Son Yazılar

12 Temmuz 2016 Salı

Canon Kameralarda Tam Kontrol Sağlamak İçin 75 İpucu - 2


Canon Fotoğrafçılık İpuçları: Alan Derinliği ve Odaklama

© Photo Plus

20. Diyafram Öncelikli

Alan derinliğine (DoF) etki eden üç faktör, seçtiğiniz diyafram, odak uzaklığı ve odaklama mesafesidir. Diyaframı ayarlamanın en iyi yolu, yarı otomatik Av (Diyafram değerli) modu kullanmaktır: (seçtiğiniz lense bağlı olarak) kadranı çevirerek diyaframı ayarlarsınız, kamera da düzgün bir pozlama için ideal perde hızını belirler. En sığ alan derinliği için f/4 gibi geniş bir diyafram ve an geniş alan derinliği için f/16 gibi dar bir diyafram değeri kullanmalısınız.



© Photo Plus

21. Odak Uzaklığı

Odak uzaklığı artarsa (uzarsa) alan derinliği azalır, odak uzaklığı azalırsa (kısalırsa) alan derinliği artar. Buna bağlı olarak, geniş açılı lensler (35mm'den daha geniş olan kast edilmektedir) daha fazla alan derinliğine sahip olma eğilimindedirler. Bu şu anlama geliyor; bu lensler dar diyafram ile kullanılırlarsa, ön plandan arka plana, bütün manzara keskin çıkma eğilimi gösterecektir.

Tersinden bakıldığında, daha uzun odak uzaklıkları daha sığ alan derinliğine sebep olmaktadır. Telefoto lensler (70mm ve üzeri), özellikle geniş diyafram değerlerinde kullanıldığında bulanık arka plan oluştururlar ve bu nedenle portre çekimleri için idealdirler.

DAHA FAZLASI İÇİN: En Az Ekipmanla Portre Fotorğafçılığı
© Photo Plus

22. Odaklama Mesafesi

Kendinize çok yakın nesnelere odaklama yaparsanız, alan derinliği artacak ve arka plan oldukça bulanık çıkacaktır (geniş diyafram açıklıklarında). Tersinden bakıldığında, uzaktaki nesnelere odaklama yapıldığında alan derinliği azalacaktır.

© Photo Plus

23. En İyi Diyafram Nedir?

Lensinizin imkan verdiği en geniş ya da en dar diyafram değeri her zaman en iyi seçim anlamına gelmemektedir. Yukarıdaki fotoğrafta f/4 diyafram kullanılmış, çiçek net çıkarken arka plan bulanık çıkmıştır. En kapalı diyafram değeri olan f/22 kullanılsaydı, bütün kadraj keskin çıkacaktı, ancak arka plandaki ögeler dikkat dağıtacaktı. Birçok nedenden dolayı f/8 en iyi diyafram değeri olarak kabul edilmektedir. Orta değerdeki diyafram değerleri en ideal görüntü kalitesini de sunmaktadır.


© Photo Plus

24. Hassas Odaklama

Manzara çekimlerinde azami isabette odaklamayı gerçekleştirebilmek için Canlı İzleme özelliğini kullanın. Öncelikle, diyaframı f/16 gibi bir değere ayarlayın, daha sonra lensi MF (elle netleme) ayarına getirin ve kadrajdaki en önemli ögenin üzerine odaklamayı (yukarıdaki örnekte, ağaç) yapın, ekrandan yakınlaştırma (zum) yaparak keskinliği kontrol edin.

25. Titreşimsiz Çekimler

Üçayağa bağlı olan DSLR'nizi, deklanşöre basarak harekete geçirmektense bir uzaktan kumanda (ya da otomatik zamanlayıcı) kullanarak en keskin göörüntüyü elde edebilirsiniz.

26. Hibrit Sensör

750D ve 760D gibi yeni DSLRlerde hibrit CMOS sensör bulunmaktadır, bu sayede LCD ekrandan Canlı İzleme özelliği kullanılırken artırılmış AF performansı kullanılabilmektedir.

27. Merkezi AF Noktası

Hareket eden ya da arkadan ışık alan nesnelerin çekiminde (otomatik odaklamanın kilitlenebilmesi için yetersiz karşıtlık bulunduğu durumlarda) merkezi AF noktasını kullanın, çünkü en hassas nokta, odur.

28. Full Frame Kullanımında Daha Az Alan Derinliği

Aynı lens, diyafram ve odaklama mesafesi kullanıldığında, bir full frame kamera, bir APS-C sensör kameradan daha az alan derinliği verir.

29. Ayna Kilitleme

Bir üçayak ve zamanlayıcı özelliği kullanıyor olsanız bile, kameranın içindeki aynanın hareketi titreşime neden olabilmektedir. Bundan kaçınmak için kameranızdaki Ayna Kilitleme özelliğini aktifleştirin.

