütme: 0.5x
Minimum odaklama mesafesi: 27 cm
Odaklama yöntemi: Otomatik/Manuel
Tahmini fiyatı: 2,600 TL


Hasselblad


Hasselblad, yeni X1D aynasız fotoğraf makinesi için henüz bir makro lens üretmemiş ve H sistemi orta formatlı kameralar için sadece bir lens üretmiştir.

Hasselblad HC MACRO 4/120mm II


Hasselblad HC MACRO 4 / 120mm II. Orta format H sistemi için 1: 1 makro lens, eşdeğer bir odak uzaklığı olan 73,5 mm'ye sahiptir.

Format: Orta format
Büyütme: 1x
Minimum odaklama mesafesi: 40 cm
Odaklama yöntemi: Otomatik/Manuel
Tahmini fiyatı: 23,000 TL


Nikon


Nikon, FX tam çerçeve DSLR'ler için dört adet 1:1 makro lens (Micro-NIKKOR) ve DX (APS-C) Nikon DSLR'lerle kullanım için iki seçenek, 40 mm ve 85 mm sunmaktadır. Nikon ayrıca Micro NIKKOR etiketi ile pazarlanan ancak 0,5x büyütmesi ile gerçek makro olmayan iki adet PC-E (tilt / shift) lense sahiptir. Nikon’un aynasız kamera sistemi için şu anda hiç makro lensi bulunmamaktadır.

Nikon AF-S VR Micro-NIKKOR 105mm f/2.8G IF-ED
Nikon AF-S VR Mikro-NIKKOR 105mm f / 2.8G IF-ED

Format: FX (Tam kare)
Büyütme: 1x
Minimum odaklama mesafesi: 30 cm
Odaklama yöntemi: Otomatik/Manuel
Tahmini fiyatı: 6,000 TL


Nikon AF-S DX Micro NIKKOR 85mm f/3.5G ED VR
Nikon AF-S DX Mikro NIKKOR 85mm f/3.5G ED VR. Nikon DX formatlı DSLR'lerle kullanım için üretilen bu lens 127.5mm'lik bir odak uzaklığına sahiptir.

Format: DX (APS-C)
Büyütme: 1x
Minimum odaklama mesafesi: 27cm
Odaklama yöntemi: Otomatik/Manuel
Tahmini fiyatı: 2,900 TL


Olympus

OM-D ve PEN serisi kameraları için Olympus, sırasıyla 30mm ve 60mm'lik eşdeğer odak uzunluklarına sahip olan M.Zuiko lens serisinde iki makro seçenek sunmaktadır.

Olympus M.Zuiko ED 60mm f2.8 Macro
Olympus M.Zuiko ED 60mm f2.8 Macro. Bu 120mm eşdeğer makro lens, toz ve ıslak havaya karşı koruma sağlamak için sızdırmazlık sağlar.

Format: Mikro Four Thirds
Büyütme: 1x
Minimum odaklama mesafesi: 19 cm
Odaklama yöntemi: Otomatik/Manuel
Tahmini fiyatı: 2,500 TL


Panasonic


Panasonic sadece bir makro lens sunmaktadır, ancak Micro Four Thirds formatını Olympus ile paylaştığı için, daha geniş veya daha uzun bir odak uzaklığı isterseniz, bir Olympus lensi de kullanabilirsiniz.

Panasonic Leica DG Macro-Elmarit 45mm F2.8 ASPH MEGA O.I.S.
Panasonic Leica DG Makro-Elmarit 45mm F2.8 ASPH MEGA O.I.S. Optik Görüntü Sabitleme, bu 90 mm eşdeğer lensle elde çekim yapma fıratı sunar.

Format: Mikro Four Thirds
Büyütme: 1x
Minimum odaklama mesafesi: 15 cm
Odaklama yöntemi: Otomatik/Manuel
Tahmini fiyatı: 4,000 TL


Sigma


1:1 oranında büyütme yapan üç makro lens, 105mm, 150mm ve 180mm, Sigma'dan temin edilebilir. Bunlar, tam kare kameralar için tasarlanmışlardır, ancak aynı zamanda APS-C kameralarla da kullanılabilen DG modelleridir. Her üçü için de Canon, Nikon ve Sigma bağlantılarında mevcuttur; Sony A montajı 105 mm ve 180 mm için mevcuttur.

Sigma 105mm F2.8 EX DG OS HSM Macro
Sigma 105mm F2.8 EX DG OS HSM Macro

Format: Tam kare
Büyütme: 1x
Minimum odaklama mesafesi: 31 cm
Odaklama yöntemi: Otomatik/Manuel
Tahmini fiyatı: 3,200 TL

Sony


Sony'nin 6 makro lensi bulunuyor. Bunlardan üçü a99 II gibi A-montajlı kameralar için, üç tanesi de a7 serisi ve a6500 dahil olmak üzere E-montaj kameraları içindir. E-montaj için, 50mm ve 90mm tam çerçeve ve ASP-C sensörlü kameralarla kullanılabilirken, 30 mm yalnızca APS-C içindir. A-montaj serisinde, 50 mm ve 100 mm tam çerçeve ve 30mm a77 II eski APS-C kameralar içindir.

