Son Yazılar

29 Aralık 2013 Pazar

Tripod ve Monopod Rehberi - Üçayak ve Tekayaklar


En  son aldığınız dijital kameranıza küçük bir servet harcadıysanız, fotoğraf deneyiminizi tamamlamak için bir üçayak (tripod) ya da tekayak (monopod) alma ihtiyacınızı erteleyebilirsiniz. İyi! Ancak, iyi fotoğraflardan harika fotoğraflara doğru bir hareket gerçekleştirirken, en iyi üçayak ya da tekayaklar sizi bulanık fotoğraflar çekmekten uzaklaştıracak ve fotoğraf tutkunlarının sahip olması gereken kullanışlı bir eklentiye sahip olmanızı sağlayacaktır. Üçayak ya da tekayak seçimi ciddiye alınması gereken bir konudur çünkü kameranızdan daha uzun ömürlüdür. Titreşimin her fotoğrafçının düşmanı olduğunu bildiğim için doğru ekipmanı seçmeniz konusunda size yardım etmek istiyorum.





Seçilebilecek yüzlerce modelin var olduğu bu dünyada ilk olarak üçayakların faydalarına bir göz atalım:

* Kameranın sabit kalmasını sağlayarak bulanık fotoğraf çekmenin önüne geçerler;
* Makro deneyimlerini geliştirirler;
* Düşüş ışık koşullarında yaratıcı efektler için uzun pozlamaya izin verirler;
* Rüzgarlı ya da yağışlı hava koşullarında, manzara fotoğrafçılığında güzel çekimler yapmanıza olanak sağlarlar;
* Ağır ve uzun telefoto lensleri taşımada yorgunluk yaşamanızı engellerler.

ÖYLEYSE ÜÇAYAK MI TEKAYAK MI (MONOPOD - TRİPOD)


* Tekayaklar tek ayaklı basit bir ekipmandır, taşıması hafiftir ve alan sıkıntısı olduğunda kullanışlıdır. Spor ya da vahşi yaşam fotoğrafçıları onlara gereken değeri verecektir. Tekayaklar zahmetsizdir ve kamera çantanızla iyi bir uyum içindedir ancak dönme konusunda, bir üçayak kadar istikrarlı olamayacaktır.

* Üçayaklar, 3 bacaklı bir ekipmandır, merkezinde video ve fotoğraf amacınıza göre ayarlanabilen bir başlık bulunur. Üçayaklar hobiciler ve profesyonellerin en iyi arkadaşlarıdır; yüksek kaliteli materyallerden yapılmışlardır ve kaya gibi sağlam sarsılmazlık ve verimlilik sağlarlar.

Biz, size seçim kolaylığı sağlaması için 8 önemli özelliği listeledik.

MATERYAL


Üçayakların üretiminde genellikle üç materyal kullanılır: alüminyum, karbon fiber ve bazalt fiber.

* Alüminyum giriş seviyesi için bir seçimdir ve daha ucuzdur ve güçlüdür.
* Optimum taşınabilirlik için en yeni karbon fiber üçayaklar seçilmelidir. Alüminyumun yarısı kadar ağırdırlar ve soğuk havalarda taşıması daha kolaydır ve titreşimleri engelleme konusunda daha başarılıdır. Dezavantajı ise yüksek maliyetli olmasıdır.
* Bir süre önce bazalt fiberler kullanılmıştır ancak bazı kullanıcılar uzun vadede kullanım sorunu çıkacağını düşünmektedirler.

Materyal seçiminiz ne olursa olsun, kamera çantası ekipmanınızın hayatını uzatmanın ekonomik ve güvenilir bir yoludur.

AZAMİ YÜKLEME


Elinizdeki dijital kamera ve yanındaki lensleri ile birlikte ve gelecekte sahip olmayı planladığınız ekipmanı da düşünerek bir üçayak seçin. Üçayaklar kameranız ve lensleri ile birlikte en ağır durumuna göre desteklenmelidir. Tüm üreticiler, üçayaklar için maksimum yükleme ağırlığını belirtirler. Bu seçenek çoğu DSLR kullanıcısı için; çok uzun telefoto lens kullanmayan kullanıcılar ve yarı-profesyonel fotoğraf makinesi kullanıcıları için çok önemli değil.

AĞIRLIK


Çoğu üçayak 1 kg ile 3 kg arasında değişen ağırlıklardadır. Bu, sürekli seyahat eden kullanıcılar için, ağırlık önlemek adına önemlidir. Diğer tüm ekipmanları da düşününce bu ağırlık cesaret kırıcı boyutlara ulaşabilir.




