Son Yazılar

12 Temmuz 2016 Salı

Canon Kameralarda Tam Kontrol Sağlamak İçin 75 İpucu - 1


Bu makalemizde, daha iyi bir Canon kullanıcısı olabilmek için gereken her şeyi bulabileceksiniz. Canon'un çekim modlarına geçmeden önce temel kurulum ayarlarından bahsedeceğiz.



Daha sonra alan derinliği ve odaklama konularına geçiş yapacağız, en açık şekli ile odaklamanın nasıl yapılacağını, diyafram ayarlarını, odaklama ve odak uzaklığını, alan derinliğinin kontrolünü ve perde hızı ile ilgili bazı hoş ipuçlarını bulabileceksiniz.

© Photo Plus


Manuel mod kullanımı için gerekli ayarlardan, ardından farklı lenslerle en iyi çekimi nasıl yapabileceğinizden basedecek, fotoğrafçılık yeteneklerinizi geliştirecek birçok ipucunu sıralayacağız.

Son olarak, kameranıza yapabileceğiniz küçük dokunuşlardan bahsedeceğiz.

Peki, ne bekliyorsunuz? Gelmiş geçmiş 75 en iyi Canon fotoğrafçılık ipucunu, hilelerini ve tekniklerini okumaya başlayabilirsiniz.

Canon Fotoğrafçılık İpuçları: EOS Kameranızın Kurulumu

© Photo Plus

1. Hafıza Kartına Format Atmak

Fotoğraf çekimine başlamadan önce hafıza kartına format atmayı alışkanlık haline getirin. Bu işlem hafıza kartınızdaki bütün fotoğrafları, korunmuş olanlar dahil, ve verileri silecektir, bu nedenle bu işlemi gerçekleştirmeden önce hafıza kartınızdaki her şeyi bilgisayara yedeklediğinizden emin olun.

Kamerayı kullanmadan önce, her zaman hafıza kartına format atmalısınız; bu ayarı Setup (Ayarlar) menüsü altında bulabileceğiniz gibi, My Menu (Benim Menüm) altında da bulabilirsiniz.

Fotoğrafları teker teker silmek yerine hafıza kartına format atmakla, kartınızın genel performansı iyileşecektir - hafıza kartındaki bütün dosyaları, "gizli" olanlar dahil silmek için "Low level format" seçeneğini aktifleştirin.

© Photo Plus

2. AF Noktalarının Seçimi

Kameranızın odaklama sistemi merkezde ve merkezin çevresinde yer alan AF noktalarından oluşmaktadır. Orta düzey bir DSLR'de 9 AF noktası bulunurken ileri düzey DSLRlerde 61 AF noktası bulunabilir. Varsayılan olarak DSLRnizde bütün AF noktaları aktiftir.

Kontrol etmek için kameranızın üzerindeki "grid" butonuna basın, bğtğn AF noktalarının seçili olduğunu görebilirsiniz. Bu seçimde, kameranız, size en yakın olacak nesneleri odaklama eğiliminde olacaktır, bu sizin istediğiniz nesne olmasa bile. Bu nedenle, AF noktalarının kontrolünü, ana kadranı çevirerek elinize alınız. Bazı DSLRler, çoklu AF noktası seçimini desteklemektedir, özellikle hareketli nesnelerin çekiminde son derece kullanışlı bir özelliktir.

© Photo Plus

3. Raw Formatı İle Çekim Yapmak

Bir Canon kamera sahibi iseniz, iki farklı formatta çekim yapabilirsiniz: JPEG ve Raw. JPEG dosylar görüntüyü sıkıştırırlar ve daha az yer kaplamasını sağlarlar. Raw dosyalar ise çekim sonrasında herhangi bir işleme maruz kalmadığı için çok fazla yer kaplarlar. Ayrıca, kayıt işlemleri daha uzun sürerler, bu nedenle birim zamanda çok fazla fotoğraf çekebilme imkanı azalır.

Eğer hızlı hareket eden nesnelerin fotoğrafını çekiyorsanız, JPEG formatında çekim yapmak daha iyi bir tercihtir. Yine de Raw dosyaların çok daha fazla detay barındırdığını aklınızda bulundurun, ancak bu dosyaların açılabilmesi için özel Raw yazılımlar gerektiğini unutmayın.



4. LCD Parlaklığı

LCD parlaklığını kameranızdaki Ayarlar menüsü üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Unutmayın ki daha parlak ekran daha kısa sürede bataryanızın bitmesine neden olacaktır.

5. AF Onayı

Deklanşööre yarım bastığınızda, vizörden baktığınızda odaklama onayı ışığı yanıp sönecektir. Odaklama tamamlandığında bu ışık sabit bir şekilde yanacaktır.

6. Keskin Görüntüler

Eğer AF onay ışığı yanıyor ancak fotoğrafınız bulanık çıkıyorsa, vizörün yanındaki diyoptri kadranını ayarlayın.

7. Benim Menüm

Menüler arasında geçiş yapmak sıkıcı geliyorsa, en sık kullandığınız ayarları Benim Menüm (yeşil renkli) altına ekleyek istediğinizde hızlı bir şekilde erişebilirsiniz.

© Photo Plus

8. Pil Ömrünü Uzatmak

EOS DSLRler lityum-ion pillerle satılmaktadır, bu piller kullanılmadan hemen önce tamamen şarj edilmelidir. Çekimlerinizi kameranızın kullanım kılavuzundaki sayı civarında olacak şekilde sınırlandırın. Pilinizin çabuk bitmesine neden olacak birçok değişken bulunmaktadır. Canlı İzleme özelliğinin yanı sıra görüntü önizlemesi, sürekli çekim ile görüntü sabitleme özellikleri pilinizin çabuk bitmesine neden olacaktır. Eğer asarruf yapmanızı gerektirecek bir durumda iseniz bu özellikleri devre dışı bırakın.

