Son Yazılar

16 Mart 2016 Çarşamba

Vahşi Yaşam Fotoğrafçılığındaki 5 Temel Hata Ve Bunlardan Korunma Yöntemleri


Hayvanlar, özellikle de vahşi olanlar, oldukça güzel varlıklardır ve doğal ortamlarında onlarla karşılaştığımız zaman kameramızı onlardan yana çevirmekten kendimizi alamayız.



Manzara fotoğrafçılığına benzemeyen bir şekilde, canlılar hareket halindedir, ve insan fotoğrafları çekimine zıt bir şekilde, hayvanların fotoğrafını çekmeye niyetlendiğinizde oldukça zorlayıcı koşullarla karşılaşırsınız. Bu, birçok berbat fotoğrafın ortaya çıkmasına neden olabilir. Aşağıda, vahşi yaşam fotoğrafçılığında karşılaşılan temel sorunlardan kaçınmak için gerekli birkaç ipucunu bulabileceksiniz.

1. Küçücük Bir Şey!

(c) Anne McKinnell

Bir vahşi hayvana yaklaşmak zordur – kolayca ürkerler. Bu nedenle, çoğu vahşi yaşam fotoğrafı, vahşi yaşamın kendisinden daha fazla el değmemişlik içermektedir, ki bu sonucu gerçekleştirecek bir şekilde hayvan, doğası içinde küçücük kalmaktadır. Bazı durumlarda bu etkili bir sonuç gibi görünebilir ancak çoğu durumda hayvanın, gözlerinin ve bütün vücut detaylarının görebileceği kadar kadrajı doldurmasını istersiniz. Bir telefoto lensin size en çok yardımcı olacağı yer burasıdır. Uzun bir odak uzaklığı (200mm'den daha fazla), mesafenizi korumanızı ve yine de çekeceğiniz hayvanın kadrajı doldurmasını sağlayacaktır.

2. Bulanık Fotoğraflar


Bulanıklık birçok farklı çeşittedir. Fotoğrafınız kamera sarsıntısından dolayı bulanık çıkabilir, ki bu da vahşi yaşam fotoğraflarında büyük büyütme oranı elde etmek için uzun odak uzaklıkları kullandığınızda büyük bir problemdir.

Manzara fotoğrafçılığında, bir üçayak kullanmak, kamera sarsıntısını önlemek adına iyi bir tekniktir, ancak vahşi yaşam fotoğrafı çekmek söz konusu olduğunda bir üçayak kullanışlı değildir. Vahşi yaşam fotoğrafçılığı daha aktif bir çekim tarzı gerektirmektedir – hızlı bir şekilde etrafı gezinmelisiniz – bu nedenle rahat bir şekilde taşıyamayacağınız bir lens kullanmak zorunda olmadıkça, bir üçayak kullanmayı unutun. Ayrıca, hayvanlar sürekli hareket halinde oldukları için, her halükarda hızlı bir perde hızına ihtiyaç duyacaksınız. Bu, bizi kamera sarsıntısını giderme konusunda ilk yöntemimize çıkarmaktadır: hızlı bir perde hızı kullanmak.

Manzara fotoğrafçılığında, en azından 1/odak uzaklığı şeklinde bir perde hızı kullanırsınız. Ancak bu, vahşi yaşam fotoğrafçılığında genellikle yeteri kadar hızlı olmayacaktır, çünkü hayvanlar sürekli (duruyor gibi görünseler dahi) hareket halindedirler. Hayal kırıklığına uğramamak için, hem kendi hareketinizi hem de hayvanın hareketini dondurmak için çok daha hızlı perde hızları kullanmalısınız.

Vahşi yaşam fotoğrafçılığı için benim kuralım: hayvan sabit gibi duruyorsa 1/500 saniyelik bir perde hızı kullanın. Eğer hayvan hareket halinde ise, hayvanın ne kadar hızlı hareket ettiğine bağlı olarak perde hızınızı artırın. En azından 1/1000 saniyelik bir perde hızı ya da hayvan çok daha hızlı ise daha da hızlı bir perde hızı kullanın.
(c) Anne McKinnell

Titreşim engelleme özelliği olan bir lens kullanıyor olmanız da kamera sarsıntısından kurtulmanız konusunda size yardımcı olacaktır. En geniş diyafram değerinde, ki bu f/2.8 ya da f/4 gibi bir değer olabilir, kameranıza daha fazla ışık erişebileceği için daha hızlı perde hızları kullanabilirsiniz. Benzer şekilde, yüksek değerde ISO kullanmanız kameranızın hassasiyetini artırabilecektir. Bütün bu seçenekler daha iyi sonuçlar alabilmeniz için daha hızlı pozlamalar yapabilmenize olanak sağlayacaktır.

Bir diğer bulanıklık da odaklama bulanıklığıdır. Bu, kameranın odaklayamaması nedeni ile gerçekleşir, ki bunun sebebi hayvanın çok hızlı bir şekilde hareket etmesine bağlı olarak lensinizin otomatik netleme motorunun hatalı odaklama yapmasıdır. Bazı kameralar ve lensler üstün odaklama sistemlerine sahiptir, ancak her ihtimale karşı, kameranızı seri odaklama moduna ayarlayabilirsiniz, ki bu Nikon için AF-C, Canon için AI Servo'dur. Bu ayar ile birlikte kameranız nesnenin hareketini takip edecek ve daha isabetli ve hızlı bir şekilde odaklama yapabilecektir.

3. Kaçırılan An


Oradasınızdır. Mükemmel çekimi görürsünüz, kadraja alırsınız ve deklanşöre basarsınız. Kamera odaklayana ve pozlama yapana kadar hayvan hareket etmiş ve harika çekimi kaçırmışsınızdır.