YÜKSEKLİK


Dikkate almanız gereken üç yükseklik vardır:

* Maksimum yükseklik: Bacaklar açıldığında ulaşılabilen ün yüksek mesafeyi açıklar. Bilmeniz gerekir ki merkez kolonda diğer kısımlardan daha yüksek istikrarsızlık bulunmaktadır. Çoğu tedarikçi üçayak üretiminde orta sürunu göz hızasına gelecek şekilde ayarlamaktadır.

* Minimum yükseklik: Bacaklar en kısa haline getirildiğinde ulaşılan asgari yüksekliktir. Makro ve yakın çekim ile ilgilenenler için önemlidir.

* Son olarak, bacakların tamamen kapatıldığında ulaşılan uzunluktur. Bu da taşıma gibi konularda önem teşkil edecektir.

Üçayağınızda kaç tane ayak olduğuna özen göstermelisiniz, bazı üreticilerin üç, dört ve bazen beş ayaklı üretimler yaptığını göreceksiniz. Ayak sayısının fazlalığı daha kompakt bir üçayağa sahip olmanızı sağlayacaktır. Diğer taraftan, daha çok ayak titreşim engelleme konusunda size daha fazla yardımcı olacaktır.



SARSILMAZLIK


Doğadaki birçok şey gibi, doğal olarak, daha ağır, daha sağlam bir üçayak rüzgarlı bir havada ya da sarsıntılı bir zeminde daha istikrarlı olacaktır. Öte yandan, ağır bir üçayak taşımak sizi yoracağı için hafif bir üçayak kullanmaya da teşvik edecektir. Üçayaklar, elle çekime göre çok daha kaliteli bir sarsılmazlık garantisi veriyorlar ancak soru şu: ne kadar sarsılmazlık istiyoruz?

BACAK KİLİTLEME


Üçayakları açma ve kapama yeteneğiniz bacaklardaki kilitleme sistemine bağlıdır. Bacaklardaki kilitleme ile ilgili olarak üç tane alternatif bulabilirsiniz:

* Tube twist kavrama mekanizması: genellikle ağır, daha stabil ve dayanıklı; zor hava koşullarında çalıştırmak daha zor.

* Yaylı kollu hareket: daha basit ve hızlı olma eğilimindedir fakat daha kırılgandır ve daha dayanıksızdır ve zaman içinde paslanabilir.

* Yakın zamanda, üçüncü bir kategori ortaya çıktı;vida ya da kol yok ancak aşağı doğru itiyorsunuz ve bir mandalı çevirerek ayakları kilitliyorsunuz. Daha pahalı ancak denemeye değer.

MERKEZ KOLON


Fotoğrafçılar arasında en büyük tartışma konusu olan başlık. Genel olarak, merkez kolon, daha stabil olabilmek için istenmeyen titreşimleri aktarma eğilimindedir. Bu nedenle, merkez kolon yere çok yakın olmamalıdır. Bizim görüşümüze göre, özellikle makro fotoğrafçılık için zor açılara erişilebilir olmalıdır. Üreticilerin sağlamlık için bu yola başvurduğunu anlıyoruz. Biz sadece göz hizasına gelen üçayakları tavsiye edeceğiz. Diğer bazı özellikler de sahip olmaya değer.

BAŞLIK


Değişik ücretlerle değişik başlıklar görebilirsiniz, son derece limitli kullanım alanları vardır ve genellikle kompakt kameralar için ya da günlük yaşam için üretilmişlerdir. İlk aşamada basit bir başlık alabilir ve ilerleyen zamanlarda bunu geliştirebilirsiniz.

Başlıkla için iki büyük kategori bulunmaktadır:

* 3-Way Pan/Tilt başlıkları dikey ve yatay yönlendirmeleri sağlayacaktır. Manzara, makro fotoğrafçıları ya da video çekimleri için tercih edilmektedir. Genellikle tek ya da çift elle kullanım kolaylığı için tercih edilmektedir.

* Top kafaları 360 derecelik panoramik dönüşlere izin verecektir ve vahşi yaşam fotoğrafçıları tarafından kullanılmaktadır. Top başlıklar tam bir özgürlük sunmaktadırlar.

Özetle... üçayak ve tekayaklar el çekimlerinden daha stabil çekimler yapmanızı sağlarlar ve fotoğrafçı çantanızın vazgeçilmez bir parçası olmasını tavsiye ediyoruz. Herhangi bir tedarikçiyi savunmuyorum ancak şu beş marka son derece kaliteli ürünler üretmektedir: Manfrotto, Gitzo, GGiottos, Gorillapod ve Velbon. Diğer ucuz ürünleri de tercih edebilirsiniz ancak performans ve sağlamlık gibi konulardan ödün vermek zorunda kalabilirsiniz.

© Leo Biggs

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status