© Photo Plus

9. Lens Değiştirmek

Lens değiştirmenin en dikkat edilmesi gereken noktası, sensörü kirden, tozdan ve diğer zararlı parçacıklardan koruyabilmektir, bu nedenle özellikle rüzgarlı hava koşullarında lens değiştirme işleminden kaçının. Kamerayı kapatın, lensi çıkarmadan önce diğer lensin elinizin altında hazır bulunduğundan emin olun. Kamerayı aşağı doğru çevirin, böylelikle havada uçan parçacıklar kameranızın içine düşemeyecektir, daha sonra hızlı bir şekilde lensinizi değiştirin. Kamerayı açtığınızda otomatik sensör temizleme özelliği çalışmıyorsa, ayarlardan bu özelliği aktifleştirin.

DAHA FAZLASI İÇİN: Yeni Başlayanlar İçin Lensler

Canon Fotoğrafçılık İpuçları: Canon DSLR Modlarında Ustalaşın

© Photo Plus

10. Tam Otomatik

Tam Otomatik (Yeşil Kutu) en iyi ayarları kendisi belirleyerek çekimin yapılmasını sağlar.

Basitçe, bir nesneye kameranızı yönelttiğinizde ve deklanşöre yarım bastığınızda AF noktaları otomatik odaklamanın gerçekleşmesini sağlar ve ardından deklanşöre tam basılarak çekim yapılır. Parlaklıktan ISO'ya, ölçüm moduna, ayrıca çekimini yaptığınız nesne hareketli ya da hareketsiz ise, AF Modunun One-Shot ya da AI Servo olarak belirlenmesine de kameranın kendisi karar verir. Eğer ışık koşulları yeterli değilse flaşın çalışmasını da sağlayacaktır.

11. Flaşsız Fotoğrafçılık

Otomatik Flaş kapalı ise, çekim sırasında flaş otomatik olarak açılmayacaktır. Eğer flaş kullanımının yasaklı olduğu iç mekanlarda (müzeler, sanat galerileri vb.) yerlerde çekim yapıyorsanız, bu iyi bir seçenektir. Bu gibi durumlarda, kamera sarsıntısının engellenmesi için daha yüksek ISO ayarları kullanılır.

12. Elde Gece Çekimi

Gece bir üçayak bulundurmadığınızda bu modu kullanabilirsiniz. Bu modu kullandığınızda görece yüksek bir ISO ile birlikte çekilen dört farklı fotoğraf birleştirilerek "dengeli bir fotoğraf" elde edilir.

13. HDR Arka Işık Kontrol

Bu kolay HDR modu, yüksek karşıtlık içerek sahneler için kullanışlıdır. Üç farklı pozlama değeri ile üç farklı fotoğraf çekilir ve bu üç fotoğraf birleştirilerek gölgelerdeki ve aydınlık alanlardaki detayların belirginleşmesi sağlanır.

14. Gece Portresi

Gece portre çekimi mi yapıyorsunuz? Bu kullanışlı modu kullanabilirsiniz. Düzgün bir pozlama yapılabilmesi için flaş açılabilir ya da daha düşük bir perde hızı kullanımı kaynaklı üçayak kullanımı gerekebilir.

15. Yakın Çekim

Bu modun kullanımında, kameranızın küçük nesneleri fotoğraflayabilmek için ideal kamera ayarlarını kendiliğinden belirler, yine de lensinizin minimum odaklama mesafesinin alında odaklayamayacağını aklınızda bulundurun.

16. Program Modu

Program AE (P) modu Basit Otomatik Modlardan bir ileri seviyedir. Bu modda diyafram ve enstantane kendiliğinden belirlenmekle birlikte, iki ayarı birbirine bağlı olarak değiştirebilme imkanına sahipsiniz demektir.

© Photo Plus

17. Yaratıcı Otomatik (Creative Auto - CA) Modu

Yaratıcı Otomatik (CA) modu (EOS 500D ve sonraki modeller) otomatik modlardan kaçma isteyenler için en ideal geçiş modudur. CA modu ile birlikte flaş ve "ortam" gibi birkaç basit ayarı değiştirebilirsiniz. Q butonuna basın, ana kadranı çevirerek fotoğrafınızdaki alan derinliğini azaltabilir ya da artırabilirsiniz.

18. Tüm Hareketli Çekimler İçin Spor Modu

Sadece sporla ilgili çekimler için değil, tüm hareket eden nesnelerin - vahşi yaşam, motor sporları ya da çocuklar gibi - çekimi için ideal bir moddur. DSLR'nizi mümkün olan en hızlı sürekli çekim hızına (saniyede beş kare gibi) ve çok yüksek perde hızlarına (1/500 saniye gibi) ayarlayarak hareketi dondurmaya çalışır. Bun gerçekleştirmek için, özellikle düşük ışık koşullarında ISO 3200'e varan yüksek ISO değerleri kullanılır.

19. Manzara Modu

Bu otomatik mod, hangi diyafram ayarını kullanmaya karar veremediğiniz durumlarda size yardımcı olacaktır. Ön plandan arka plana tüm alanın keskin bir şekilde bırakılmak istendiği geniş açılı çekimlerde en iyi sonuçları verir. Alan derinliğini azami değere çekebilmek için, kameranız mümkün olan en kapalı diyafram değerini, düşük ışık koşullarında ise mümkün olan en açık diyafram değerini vermeye çalışacaktır. Manzara çekimlerinizde, canlı mavi ve yeşil tonları ve keskin görüntüyü elde etmeye çalışan bu mod sadece JPEG formatında kayıt yapabilmektedir.

Sayfa: 1, 2, 3, 4


© Photo Plus

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status