Son Yazılar

13 Mart 2016 Pazar

Şelale Fotoğraflarının Nasıl Çekileceğine Dair Nihai Rehber


Harika şelale fotoğrafları çekmek, manzara fotoğrafçılığında çok önemli bir basamaktır. Hızlı bir şekilde akan suları kremsi bir bulanıklıkla yakalamak uzun pozlama temellidir, ancak şelale fotoğrafı çekmek beraberinde bir dizi zorluğu da getirmektedir. Bunun yanında, uzun pozlama fotoğrafçılığı genellikle düşük ışık koşullarında gerçekleştirilir — şelale fotoğraflarını gündüz vakitlerinde çekmeye çalışmak genellikle kamera ayarlarını düzgün bir şekilde ayarlamadığınız takdirde doğru bir pozlama elde edilemeyeceği, en azından istenen alan derinliğine ulaşılamayacağı anlamına gelmektedir.



Öyleyse, profesyoneller bu işi nasıl yapıyor? Nefes kesen şelale fotoğrafları çekebilmenin arkasındaki sır nedir? Neye ihtiyacınız olduğunu, çekim sorunlarından kurtulabilmek için hangi kamera ayarlarını kullanacağınızı öğrenmek için makalemizi okuyabilirsiniz.

Neye İhtiyacınız Var?

© ShawAcademy

Şelale fotoğrafçılığı genellikle tek bir kameradan fazlasını gerektirmektedir.

İyi bir lens, olmazsa olmazdır. Eğer şelale erişimi kolay bir noktada ise, bütün manzarayı çekebilmek için bir geniş açılı lens gerekecektir. Eğer şelale erişimi zor bir noktada ise, şelaleye oldukça yakın bir konuma gelme imkanınız yoksa bir telefoto lens size yardımcı olacaktır. Eğer kremsi, pürüzsüz bir şelale fotoğrafı istiyorsanız, bir üçayak (tripod) sahibi olmalısınız. Şelale fotoğrafı çekmek tipik olarak düşük perde hızı kullanımını gerektirmektedir — eğer elde çekim yapmayı denerseniz fotoğrafınız tamamen bulanık çıkacaktır. Eğer canlı, donmuş bir fotoğraf elde etmek için hızlı bir perde hızı kullanırsanız bile bir üçayak fotoğrafınızın keskin (net) çıkmasına yardımcı olacaktır. 50 TL'lik ucuz bir üçayak almaktan kaçının — bu tür üçayaklar en ufak bir rüzgarda bile sallanabilir, bu nedenle daha kararlı bir şekilde davranan üçayak satın alın.

Gündüz vakitlerinde şelale fotoğrafı çekecekseniz, doğru filtreleri kullanmanız gerekmektedir. Şelale fotoğrafları çekmek için doğru filtreler, polarize ve doğal yoğunluk filtreleridir. Polarize filtreler su üzerindeki yansımaları kontrol edebilir ve mavi gökyüzünü daha çarpıcı gösterebilir. Ayrıca gökyüzünü biraz da olsa koyulaştırabilir. Ancak, uzun perde hızları ile çekim yapacağınız çoğu durumda bir doğal yoğunluk filtresi kullanmanız gerekecektir, bu filtrelerin kullanımı sonucunda aşırı pozlama riski olmadan daha uzun perde hızları kullanabilme olanağı elde edebilirsiniz. Doğal yoğunluk filtreleri genellikle setler halinde satılmaktadır ve farklı esneklik ve farklı yoğunluk seviyelerinin kullanımına izin vermektedir.

Eğer bu filtreleri kolaylıkla bulamazsanız, sabırlı olmanız gerekmektedir. Etkileyici fotoğraflar elde edebilmek için uygun hava koşullarını beklemeniz gerekecektir.