Sony FE 90 mm F2.8 Macro G OSS
Sony FE 90 mm F2.8 Macro G OSS. Bu lens makro nesneleri izole ederken yumuşak arka planda bokeh üretilmesi için dokuz bıçaklı dairesel diyafram sunmaktadır.

Format: Tam kare E-mount
Büyütme: 1x
Minimum odaklama mesafesi: 28 cm
Odaklama yöntemi: Otomatik/Manuel
Tahmini fiyatı: 6,200 TL

Sony 100mm F2.8 Macro
Sony 100 mm F2.8 Macro. Lens namlusundaki bir odak tutma düğmesi, sabit bir mesafede bir tripodtan çalışırken odaklanmayı kolaylaştırır.

Format: Tam kare A-montaj
Büyütme: 1x
Minimum odaklama mesafesi: 35 cm
Odaklama yöntemi: Otomatik/Manuel
Tahmini fiyatı: 3,000 TL

Tamron

Tamron, tam kare kameralar (Di serisi) ve biri APS-C kameralar (Di II) için üç makro lens sunmaktadır. Yeni SP 90mm F/2.8 Di Macro VC USD (Model F017), Titreşim Engelleme dahil olmak üzere yükseltilmiş ergonomi ve performansa sahip olmakla birlikte, şu anda yalnızca Canon ve Nikon bağlantısı ile birlikte sunulmaktadır; onun selefi, popüler SP 90MM F/2.8 Di Macro (Model 272),  Canon, Nikon, Pentax ve Sony bağlantıları ile birlikte sunulmaktadır.

Tamron SP 90mm F/2.8 Di Macro VC USD (Model F017)
Tamron SP 90mm F / 2.8 Di Makro VC USD (Model F017). Lensin Titreşim Engelleme özelliği (VC) elde çekimde 3,5 durağa kadar telafi imkanı sağlamaktadır.

Format: Tam kare
Büyütme: 1x
Minimum odaklama mesafesi: 30 cm
Odaklama yöntemi: Otomatik/Manuel
Tahmini fiyatı: 4,400 TL


Tamron SP 60MM F/2.0 Di II 1:1 Macro
Tamron SP 60MM F / 2.0 Di II 1: 1 Macro. Canon, Nikon ve Sony bağlantılarında mevcut olan bu lens yaklaşık 90 mm'ye eşdeğer.

Format: APS-C
Büyütme: 1x
Minimum odaklama mesafesi: 23 cm
Odaklama yöntemi: Otomatik/Manuel
Tahmini fiyatı: 4,400 TL

Tokina

Canon ve Nikon tam kare DSLR'ler için, Tokina'nın AT-X AF 100mm f/2.8 PRO FX Macro lensi, özellikle makro çekiminde hassas ayarlamalar yaparken gözünüzü vizörden uzaklaştırmadan, otomatik odaklamadan manuel odaklamaya geçişi kolaylaştıran yaratıcı bir Tek Dokunuşlu Odak Kontrol Mekanizmasına sahiptir.

Tokina AT-X AF 100MM F/2.8 PRO FX Macro
Tokina AT-X AF 100MM F / 2.8 PRO FX Macro. Bu lensin Nikon sürümü, yalnızca dahili AF motorlarına sahip Nikon gövdeleriyle otomatik netleme sağlamaktadır.

Format: Tam kare
Büyütme: 1x
Minimum odaklama mesafesi: 30 cm
Odaklama yöntemi: Otomatik/Manuel *
Tahmini  fiyatı: 3,100 TL


Zeiss


Canon ve Nikon bağlantıları için mevcut olan Zeiss Milvus 2/50M veMilvus 2/100M, halihazırda en hızlı "makro" lens olma özelliğini taşıyor ancak bu lensler teknik açıdan makro olmayan lenslerdir, çünkü 0.5x büyütme özelliğine sahiptir. Zeiss, APS-C sensörü Fujifilm X-mount ve Sony E-mount kameralar, Touit 2.8/50M için 1: 1 makro oranı sunmaktadır.

Zeiss Milvus 2/100M
Zeiss Milvus 2/100M. Manuel odaklamada lensin üzerindeki değerler odak uzaklığı ve alan derinliği hesaplamasına yardımcı olmaktadır.

Format: Tam kare
Büyütme: 0.5x
Minimum odaklama mesafesi: 44 cm
Odaklama yöntemi: Manuel
Tahmini fiyatı: 11,000 TL


Zeiss Touit 2.8/50M
Zeiss Touit 2.8/50M. Bu lens, kaliteli yapıya sahiptir ve 75 mm'lik bir odak uzaklığı sunar.

Format: APS-C
Büyütme: 1x
Minimum odaklama mesafesi: 15 cm
Odaklama yöntemi: Otomatik/Manuel
Tahmini fiyatı: 4,500 TL

Bu makale ilk olarak 2011 yılında yayımlanmış ve 2017 yılında güncellenmiştir.

© Staff

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status