Son Yazılar

4 Kasım 2018 Pazar

Parlaklık Maskeleri: Nedir ve Nasıl Kullanılır


Rötuş ile bir fotoğrafı ya batırır ya da çıkarırsınız. Seçtiğiniz fotoğraf düzenleyicisinde ne kadar değişiklik yaptığınız önemli değildir, küçücük bir değişiklik bile düzgün bir şekilde uygulanmazsa fotoğrafa zarar verebilir.
Rötuş uygulamalarında gördüğüm yaygın bir hata, tüm düzenlemelerin fotoğrafa bir bütün olarak (yani görüntünün tamamına) uygulanmasıdır. Bu, nadiren istediğimiz bir şeydir, pozlamayı ayarlamak için Lightroom'da Pozlama kaydırıcısından ziyade Gölgeler ve Vurgular kaydırıcılarını kullanmamızın sebebi budur. Fotoğafı Photoshop'a aktardığınızda, daha gelişmiş teknik ve ayarlamaları uygulayabilirsiniz.

Ve hepsinden de önemlisi, bu ayarları doğru bir şekilde nasıl uygulayacağınızı bilmeniz gerekmektedir.

Parlaklık maskeleri (Luminosity masks) ile ilgili birkaç söz söylememiz gereken yer de burasıdır.

Parlaklık Maskeleri Nelerdir?

Daha önceki makalelerimizden bazılarına göz atmışsanız, belirli bir alanda rötuş uygulaması hakkında söz ettiğimizi görmüş olmalısınız. Bu şekilde, fotoğrafın tamamından ziyade belirli alanlara etki eden bir ayarlamadır.


Parlaklık maskeleri, piksellerin parlaklık değerine bağlı bir seçimdir. Bu, yalnızca parlak, koyu ya da orta tondaki pikselleri seçebileceğiniz anlamına gelmektedir. Bu seçimleri sadece en parlak ya da en koyu alanları etkileyecek şekilde düzenleyebilir, ve bunları ayarlarımız için katman maskesi olarak kullanabiliriz.

Pikselin parlaklığına dayalı olduğu için, yalnızca istediğimiz belirli pikselleri hedefleyen son derece hassas seçimler yapabiliriz. Doğru bir seçim yapmak, aksi takdirde karşılaşacağımız istenmeyen sonuçlardan kaçınmamız anlamına gelmektedir.

Photoshop'ta, bir listede ya da menü içinde parlaklık maskelerini bulamazsınız (üçüncü taraf eklentiler bu işlemi otomatikleştirebilir olsa da). Bunun yerine, RGB kanallarını temel alan seçimler yaparak bunları manuel olarak oluşturmanız gerekir.

Parlaklık Maskeleri Nasıl Kullanılır

Artık ne olduklarını biliyorsunuz, bilmeniz gereken bir sonraki şey, onları nasıl kullanacağınızdır. Tahmin edeceğiniz üzere, onlar görüntüyü kendiliğinden ayarlamıyorlar. Bunun yerine, herhangi bir katmana ya da gruba bir katman maskesi olarak uygulayabileceğiniz bir seçimdir.

Onları nasıl kullanacağınıza bakmadan önce onları nasıl oluşturacağımıza bir göz atmalıyız. Bunu elle ya da üçüncü taraf bir eklenti kullanarak yapabilirsiniz. İş akışınızı hızlandırmak için bir eklenti kullanmaya başlamadan önce bunları nasıl oluşturabileceğinizi öğrenmenizi şiddetle tavsiye ederim.

Parlaklık Maskeleri Nasıl Oluşturulur?

Fotoğrafın aydınlık alanlarını seçecek, ancak orta tonları ve karanlık alanları el değmemiş olarak bırakacak bir Aydınlıklar maskesi oluşturalım. Bunun en geniş parlaklık maskesi olduğunu ve muhtemelen daha belirgin pikselleri hedeflemek için bunu düzeltmeniz gerekeceğini unutmayın (Başka bir zaman daha fazla).

Bir fotoğrafı Adobe Photoshop kullanarak açın ve maskeyi oluşturmak için aşağıdaki adımları izleyin:

  1. Ctrl/Cmd tuşunu basılı tutun ve Kanallar sekmesindeki RGB küçük resmine tıklayın. Bu aşamada görüntünün çeşitli bölgelerinde hareketli karıncalar görüyor olmalısınız.
  2. Seçimi kanal olarak kaydetmek için kaydet sekmesini tıklayarak kaydedin. Seçim bir kanal olarak kaydedilir ve Alfa 1 olarak adlandırılır.
  3. Alfa 1 olarak oluşturulan yeni kanalınızın adını çift tıklayın ve "Aydınlıklar 1" olarak adlandırın.
  4. Seçimi kaldırmak için Ctrl/Cmd tuşlarına basılı tutarken "D" tuşuna basın.
Çok zor değil, değil mi?

