Son Yazılar

18 Temmuz 2016 Pazartesi

Levitasyon (Yükselinim) Fotoğrafçılığı – Yer Çekimine Meydan Okumak İçin Teknikler


Levitasyon (yükselinim, sıçrama, zıplama, atlama, havaya yükselme) hileli* fotoğrafçılıktaki en ilgi çekici konulardan birisidir, ortaya çıktığı 19. yüzyıl ortalarından beri milyonlarca insanı etkilemeyi başarmıştır. Fotoğrafçının yaratıcı yönlerini koşum yeteneği ve bunu gerçek hayattaki görüntülerle birleştirmesi bilim ve sanatın birleşik bir devrimi ile sonuçlanmıştır.



Fotoğraf: Photo Vanova
Bu türdeki fotoğrafların en basit, en karşı konulmaz ve en ilham verici olanları kişilerin yerden yüksekte duruyor gibi görünenleridir. Levitasyon fotoğrafçılığı, belirli modellerin fotoğraflanmasına dayalı fotoğrafçılık türleri içinde en dikkat çekici ve en muhteşem olanlarından birisidir. Fotoğrafların kendi içindeki karmaşık doğallıktaki görünümlerinin aksine, bu tür fotoğrafların çekimi, hem, salt kamera kullanılarak yapıldığında, hem de bilgisayarda Photoshop ya da telefonunuzdaki bir program yardımıyla, oldukça kolay bir şekilde gerçekleşmektedir.

Fotoğrafçılığa yeni başlayan ve bu işe gönül veren fotoğrafçılar için, bu türdeki fotoğrafların çekimi düşünüldüğünden çok daha kolaydır. Bu makalede, bilgi haznenize bu tür fotoğrafların nasıl çekileceğini de eklemenize yardımcı olacak teknikleri göstereceğim. Aşağıdaki teknikleri uygulayarak siz de levitasyon fotoğrafçılığına adım atabileceksiniz.

Zıplama Tekniği

En muhteşem etkiler, en basit şekilde fotoğraflananlardır. Kişi, bir yerde basit bir şekilde zıplar, ve fotoğrafçı fotoğrafı çeker. Hiçbir rötuş ya da düzenleme gerekmeksizin, her şey kameranın içinde gerçekleşir. Yine de, bu etkiyi elde edebilmek için zıplamaktan fazlasını da gerçekleştirmek gerekmektedir.

Sabit nesneler de kullanılabilir. Diğer bir deyişle, levitasyon etkisi, normal şartlarda sabit bir konumda duran ev, araç, mobilya gibi nesneleri levitasyon durumunda gördüğümüzde daha belirgin bir hal almaktadır.

Fotoğraf: Curtis MacNewton

Fotoğrafınızdaki modeliniz zıplıyor gibi görünmemelidir. Yüzde sakin bir duygu ifadesi, dizlerde hafif eğilme gibi davranışlarla bunu başarabilirsiniz, böylelikle giysiler, modelinizin herhangi bir hareketi gerçekleştirmekte olduğu izlenimini vermez ve modelinizin havada asılı kaldığı izlenimini verebilir.


Eğer modelinizin saçları uzunsa, deklanşöre, saçların gökyüzünde asılı gibi durduğu zıplamanın sonunda değil de zıplamanın ortasında basmanız önem arz etmektedir. Çekimi kolaylaştırmak için saç şekilleştirici ürünler de kullanabilirsiniz.

Perde hızı yeteri kadar hızlı olmalıdır, ki fotoğrafta bulanıklık bulunmamalıdır. Daha gerçekçi çekimler için yetenekli sanatçılarla, özellikle dansçı ya da atletler ile çalışabilirsiniz.

Çift Kare Tekniği


Levitasyon hilelerinin bir diğeri de, modeli destekleyecek merdivenler ve oturaklar kullanabilirsiniz. Bundan sonra, bir fotoğraf düzenleme yazılımı (örneğin, Adobe Photoshop) kullanarak bu nesneleri maskeleyerek ortadan kaldırabilirsiniz. Levitasyon fotoğrafçılığının belki de en önemli türü budur.

Fotoğraf: Lucy Maude Ellis
Doğru bir şekilde yapıldığında, levitasyon fotoğrafçılığının bu türü ile çok etkili sonuçlar elde edebilirsiniz. Emin olmanız gereken husus, bilgisayarda yapacağınız düzenlemeler sırasında, bu nesnelerin kolaylıkla fotoğraflardan kaldırılabilir olmasıdır. Bu tür bir fotoğraf düzenleme işlemi için iki kare fotoğrafa ihtiyacınız olacaktır.

Çift Kare Levitasyon Fotoğrafçılığı İpuçları


  • Kamerayı bir üçayağa bağlayın ve çekim boyunca kamerayı sabit bir konumda tutun.
  • İstediğiniz pozlama değerini elde edebilmek için kameranızın manuel modunu kullanın ve çekimler boyunca aynı ayarları koruyun.
  • En isabetli odaklama için elle netleme yapın ve çekimler boyunca odaklama ayarını sabit tutun.
  • Model olarak kendinizi kullanıyorsanız bir uzaktan kumanda kullanın ya da kameranızın otomatik zamanlayıcı özelliğini açın.
  • Çoklu çekimler yaparken, ilk kare sadece arka planı içermeli, model ve modeli destekleyecek olan nesneler bu karede yer almamalıdır. İkinci kare ise aynı arka plan ile birlikte modeli ve modeli destekleyen nesneyi barındırmalıdır.
  • Fotoğraflar çekildikten sonra, iki fotoğrafı hizalamak için Photoshop ya da diğer fotoğraf düzenleme programlarından birisi kullanılmalıdır. Maskeleme aracı ile destekleme amacı ile kullanılan nesneler fotoğraftan kolaylıkla kaldırılabilir.
Fotoğraf: Louish Pixel
Özünde, destekleme nesnesi ile model arasında belirgin bir renk farkı bulunması gerekmektedir. Destekleme nesnelerini daha sonra ortadan kaldırma sırasında kolaylık sağlayacaktır.

Daha Gerçekçi Levitasyon Fotoğrafçılığı İçin İpuçları

  • Levitasyon (Yükselinim) halindeki modelinizin gölgesinin de fotoğrafta yer almasını sağlamaya çalışın. Yumuşak gölgeler elde edebilmek için yumuşak ışık kaynakları kullanabilirsiniz, bu daha sonra gerçekleştireceğiniz rötuş işlemleri sırasında size kolaylık sağlayacaktır. Gerekirse, gölgeleri klonlayarak fotoğrafınızdaki etkiyi artırabilir, Adobe Photoshop'ta Burn Tool ile daha fazla gölge ekleyebilirsiniz.
  • Daha karmaşık arka plan daha inanılır levitasyon demektir. Basit, sade bir arka plan kullanarak levitasyon etkisini verebilmek kolaydır. Ancak, daha karmaşık ve doğal arka plan kullanmak, daha inanılır sonuçlar verecektir. Bu tür fotoğraflarda, destek ögesini ortadan kaldırabilmek çok daha zor olacaktır.
Fotoğraf: Louish Pixel


Yukarıdaki ipuçlarını ve püf noktalarını kullanırsanız, mevcut portföyünüzü kanatlandırırsınız. Levitasyon fotoğrafçılığında uzmanlaşmak, izleyici kitlesini hızlı bir şekilde artıracaktır.

© Swee Shiong Chong

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status