Hazırlık

© ShawAcademy

Fotoğraf, çekim süreci başlamadan çok önce oluşmaya başlamaktadır. Şelale çevresinde mümkün olan kompozisyonların kapsamını belirleyin. Geride kalıp tüm sahneyi fotoğraflamak mı istiyorsunuz? Yakında durup çok daha fazla detay mı elde etmek istiyorsunuz? Nasıl bir çekim yapmak istediğinize karar verin ve ona göre hazırlığınızı yapın. Ön planda yer alacak olan ögelere bir göz atın ve arka planda dikkat dağıtacak ögeleri kadrajınızdan çıkarmaya çalışın.

Şelaleler ayrıca doğal hatlar oluşturur — kompozisyonunuz açısından şelalenin oluşturduğu şekle dikkat edin. Şelalelerin oluşturduğu kavisler izleyicilerin dikkatini görüntüye çekmektedir. Şelale bir kavis çizmiyor mu? Farklı açılar arayın — en küçük bir açı değişikliği bile fotoğrafınızı ilgi çekici bir hale getirebilir.

İster geniş açılı ister ister yakın çekim yapın, her ne şekilde yapıyorsanız, kayalar ya da yeşillikler gibi ön planda hareket etmeyen nesneler yerleştirdiğinize emin olun. Hareket eden nesneler dikkat dağıtıcıdır, bu nedenle kadrajınızda sabit nesnelere yer verin.

Beğendiğiniz bir açı ve konum bulduğunuzda, üçayağı ayarlayın. Polarize filtrenizi takın ve sıkıştırın, en iyi pozisyonda yansımaların nasıl değiştiğini izleyin. Doğal yoğunluk filtrenizi de hazırda bulundurun. Rötus işlemi için JPEG'den RAW'a (ya da RAW+JPEG) geçiş yapın.




Şelale Fotoğrafı Çekmek İçin Kamera Ayarları

Şelale fotoğrafı çekmek için hızlı ve katı kurallar yoktur — yine de basit birkaç ipucu özel çekimleriniz için doğru ayarı bulmanıza yardımcı olabilir. Günün farklı saatleri ve farklı hava koşulları doğru pozlama için gereken ayarları etkileyecektir, aynı şelaleyi farklı hava koşulları altında farklı ayarlar ile çekebilirsiniz. Çekimlerinizi Manuel Mod ile nasıl yapacağınızı açıklayacağım, yine de yeni başlayanlar Enstantane Öncelikli Mod ile basit bir şekilde perde hızını seçerek çekim yapabilirler. 
© ShawAcademy

ISO ile başlayalım. Uzun bir perde hızı kullanacağınız için kameranızın ışığa karşı aşırı hassas olmasına ihtiyaç duymazsınız. Gün boyunca, uzun perde hızlarında gren (noise) oluşmasını engellemek için ISO'yu düşük (örneğin ISO 100) ayarlayın. Alacakaranlıkta, şafak vakti ya da ay ışığında çekim yapıyorsanız ISO'yu biraz yükseltebilirsiniz.

Diyafram ne kadar ışığın kameraya ulaşacağını ve alan derinliğini kontrol eder. Şelale fotoğraflarında genellikle dar diyaframlar (büyük f-stop sayıları) kullanılır, çünkü odakta daha fazla alanın olmasına ve gün ışığında uzun perde hızları kullanılmasına olanak sağlar. En dar diyafram değerini kullanmak perde hızı konusunda esneklik tanıyacaktır, ayrıca fotoğrafın keskin çıkmasını sağlayacaktır. Alacakaranlıkta fotoğraf çekiyorsanız, sahnenin odakta kalmasını sağlamak adına f/8 gibi bir diyafram değeri kullanabilirsiniz.
© ShawAcademy

Pürüzsüz, kremsi su fotoğrafları uzun perde hızları ile elde edilir. Unutmayın, örtücü (perde - obtüratör) açıkken hareket eden her şey bulanıklaşacaktır — bu, suyun pürüzsüz olmasını sağlayan şeydir. Öyleyse, ISO ve diyaframı dengelemek önemli iken perde hızı asıl gerekli olan ayardır.

