Son Yazılar

24 Mayıs 2018 Perşembe

Fotoğrafçılıkta Altın Saat


Profesyonel fotoğrafçılar, günün en iyi ışığının "altın saat"te gerçekleştiğine yemin ederler. Altın saatin ne olduğunu ve bundan nasıl yararlanacağınızı keşfedin.


Bir fotoğrafı diğerinden daha iyi ya da daha kötü bir hale getirebilecek bir şey varsa, ışıktır. En inanılmaz manzaraya ya da çarpıcı bir portre modeline sahip olabilirsiniz, ancak doğru ışık olmadan, düz, donuk ve sönük bir fotoğrafla karşılaşırsınız.

Bu, özellikle dış mekan fotoğrafçılığında geçerlidir – konuyu aydınlatmak için yapay ışık kullanmak genellikle zor ya da imkansızdır, bu nedenle tamamen doğal ışığa bağımlısınız demektir.

Sonuç olarak, açık havada fotoğraf çekimi için günün en doğru zamanını bulmak çok önemlidir. Neyse ki, profesyonel ve amatör fotoğrafçılar kameranın icadından bu yana bu problemi düşündüler ve mükemmel bir çözüm buldular – "altın saat".

Altın Saat Nedir?

Bazen "sihirli saat" olarak da adlandırılan altın saat, güneşin doğuşundan sonraki ışığın ilk saati ve gün batımından önceki son bir saati kapsar, ancak kesin süre mevsimlere göre değişiklik gösterebilir. Bu zamanlarda güneş gökyüzünde düşük açı ile gelir, çoğumuzun mecbur kaldığı sert gün ışığının aksine yumuşak, dağınık bir ışık meydana gelir.


Bu ışık türü daha az karşıtlık üretir ve güçlü gölgeler ya da parlayan vurgu noktalarında detay kaybı olasılığı en aza iner. Ilık parıltı sahneye hoş bir his katar ve uzun gölgeler detaylara ulaşarak görüntüye doku ve derinlik katar.

Ek olarak, günün diğer saatlerine oranla dışarıda daha az insan bulunacağı için, görece daha barışçıl fotoğraflar çekebilme ihtimali olacaktır.


Ne Zaman Kullanılmalı

Altın saat kuralı her türlü dış mekan fotoğrafçılığında uygulanabilir. Manzaralar ve şehir manzaraları gibi daha belirgin konuların yanı sıra açık hava portreleri, çiçek ve bitki çekimleri ve hatta araba gibi belirli türdeki natürmort türleri için de iyi çalışır.

Profesyonel fotoğrafçılar bu kurala son derece sadıktır ve birçoğu bu katı bir şekilde takip eder, o kadar ki, günün diğer saatlerinde çekim yapmayı düşünmezler bile. Oldukça katı olmak zorunda değilsiniz, ancak bu insanların bir nedenden dolayı uzman olarak adlandırıldığını ve tavsiyelerinin genellikle takip edilmeye değer olduğunu unutmayın.




Altın Saati Hesaplamak

İki günlük altın saati hesaplamanın en hızlı ve en kolay yolu bir altın saat hesaplayıcısı kullanmaktır. Altın saatin tanımını biraz daha karmaşık bir şekilde ele almaktadır, ancak kullanılabilecek bir araçtır ve son derece isabetli ölçümler vermektedir.

Alternatif olarak, işleri kendiniz yapmayı tercih ederseniz, yerel gün doğumu ve gün batımı saatlerini bularak işe koyulmanız gerekir — en kolay yol, çevrim içi bir gün doğumu ve gün batımı hesaplayıcısı kullanmaktır.

Daha sonra sadece bazı basit matematik işlemleri yapın – günün ilk altın saati gün doğumundan hemen önce başlayacak ve bir saat kadar sürecektir. İkinci altın saat gün batımından bir saat kadar önce başlayacak ve gün batımından hemen sonra bitecektir.


Çekim İçin İpuçları

Neyin fotoğrafını ne zaman çekeceğinizi belirledikten sonra, ekipmanınızı hazırlamalı ve harika fotoğraflar çekmek için yola çıkmalısınız. Başlamadan önce, işlerin sorunsuz ilerlediğinden emin olmak ve zamandan en iyi şekilde yararlanmak için aşağıdaki ipuçlarını dikkate alın:

* Bir üçayak kullanın – gün doğumu ve gün batımına yakın saatlerde sahne son derece karanlık olacaktır. Havanın daha da aydınlanması beklemek zorunda kaldığınız için fantastik renkleri ve dokuları kaçırmak utanç verici olurdu. Kamerayı sağlam bir üçayağa bağlayın, ISO'yu düşük ve hoş bir ayara getirin ve uzun bir pozlama süresi belirleyin.

* Kurulumu zamanında yapın – Altın saat başladığında, şaşırtıcı bir şekilde aniden başlar, bu yüzden hazırlanmış olmak önemlidir. Gecenin ortasında kalkmak anlamına gelse bile, çekim yeri için yeterince zaman ayırın.

* Çekime devam edin – Altın saat sırasında, ışık son derece hızlı bir şekilde değişir ve sahneniz birkaç dakika içinde çok farklı görünebilir. Bir ya da iki çekim yapıp ardından eve doğru yola koyulmak yerine tüm süreç boyunca orada kalın ve tüm etkiyi yakalayın.

* Bir fener ve sıcak içecek taşıyın – Şafak ve alacakaranlık çok soğuk ve karanlık olabilir. Bu kulağa normal gelebilir, ancak özellikle gün batımı fotoğrafı çekmek için gün ortasında yola çıktığınızda kolayca unutabilirsiniz. Bir fener, ne yaptığınızı ve nerede yürüdüğünüzü görmenize yardımcı olacak, bir sonraki çekiminiz için beklerken sıcak bir içecek bir nimet olacaktır.


Altın saat boyunca çekim yapmak, açık hava fotoğrafçılığında farkın meydana getiren en önemli unsurdur. Yatakta olmayı tercih edebileceğiniz bir zamanda kameranızı alıp dışarı çıkmanız anlamına gelebilir, ancak denemeye değer. Gidin ve fotoğrafların nasıl değiştiğini görün.

Makalemizi beğenirseniz yorum yapmayı unutmayın!

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status