Canon Fotoğrafçılık İpuçları: Perde Hızı ve Hassasiyet

30. Sabredin

Uzun Pozlama Gürültü Azaltma (Long Exposure Noise Reduction) özelliği çekim sürenizi ikiye katlayacaktır, çünkü her bir çekim için ayrı bir "kara kare" üretilecektir.

31. Ne Zaman Üçayak Kullanmalı?

Eğer perde hızı lensinizin odak uzaklığının tersinin altına düşerse (100mm için 1/100 saniye) bir üçayak kullanmalısınız.

32. ISO Genişletmesi

Karanlık koşullarda, kameranızdaki Özel Ayarlar (Custom Functions) bölümünden, ISO değerinin alabileceği en yüksek değeri genişletebilirsiniz, ancak yüksek değerler (H1 ve H2 gibi) yüksek grenli görüntülere neden olacaktır.

33. Diyafram Öncelikli Modda Flaş Senkronu

Diyafram Öncelikli Mod kullanılırken kamera perde hızını otomatik olarak ayarlamaktadır. Eğer flaş kullanıyorsanız, uzun pozlamalar yapılmasını önlemek için Özel Ayarlar bölümünden flaş senkron hızını ayarlayabilirsiniz.

34. Keskin ve Bulanık

Uzun pozlama yaparken flaş kullanırsanız, hareketli bir nesnenin bulanık hareketini net bir arka plan ile birleştiren bir çekim elde etmiş olacaksınız.

© Photo Plus

35. Zaman Değerli (Time Value) Mod

Canon kameralardaki zaman değerli mod, ana kadran üzerinde Tv ile gösterilir ve genellikle Enstantane Öncelikli Mod olarak bilinir. Siz perde hızını kontrol ederken kameranızın diyaframı kontrol etmesine dayanan harika bir arı otomatik moddur.

Bir nesnenin hareketini kontrol altına almak istediğinizde son derece kullanışlı olmaktadır: hareket donsun mu, bulanık mı olsun? Ayrıca, kamerayı elde tutarak yaptığınız çekimlerde, yeterli keskinliğin elde edilmesini sağlama amacı ile de kullanılabilmektedir.


© Photo Plus



36. Çok Uzun Pozlamalar

Uzun pozlamalar yapılarak dünyevi sahneler çok daha farklı etkiler ortaya çıkarılabilmekedir. Düşük ISO ve en dar diyafram değeri ile yapılan çekimler, gündüz vakitlerinde uzun pozlama yapılabilmesine izin vermemektedir, ancak bir Doğal Yoğunluk Filtresi kullanılarak pozlama süresi uzatılabilir. 10 duraklık bir ND filtre kullanarak, kameranızın 1/60 saniyelik önerdiği çekimi 15 saniyeye kadar uzatabilirsiniz.

DAHA FAZLASI İÇİN: Uzun Pozlama İçin 8 İpucu

© Photo Plus

37. ISO Kontrolü

Elde yapılan çekimlerde ya da düşük ışık koşullarında bulanıklığa sebep olmaması için yüksek perde hızı kullanmak istediğinizde yüksek hassasiyet ayarı gerekecektir. Kural olarak, ISO'yu sadece acil durumlarda artırmak önerilmektedir. Kamera bir üçayağa bağlı ise ve nesneler hareket etmiyorsa, ISO'yu baz seviyede (ISO 100) tutarak gren oluşumu en aza indirilebilir.

© Photo Plus

38. Düşük Işık Koşullarında Hareket Eden Nesneler

Hızlı bir perde hızı hareketi dondurmak için gereklidir, bu nedenle hareketli bir nesnenin düşük ışık koşullarında fotoğrafını çekiyorsanız, geniş bir diyafram ve/veya yüksek ISO'dan başka seçeneğiniz yoktur. Kamerayı Tv moduna çeker ve Otomatik ISO'yu açarsanız, kameranız ISO'yu ve diyaframı otomatik olarak ayarlayacaktır. Hareketi donduracak perde hızını bulduğunuzda, pozlama telafisi kullanarak parlaklığı az da olsa artırabilirsiniz.

© Photo Plus

39. Otomatik Hassasiyet

Manuel modları otomatik ISO ayarı ile kullandığınızda sıfır güçlük ile Manuel modu kullanma imkanına sahipsiniz demektir. Bu mod, Enstantane ve Diyafram Öncelikli modların birleşimi gibidir, her ikisini de ayarladıktan sonra ISO'nun düzgün bir şekilde belirlenmesi işini kameranıza bırakabilirsiniz.

70D ve 700D gibi çoğu Canon DSLR'de yüksek ISO değerleri kullanılırken çok fazla grenli görünü oluşmasını engelleyecek bir kısıtlama bulunmaktadır. Bazı DSLRlerde asgari perde hızı ayarı ile birlikte bulanık fotoğraf çekiminin önüne geçmek de mümkündür.