ISO en düşük, diyafram en dar ayarda iken pozlamayı dengelemek için görece yavaş bir perde hızı kullanmak gereklidir. Pozometreyi kullanarak ideal perde hızına karar verebilirsiniz. İdeal olarak 1/4 saniyelik bir perde hızı kullanabileeğiniz gibi daha yavaş perde hızları ile daha fazla bulanıklık da elde edebilirsiniz.
© ShawAcademy

Fotoğrafı kontrol edin — yeterince bulanık mı? Değilse perde hızını düşürmeniz gerekmektedir. Ancak, bekleyin — Zaten ISO en düşük ve diyafram en dar ayarda; perde hızını aşırı pozlamaya neden olmayacak bir şekilde nasıl düşürebilirsiniz?


Genel Sorunları Aşmak

Şelale fotoğrafları çekerken yaşanan en büyük zorluk, özellikle de gün boyunca çekim yapılırken, gün ışığı koşullarında pürüzsüz bir şekilde kremsi bir şelale fotoğrafı çekebilmek için perde hızını düşürebilmektir. ISO en düşük, diyafram en dar ayarda iken ve perde hızını daha da fazla düşürmek istiyorsanız yapabileceğiniz pek az şey var.
© ShawAcademy

Günün farklı saatlerinde, havanın bulutlu olduğu ve daha az ışığın ortama geldiği saatlerde ya da sabahın erken ya da gün batımı saatlerinde çekim yapmak.

Ancak, bölgeye zorlu bir yürüyüş yaptıysanız, bölgeye yeniden gelebilme şansınız olmayabilir. Bu anlar, doğal yoğunluk filtrelerinin gerekli olduğu zamanlardır. Bu filtreler ışığı büyük oranda engelleyeceği için, ortam oldukça aydınlık bile olsa, perde hızını çok daha yavaşlatabilirsiniz. Doğal yoğunluk filtrelerinin birçok farklı türü bulunmaktadır. Örneğin, ND2 filtre kameraya gelen ışığı bir durak, ND4 filtre iki durak kısıtlamaktadır. Öyleyse, bir ND2 filtre ile perde hızını yarıya kadar düşürebilme imkanınız vardır. Daha yoğun filtreler ile perde hızını daha fazla düşürebilirsiniz.

Öyleyse, daha düşük perde hızlarına erişebilmek için bir doğal yoğunluk filtresi kullanın. Küçük bir ayarlama için bir ND2 filtre, daha büyük ayarlamalar için bir ND8 kullanabilirsiniz. Işığı daha fazla kısıtlamak için birkaç filtre birbirine takılarak da kullanılabilir, ancak dikkatli olun, dairesel, vidalı filtreler birleştirildiğinde fotoğrafların köşelerinde vinyetler (kararmalar) meydana getirebilir. Düz doğal yoğunluk filtreleri bu ür bir sorunla karşılaşma riskini taşımaz ancak bu tür filtreler daha pahalıdır.

Rötuş (İşleme)


RAW olarak çekim yapıyorsanız, nihai görüntü üzerinde kontrol imkanınız daha fazladır. Bu şekilde, en beğendiğiniz şelale fotoğrafını fotoğraf düzenleme programınız ile açın ve pozlama, beyaz dengesi ve diğer ayarlar ile en iyi hale getirmeye çalışın. Perde hızını yeterli bir şekilde almak için aşırı pozlama yaptıysanız, rötuş sırasında bunu düzeltebilirsiniz. Eğer su üzerindeki bulanıklıktan memnun kalmazsanız, Photoshop üzerindeki blur (bulanıklaştırma) aracı işinizi görebilir.

Şelaleler güzel, göz alıcı görüntülerdir, ne kadar süredir çekiyor olduğunuz fark etmez. Ancak, çoğu fotoğrafçı için zorlayıcı bir deneyimdir — gün boyunca pürüzsüz bir şelale fotoğrafı çekmek zordur, fakat doğru ayarlar ve bir doğal yoğunluk filtresi ile, insanların "Bunu çekmeyi nasıl başardın?" dediği fotoğraflar çekilebilir.

© ShawAcademy

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status