Fotoğraf: Andrew Gibson |
UZUN POZLAMA FOTOĞRAFÇILIĞINI DENEMEK İÇİN 6 NEDEN
1. Uzun pozlama kolaydır. Bu, fotoğrafçılığın çok basit ve saf bir türüdür. Sadece siz, kameranız, geniş açılı bir lensini ve bir üçayağınızın (tripod) olması yeterli. Çekimlerinizin başarısı ise manzaranın heyecanına, ışığa bakışınıza ve kompozisyonunuza bağlı. Eğer gün batımında çekim yapıyorsanız, bir doğal yoğunluk filtresi gerekli değil ve düşük ışık seviyesi nedeniyle 30 saniye ve daha uzun süreli çekimler yapabilirsiniz.
Fotoğraf: Andrew Gibson |
2. Uzun pozlamalar, manzaranın güzelliğini ortaya çıkarmanıza yardımcı olacaktır. Sevdiğim şeylerden birisi de doğal yavaşlık sürecidir. Uzun pozlama zamanı yavaşlatmama izin verecek ve manzaranın ve ışığın güzelliğinden zevk almayı sağlar.
3. Karşıtlık hatası yoktur. Uzun pozlama fotoğrafçılığı dijital kameraların yükselişinden bu yana oldukça popüler hale gelmiştir. LCD ekranınızın anında geri bildirimi ve karşıtlık hatasının azalması tahminlerin pozlamaya çalışmasını sağlar ve fotoğrafçının sadece ışığa ve kompozisyona odaklanmasına olanak tanır.
Fotoğraf: Andrew Gibson |
4. Eğer dokuz ya da on duraklık bir doğal yoğunluk filtreniz varsa manzara fotoğrafçılığında pek tavsiye edilmese bile gün ortasında bile kapalı hava koşullarındaymış gibi fotoğraflar çekebilirsiniz. Doğal yoğunluk filtreleri manzara fotoğrafları çekimlerinizde size yeni bir fırsat sunar ve altın saatler dışında bile güzel görüntüler elde edebilmek için zamanınızı kullanabilirsiniz.
Fotoğraf: Andrew Gibson |
5. Uzun pozlama fotoğrafçılığı siyah beyaz çalışan ya da kendilerini güzel sanatlar fotoğrafçısı olarak görenlere de hitap ediyor. Uzun pozlama fotoğraflarının basit tarzı ve kompozisyonu bu fotoğrafçılık türünü güzel sanatlar yaklaşımına yöneltiyor.
Fotoğraf: Andrew Gibson |
6. Uzun pozlamalar manzaraya bakışın yeni bir yoludur. Fotoğrafçı olmayan birisi bir uzun pozlama fotoğrafı gördüğünde, kendi kompakt makineleriyle ya da akıllı telefonlarıyla bu görüntüye ulaşamayacaklarını bilirler.
© Andrew Gibson
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.