NIKON D700 @ 38mm, ISO 280, 1/100, f/8.0 |
Aşağıda, dokuların fotoğrafını çekmek için bazı ipuçlarını bulabilirsiniz.
1. Bir Doku Bulmak
İlginç gelebilir, fakat ihtiyacınız olan ilk şey, birdoku bulmaktır. Basit dokular bulmak çok kolaydır. Hepsi, çevremizdedir ve bunları bulmak için çok uzaklara gitmeniz gerekmez – arka bahçenizdeki bir kırık duvar ya da yerdeki çimleri kolaylıkla fotoğraflayabilirsiniz. Benzersiz, çarpıcı ve dikkat çekici dokuları bulmak ise, biraz daha zordur. Yine de doku ve desenleri araştırma işine girdiğinizde, çevrenizdeki doku ve detayları daha kolay fark edecek ve benzersiz olanlarını yakalama konusunda kendinizi çok daha rahat hissedeceksiniz.2. Bir Doku Oluşturmak
Eğer dokuları bulma konusunda aktif değilseniz, bir tanesini oluşturabilirsiniz! Canlı renkler içeren bir yağlı boya tablo ya da farklı renkler ve dokular barındıran çakıl taşları ya da kum ve su ile deneyimler gerçekleştirebilirsiniz... inisiyatifinize kalmış! Sadece, doku oluşturmanıza yarayacak ve iyi bir sonuç alana kadar denemeye devam edebileceğiniz bir şeyler bulun. Dokulardaki derinlik konusu ise sürekli aklınızda bulunsun – engebeli yüzeylere kıyasla düz ve pürüzsüz yüzeyler daha nadir bir şekilde iyi görünebilmektedir! Gölgeler, derinlik ve boyut arasında bir iletişim kurmaktadırlar, bu nedenle doku fotoğraflarınızda gölgelere yer verin. Gölgeler olmadan doku fotoğraflarınız bir dosya kağıdı üzerindeki bir çizimden başka bir şey olmayacaktır. Aynı zamanda, az pozlanmış çok karanlık gölgelere fotoğraflarınızda yer verdiğiniz takdirde ise fotoğrafınız daha kötü bir hal alabilir.3. Ekipman
Doku fotoğraflarını üçayak yardımı ile çekmenizi tavsiye ederim. Bir fotoğrafı bir açı ile çekmediğiniz takdirde, her şeyin odakta olmasını istersiniz. Her şeyin odakta kalmasını sağlamak için ise f/8 gibi kapalı bir diyafram kullanmanız gerekmektedir. Daha kapalı bir diyafram ise daha yavaş bir perde hızı kullanmanız anlamına gelecektir, ki bu da doku fotoğraflarını çekerken kamera sarsıntısına maruz kalmanız anlamına gelecektir. Bazı durumlarda bu hol bir etki elde etmenizi sağlayabilir, yine de çoğu durumda dokuların oldukça keskin olmasını istersiniz – bu, bir üçayak kullanmamızın nedenidir. Çoğu durumda, dahili flaş kullanımı pek hoşa gitmez, çünkü dokularda düz görünüm oluşmasına neden olarak fotoğrafa zarar verebilir ve sert ışık gölgelerde olumsuz etkilere neden olabilir. Çok düşük perde hızları ile çalışıyorsanız, ayrıca bir uzaktan kumanda kullanmanız da gerekecektir. Eğer bir uzaktan kumandaya sahip değilseniz, kameranızda "ayna kilitleme" ya da otomatik zamanlayıcı özelliklerinin olup olmadığını kontrol edin – temel olarak, kameranızın sarsıntısını önleyecek ayarların hepsini düşünün. Bir üçayak sahibi değilseniz ve sadece elde çekim yapabilme imkanınız varsa, keskin fotoğrafların nasıl çekileceği ile ilgili yazdığım tüm yazıları okuyun. Lensleri düşündüğümüz zaman, kullanacağınız lens, nasıl bir fotoğraf elde etmek istediğinize bağlı olarak değişecektir. Eğer dokular çok küçük boyutta ise, bir makro lens, detayları ön plana çıkarmak için gerekli olacaktır. Eğer bir duvar fotoğrafı çekiyorsanız, Nikon 18-55mm lens gibi geniş açılı bir lens işinizi görecektir. Sadece, geniş açılı lenslerin distorsiyona (bozulmalara) neden olacağını, özellikle düz çizgiler kullanırken, dikkat edin.
4. Doğal ya da Yapay Işık
Dışarıda iseniz, gün ışığı dokular için en iyi ışık kaynağıdır, özellikle gün doğumu ya da gün batımı saatlerinde, güneş ışığının düşük açı ile geldiği zamanlarda. Parlak güneşli günler en iyi zamanlardır, bulutlu günler yumuşak, dağınık ışığı her tarafa aynı oranda yayarak gölgeleri yumuşatır ve derinlik ve boyutluluk duygusunu ortadan kaldırabilir. İç mekan doku fotoğrafçılığında, harici bir flaş kullanımı çok daha iyi sonuçlar vermektedir, özellikle dokuyu aydınlatabileceğiniz daha büyük bir ışık kaynağı (büyük bir pencere gibi) yoksa. Işık kaynağını dokunun yanına belirli bir açı ile yerleştirerek güneş ışığını kopyalayabilirsiniz. Ayrıca, dokulara renk katmak için renkli plastikler de kullanabilirsiniz. Çoğu zaman tek bir ışık kaynağı yeterlidir, yine de çoklu gölgeler oluşturmayı arzulayacağınız zamanlar olabilir, ki bu durumda daha fazla ışık kaynağı kullanmanız gerekir.