Aydınlıklar 1 Maskesi bu şekilde görülüyor olmalı.
Şimdi Koyular maskesini oluşturacağız. Bu Parlaklıklar maskesini yapmakla hemen hemen aynı süreç ile gerçekleşir, burada seçim tersine çevrilir:

  1. Ctrl/Cmd tuşunu basılı tutun ve Kanallar sekmesindeki RGB küçük resime tıklayın.
  2. Ctrl/Cmd ve Shift tuşlarını basılı tutun ve seçimi ters çevirmek için I tuşuna basın.
  3. Seçimi kaydedin.
  4. Yeni kanalın adını çift tıklayın ve "Koyular 1" olarak adlandırın.
  5. Seçimi kaldırmak için Ctrl/Cmd tuşuna basılı tutun ve "D" tuşuna basın.
Koyular 1 Maskesi bu şekilde görülüyor olmalı.
Son olarak Orta Tonlar maskesini oluşturacağız. Bu, ilk iki maskeden biraz farklı oluşturulur.

  1. Tüm görüntüyü seçin (Ctrl/Cmd tuşuna basılı tutun ve A tuşuna basın).
  2. Aydınlıklar 1'i çıkarın (Ctrl/Cmd ve option/alt tuşlarına basılı tutun ve "Aydınlıklar 1" kanalının bulunduğu kutucuğu tıklayın).
  3. Koyular 1'i çıkarın (Ctrl/Cmd ve option/alt tuşlarına basılı tutun ve "Koyular 1" kanalının bulunduğu kutucuğu tıklayın).
  4. Seçimi kaydedin ve yeni kanalı "Orta Tonlar 1" olarak adlandırın.
Orta Tonlar 1 Katmanı bu şekilde görülüyor olmalı.
Şimdi, üç temel parlaklık maskesini oluşturduk. İlk başta süreç kafa karıştırıcı gibi görünebilir, ancak yakın zamanda bu katmanları bir, iki, üç şeklinde hızlı bir şekilde oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Bir Parlaklık Maskesi Nasıl Uygulanır ve Kullanılır

Maskelerimiz hazır, şimdi sıra onları nasıl kullanacağımızda. Daha önce de belirttiğim gibi, bir katman maskesini kullanabileceğiniz herhangi bir katmana ya da gruba parlaklık maskesini uygulayabilirsiniz. Bu birleştirilmiş katmanları, ayarlama katmanlarını, grupları, akıllı nesneleri ve daha fazlasını içerir.

Bu fotoğraftaki en koyu alanları aydınlatmak ve bu sırada parlak alanları korumak istiyorum.
Tipik bir işlem senaryosu, gökyüzü mükemmel bir şekilde pozlanmışken ön plan biraz karanlıktır. Eğriler Ayarını kullanarak bunu düzeltebilirsiniz. Ancak Eğriler Ayarını maskesiz bir şekilde kullanmak sadece gölgeleri aydınlatmakla kalmayacak, aynı zamanda iyi pozlanmış diğer alanların da pozlamasını artıracaktır.

Öyleyse, Koyular maskesini kullanalım.

Ctrl/Cmd tuşuna basılı tutun ve seçimi etkinleştirmek için Koyular kanalının küçük resmine tıklayın (Yürüyen karıncaları gördüğünüzde etkin olduğunu biliyorsunuz).

Seçim etkin iken, bir Eğriler ayar katmanı oluşturun. Seçim etkin olduğu için, Koyular parlaklık maskesi Eğriler katman maskesine uygulanacaktır. Bu katman üzerinde yaptığınız tüm ayarlamalar sadece maske üzerindeki beyazın temsil ettiği alanları etkileyecektir.

Şimdi, koyu kısımları aydınlatmak için basitçe Eğriyi çekin. Maske ile ve maske olmadan ayarı görmek için maskenin yanındaki kutucuğu seçip bırakabilirsiniz (Bu büyük bir fark oluşturmaktadır).

Parlaklık Maskesi uygulandığında

Parlaklık Maskesi uygulanmadan

Sıradaki Ne?

Bu, parlaklık maskeleri kullanmanın sadece bir yoludur. Bir görüntüyü işlerken, çeşitli ayarlarla bunu birkaç kez kullanırım. Bu, birden fazla görüntüyü harmanlamak için bile kullanılabilirler.

Üçüncü taraf eklentileri, bu işlemi sizin için otomatikleştiriyor olsa da, bunları elle nasıl oluşturacağınızı öğrenmeniz gerekiyor. Nasıl çalıştıklarını anlamak, onları nasıl ve ne zaman kullanacağınızı öğrenmenizi kolaylaştırır.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status