Son Yazılar

12 Temmuz 2016 Salı

Harika Makro Nesneleri Nasıl Bulabilir ve Fotoğraflayabilirsiniz


Fotoğrafçılığın "Vahşi Batı'sı" varsa, makro fotoğrafçılıktır.



Fotoğraf: Janice Sullivan

Diğer nesnelerin çoğu – çiçekler, gün batımı, aurora borealis – zaten profesyoneller tarafından binlerce kez fotoğraflanmıştır; ancak eğlenceli, yeni ve benzersiz makro dünyanın çekim olanakları sınırsızdır!

Aşağıda, kendi makro maceramdan edindiğim bilgiler ışığında toparlanmış olan ipuçlarını bulabilir ve kendi makro deneyiminizi nasıl gerçekleştirebileceğinizi öğrenebilirsiniz!

İlk Adım: Yakınlaşmak (İpucu: Zum Yaparak Değil)

Kocaman bir dünya ayaklarımızın dibinde duruyor ancak farkında değiliz! Küçük mü küçük detaylar, dokular ve şekilleri görmekten uzak kalıyoruz. Sebebi ise basit. Bize, erken yaşlarda "ormanı" görmek öğretildi – ağaçları görmek değil.

Sadece düşünün. Bir odaya girdiğinizde sandalyeleri, kanepeleri, TV'yi  ve klavyeyi görürsünüz. Klavyenin üzerindeki tuşlara ya da sandalyelerin yapıldığı ağacın deokusuna dikkat etmezsiniz!

Makro fotoğrafçılığa girişteki ilk adımınız detayları görmeyi kendinizi alıştırmak olmalıdır. Gözlerinizi önünüzde yayılan detayları görmeye zorlayın!

Fotoğraf: Samantha M.
Orman yerine "ağaçları" görmeye başlayın.

Özel Bir Konu Seçin

Diğer bütün fotoğrafçılık dallarında olduğu gibi ilk adımınız, neyi çekmeyi istediğinize karar vermenizdir. Önünüzdeki detayları görmeye "ayarlandığınızda", tam olarak neyin fotoğrafını çekmeyi istediğinize karar verin.

Çekmeyi istediğiniz şey nedir?

Sandalyedeki ahşabın detayları mı? Dokusu mu? Rengi mi? Çizgileri mi? Bu sorulara vereceğiniz cevap model olarak seçiminizdir.

Konuyu belirlediğinizde, basitlik kompozisyon kuralını düşünün.  Tek bir ilgi noktası belirleyin. Daha sonra, fotoğrafınızda ilginin çekilmesini istediğiniz noktaya göre fotoğrafınızı kompoze edin.

Fotoğraf: Bart Lok

Odak Noktası Önemlidir

Makro çekimler yaparken, odak noktası fotoğrafınızın görünümünü tamamıyla değiştirebilmektedir. Fotoğrafı odaklarken nereye odakladığınıza dikkat edin. Yakın çekimlerde alan derinliği çok düşecektir. Birkaç milimetrelik kayma fotoğrafın bütününe etki edecektir.

Fotoğraf: Stuart
Birkaç farklı odak noktası kullanarak bir dizi makro çekim yapmanızı tavsiye ederim. Bu, daha sonra size seçim yapma şansı sunacaktır.

Keskin Gözlem Becerileri Kullanın

Kadrajdaki bütün küçük detaylara dikkat edin. Çizgiler, şekiller, dokular, modeller ve renkler. Konunuz çok küçük ise daha fazla etki elde edebilmek amacı ile açınızı değiştirin.


İzleyicilerin İlgisini Çekin

Eğer fotoğrafınızın bir ilgi noktası yoksa ve konunuz izleyicilere bir garip geliyorsa, fotoğrı izlemeye devam etmeyeceklerdir. İzleyiciler sıkılacak ve fotoğrafı kapatacaktır. İzleyicilerin ilgisini çekmelisiniz.

Bu birkaç farklı yolla yapılabilir:


  • Farklı bakış açıları
  • Konuyu ön plana çıkaracak benzersiz arka planlar
  • Soyut etki için bulanıklaştırma
  • Oryantasyon ve kadraj için konumlandırma (Bazen küçücük bir hareket güçlü etkiler sunabilmektedir)
Fotoğraf: Janice Sullivan
Arka plan fotoğrafınızı ya var eder ya da yok. Arka planı bir sunucunun "sesi" olarak düşünün. Eminim ki etkili bir mesaj iletebilmek için harika bir ses tonunuzun olması gerektiğini düşünüyor olmalısınız. Ancak, iyi bir sunum olmadan konuşmanın tamamen monoton geçmesi olasıdır.

İşe yarayacak bir kural, arka planı, ön plandaki nesnenin özellikleri vurgulayan ve dikkat dağıtmayan olacak şekilde seçmektir. Tamamlayıcı ya da karşıt renkler, ön plandaki nesneyi daha da öne çıkaracaktır.

Fotoğraf: Mohamed Rushdi


Makro çekicileri için basit bir ipucu, renkli kartlar taşımaktır. Örneğin, bir çiçeğin fotoğrafını çekiyorsanız, renkli kartı çiçeğin özelliklerini tamamlamak vurgulamak için kullanabilirsiniz.

Toz Arayışı

Harika bir egzersiz küçük bir alan seçmek (yarım metre küp civarında) ve bu alan içinde bir saat boyunca çekebileceğiniz bütün makro fırsatları değerlendirmektir. 10 dakika sonra muhtemelen sıkılacaksınız. Yine de kendinizi zorlayın, bu sayede, ilk başta göremediğiniz bir sürü detayı kolaylıkla fark edeceksiniz!

Unutmayın, hiç kimse klavyenin üzerindeki tozları gözlemlemek için zaman harcamaz. Makro fotoğrafçılıkla birlikte, belki de daha önce keşfedilmemiş bir dünyayı izleme fırsatı elde ediyorsunuz demektir. Bu  seçeneği değerlendirin ve insanları bu dünya ile etkileyin!

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status