Bu sorundan kaçınmanın iki yolu vardır:

Tahmin Etmek


Bu çok fazla uygulama ve önsezi ile gerçekleştirilebilecek bir yetenektir. Bir mükemmel anın gerçekleşeceğini tahmin ediyorsanız, o anın gelmesini beklemektense, daha o an gelmeden deklanşöre basar ve kameranın çekimi tam da "o an"da tamamlamış olmasını umarsınız.
(c) Anne McKinnell




Seri Çekim


Hayvanlar hareket halinde iken, en iyi sonucu alabilmek için en iyi şansınız seri çekim modudur ("sürücü modu" ya da "atış modu" olarak da bilinir). Böylece birim zamanda daha fazla fotoğraf çekecek ve en başarılı sonucu seçebilme şansını elde edebileceksiniz.

Yeni nesil DSLR'ler ve aynasız kameralar çok yüksek çekim hızlarına sahip olmakla birlikte, hangi kameraya sahip olduğunuz fark etmeksizin, seri çekim yapabilmenize olanak sağlayan birkaç ayarı bulabilirsiniz.

Bir diğer etken de hızlı bir hafıza kartıdır – hem SD (standard digital) hem de CF (compact flash) kartlar belirli hızlara sahip olsa da, daha hızlı bir kart, fotoğrafları kaydederken sorun yaşanmamasını sağlayacaktır.

Bir diğer etken ise tam şarj olmuş bir pildir – şarjınız azaldıkça kameranızda performans düşüklükleri gözlemlenebilir, bu nedenle bir ya da birkaç yedek pil taşımakta fayda vardır. En iyi sonuçlar için, kameranıza sabitlenebilecek bir "battery grip" satın alabilirsiniz. "Battery grip"ler azami hızlar için aynı anda iki pil taşıma kapasitesine sahiptirler.

4. Herkes Nerede???


Bazen hayvanları bulmak zor olabilir, sizin istediğiniz yerde olmazlar. Onların fotoğrafını çekmeden önce, onları nerede ve nasıl bulacağınızla ilgili bazı bilgileri öğrenmelisiniz.

Hayvanları Tanıyın


Çevrenizde hangi hayvanlar yaşıyor? Çekime gitmeden önce onların kim olduğunu öğrenin, ne yediklerini, ne zaman uyuduklarını ve nerede dinlendiklerini de. Kuş fotoğrafı çekiyorsanız, yılın o zamanında orada hangi kuşların bulunduğunu araştırın. Ayrıca bir tehdit altında olduklarını hissettiklerinde nasıl davranacaklarını da öğrenin – saldıracaklar mı, kaçacaklar mı?
(c) Anne McKinnell

Mevsimi Bilin


Bazı hayvanlar yılın belirli zamanlarında daha aktiftir – özellikle kış için yiyecek toplamakla meşgul oldukları sonbahar ve kıştan çıktıktan hemen sonra ilkbahar aylarında.

Kamp Yapın


Geceler boyunca bu işin içinde olun demiyorum, fakat uygun bir alan bulduğunuzda, özellikle hayvanların toplanma alanları arasında olan su, yiyecek, barınak ya da korunak alanları yakınlarında oldukça etkili olacaktır. Üçayağı yakın bir yere kurun ve bir ağaç ya da çalılığın arkasında gizlenin (bazı fotoğrafçılar kendi gizlenme alanlarını satın alır ya da inşa ederler).

Sabırlı Olun


Hayvanlar kendi planları çerçevesinde çalışırlar, bu zamanların dışında onları çekmeye çalışmayın. Harika fotoğraf çekmek zaman alır, bu yüzden doğanın  kendi düzenini korumasına izin vermelisiniz. Bazı hayvanlar kolayca ürker, bu yüzden sessiz, sabit ve gizli bir şekilde beklemeniz onların kolayca fotoğraflarını çekmenizi sağlayacaktır.

5. Hayvan Saldırıları


Biz onları boşuna "vahşi yaşam" olarak adlandırmıyoruz – yapabileceğiniz en büyük hata kazara yaralanmanızdır. Hayvanlar kibar davranmaya ayarlanmamıştır, yanlış zamanda, yanlış yerde bulunursanız size karşı saldırgan olabilirler. Hayvanlar hayatlarının büyük çoğunluğunu yiyecek aramakla geçirir ve bir yiyecek üzerine tartışmanız büyük bir sorun yaşamanıza neden olabilir. Asla, yiyecek peşindeki bir hayvanın yolu üzerinde olmayın, eğer o yiyecek olmak istemiyorsanız.

Bir vahşi hayvana doğrudan yaklaşmayın, eğer sizi görürlerse, göz temasından kaçının. Bu genellikle bir saldırganlık göstergesidir. Eğer yakınlaşmak isterseniz, yere eğilin ve hayvanı korkutmayacak bir zikzak çizerek ona yaklaşın.
(c) Anne McKinnell

Çiftleşme dönemlerinde fotoğraf çekerken dikkatli olun. Bu dönemlerde bazı hayvanlar yoğun olarak testosteron salgılayacaktır ve saldırgan, sert ve tehlikleli olabilecektir. Bu zamanlarda fotoğraf çekmekten kaçının. Benzer bir şekilde, hayvanların doğum yaptıkları ve yavrularını büyüttükleri zaman da dikkatli olun. Bir anne ayı ve yavrularının yakınlarında dolaşmanın ne kadar riskli olduğunu hepimiz biliriz.

Vahşi doğada gezinirken, bütün hayvanların provoke edildiğinde tehlikeli olabileceğini her zaman aklınızda tutun, ve son olarak hayvanlara ve yaşadıkları doğaya saygı duymanın son derece önemli olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

(c) Anne McKinnell

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status