Canon Fotoğrafçılık İpuçları: Manuel Modda Usalaşın

40. Histogram

Pozlamalarınızın ne kadar isabetli bir şekilde gerçekleştiğini anlayabilmek için histogramı kullanabilirsiniz, böylelikle aşırı ya da az pozlanmış fotoğraflar çekmekten kaçınabilirsiniz.

DAHA FAZLASI İÇİN: Histogram Nedir?

41. Kadranı Ayarlamak

Varsayılan olarak, kardranı her bir çevrişiniz 1/3 duraklık değişikliklere neden olmaktadır. İsterseniz, Özel Ayarlar menüsünden bu ayarı 1/2 durak olarak değiştirebilirsiniz.

42. Hareket Eden Diyafram

Çoğu zum lens uzun uçlarında kısa uçlarında olduğundan daha dar diyafram değeri sunmaktadır, bu nedenle gerektiğinde perde hızını ve ISO'yu ayarlamanız gerekebileceğini unutmayın.

43. Video Çekimi İçin Manuel Mod

Video çekerken perde hızını 1/50 saniye olacak şekilde ve ISO'yu asgari düzeyde tutarak çekiminizi gerçekleştiriniz.

44. Deneme Çekimi Yapmak

Filmli kameraların kullanıldığı zamanlar günümüzdekinden çok daha zorlayıcı idi, ancak pozlamayı anında değiştirebilme imkanı mevcut bulunduğu için deneme çekimi yapılabilir Çok mu aydınlık? Basitçe f-sayısını artırın, perde hızını düşürün ya da ISO'yu düşürün. Çok mu karanlık? F-sayısını düşürün, perde hızını artırın ya da ISO'yu artırın.

Perde hızı, diyafram ve ISO'yu dengeleyerek alan derinliği, pozlama süresi ya da görüntü kalitesi üzerinde çok daha fazla kontrole sahip olabilirsiniz.

© Photo Plus

45. Stüdyo Çekimleri

Kontrollü ışık koşullarının olduğu her şartta Manuel Mod kullanımı en iyi tercihtir. ISO'yu 100, perde hızını 1/200 saniye olarak ayarlayın, diyaframı ve flaş gücünü ayarlayarak pozlamayı kontrol edin.

© Photo Plus

46. Işık Ölçümünü Kontrol Edin

DSLR'nizin ışık ölçüm sistemi düşüncelerinizi okuyamaz! Sadece siz, kadrajınızın hangi alanının nasıl pozlanması gerektiğini bilebilirsiniz. Örneğin, çarpıcı bir silüet elde etmek istiyor olabilirsiniz, bunu yapabilmek için kameranıza doğru komutu vermeniz gerekir. Çoğu fotoğrafçı noktasal ya da parçalı ölçüm modunu kullanarak kadrajdaki belirli bir alandan ışık ölçümünün alınmasını sağlamaktadır.


© Photo Plus

47. Pozlama Telafisi 

Pozlama telafisini Manuel mod kullanırken, Av ya da Tv modları kullandığınızda kullandığınız gibi kullanamazsınız. Yine de bir rehber olması açısından pozlama cetvelini vizörden baktığınızda görebilirsiniz. Manuel modda tüm ayarlar üzerinde kontrole sahip olduğunuz için fotoğrafın ne kadar parlak ya da karanlık olması gerektiğine kendiniz karar verebilirsiniz; ayarları değiştirdiğiniz anda cetvel üzerindeki gösterge hareket edecektir.

© Photo Plus

48. Aydınlık mı Karanlık mı?

Pozlama cetveli üzerindeki gösterge kameranın ölçümü yaptığı noktaya bağlı olarak değişecektir. Basitçe, ölçümü orta tonların bulunduğu alanlardan yapın, böylelikle gösterge ortaya gelecektir. Eğer kamerayı aydınlık bir alana doğru yöneltilirse gösterge "+" uca doğru, karanlık alana doğru yöneltilirse gösterge "-" uca doğru hareket edecektir.

© Photo Plus

49. Basamaklama (Auro Exposure Bracketing [AEB])

Basamaklama, bir dizi fotoğraf çekilerek kameranın en doğru çekimi size sunması olarak kabul görür ancak tam olarak bu anlama gelmemektedir. Basamaklamayı kameranızdakii kırmızı çekim menüsünden ayarlayabilirsiniz - AEB ayarı olarak bulabilirsiniz.

AEB özelliği çekimler arasındaki farkları seçmenizi sağlar. Eğer hızlı bir şekilde çekim yapmak istiyorsanız Çekim modunu Yüksek-hızlı Sürekli çekim olarak ayarlayınız. Bir dizi çekim gerçekleştirdikten sonra en düzgün görüneni seçebilir ya da farklı çekimleri harmanlayarak HDR görüntüler elde edebilirsiniz.

DAHA FAZLASI İÇİN: HDR Fotoğrafçılık Dersleri

Sayfa: 1234


© Photo Plus

1 yorum :

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status