NIKON D700 @ 420mm, ISO 800, 1/320, f/5.6 |
5. Açılar ve Alan Derinliği İle Oynayın
Düz açı ile çekilmiş bir doku fotoğrafı sıkıcı görünebilir, bu nedenle açınızı değiştirin. Diyaframı en geniş haline getirin (prime lenslerde bu f/1.2'ye kadar inebileceği gibi zum lenslerde f/3.5 ya da f/5.6 olabilir), böylelikle alan derinliği oldukça düşecektir, açınızı düşürün ve çekim sonucunuzu gözden geçirerek beğenip beğenmediğinize bakın. Diyaframı kısarak alan derinliğiniz basitçe artırabilirsiniz.
NIKON D300 @ 70mm, ISO 200, 1/1000, f/4.0 |
6. Karıştırın ve Eşleştirin
Aynı renkte ve desendeki dokular sıkıcı olabilmektedir. Bu nedenle diğer renk ve desenleri ekleyerek ya da konumunuzu değiştirerek renkleri karıştırmayı deneyin. Bu, fotoğrafınızı çok daha ilgi çekici hale getirecek ve fotoğrafınıza ilgi katacaktır.NIKON D300 @ 35mm, ISO 720, 1/500, f/4.0 |
Dokunuzun içerisinde ilgi çekici eğriler ve desenler yer alırsa, fotoğrafınız çok daha ilgi çekici bir hal alacaktır.
NIKON D700 @ 40mm, ISO 200, 1/250, f/10.0 |
7. Tekdüze ve/veya Düz Çizgileri Araştırın
Desenlerdeki tekrar tekdüze bir doku meydana getirmektedir. Bu desenler eğrilerden düz çizgilere kadar her şey olabilir. Eğriler, çemberler ya da diğer şekillerle çalışırken, birbirine benzer ya da birbiriyle aynı şekillere dikkat edin. Aşağıdaki örnekteki kum tepeleri, çok fazla tekdüze olmasa bile, yine de düz çizgiler aşağıdan yukarıya paralel bir şekilde dizilmekte ve ilgi çekici bir hal almaktadır.
NIKON D700 @ 35mm, ISO 200, 1/50, f/10.0 |
8. Şekillere ve Yansımalara Dikkat Edin
Bazı durumlarda, bir şeylere benzetebileceğiniz – günlük herhangi bir nesne ya da yaşayan herhangi bir şey – bir doku ile karşılaşabilirsiniz. Böyle bir şeye denk gelirseniz, fotoğrafını çekmeyi unutmayın! Bazı durumlarda, bir dokuda birçok farklı nesneye benzeyen şekillerle karşılaşabilirsiniz, ki bu dokular çok daha fazla ilgi çekici olacaktır. Durgun su ya da bir ayna oluşturacağı yansımalarla ayrıca etkili sonuçlar verecektir, bu yüzden, mümkünse, bu gibi durumlarda deneyimlerinizi tekrarlamaktan kaçınmayın.
NIKON D300 @ 29mm, ISO 200, 1/80, f/10.0 |
9. Birçok Fotoğraf Çekin
Farklı açılarla, ışık kaynağı ile ve nesne uzaklığı ile çalışırken, deklanşöre basmayı unutmayın! Ayarınızı her değiştirdiğinizde, çekimi yapmadan önce odaklamayı doğru bir şekilde yaptığınızdan emin olun. LCD'den bakmakla, hangi fotoğrafın diğerinden çok daha iyi göründüğünü kestiremeyebilirsiniz. Daha sonra pişman olmaktansa daha fazla fotoğraf çekin.!
10. Rötuş Yapın
Gerekiyorsa, fotoğrafınızı kırpmaktan ya da düzleştirmekten korkmayın. Bazı durumlarda, fotoğrafı yatay ya da dikey olarak döndürmek çok daha çarpıcı sonuçlar meydana getirmektedir, bu nedenle bu değişiklik de aklınızda bulunsun. Dokular insan ya da manzara değildir, bu nedenle daha renkli, canlı görüntüler elde etmek için fotoğrafınıza renk ve doygunluk ekleyebilirsiniz. Dikkat dağıtıcı noktaları klonlama ya da spot removal araçları ile ortadan kaldırabilirsiniz. Doku fotoğrafçılığında, renkleri değiştirmekten yalancı yansımalara kadar her değişikliği yapabilirsiniz. Doku fotoğrafçılığında rötuş yapmanın önemli olduğuna inanmamın sebebi bu. Tek bir fotoğrafta birden çok deneyim elde edebilirsiniz.
Dokuları bulmak ve fotoğraflamak ödüllendirici olabilmektedir, bu yüzden fotoğrafçılığın bu dalına da bir şans verin!
© Nasim Mansurov
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.