Son Yazılar

18 Mart 2016 Cuma

Çocuk Fotoğrafı Çekerken Yapılan En Büyük Üç Hata


Tatillerde, deniz kenarlarındaki birçok aileyi gözlemledikten sonra fark ettim ki, birçok aile ve hatta birçok profesyonel fotoğrafçı çocuk fotoğrafları çekerken üç BÜYÜK hata yapıyordu. Birçok ailenin hayal kırıklığına uğradığını görebiliyordum, ayrıca hiçkimse eğleniyor görünmüyordu.

Sanırım bu üç büyük hatayı tek bir cümle ile özetleyebilirim: "Çocuklar, şuraya oturun, bana bakın ve gülümseyin!"


1. Hata: Çocuklara Sabit Durmalarını Söylemek: "Hey, çocuğum, oturur musun..."


Çocuklar fotoğraf çekimi için giyinir, heyecanlıdır, fakat neler olacağını bilemez ve doğalarının gerektirdiğini yaparlar – koşarlar ve oynarlar.

Fotoğrafçılar ve aileler çocukları yakalayıp güzel bir fotoğraf çekilecek yere götürür ve çocuklara oturmalarını ve sessiz bir şekilde fotorğafçıya bakmalarını söyler. Daha önce böyle bir şeyle hiç karşılaşmış mıydınız? Bu, çocukların bütün doğallıklarına terstir – onlar oldukça heyecanlıdır ve sabit bir şekilde durmaları söylenmiştir. Başarması çok zor bir istek!


Çözüm – Bırakın Oynasınlar, Koşsunlar


Bütün çocuklar oynamayı ve koşmayı sever. Bu çocuk olmanın bir gereğidir, öyleyse neden onlara doğal olanı yaptırmayalım ki? Çocukların fotoğrafını çekerken elde ettiğim en iyi görüntülerden bazılarını çocukların serbest bir şekilde gezdiği parklarda ya da plajlarda elde etmiştim. Hatta bunu bir adım ileri götürüyorum ve çocuklara oynamaları için oyunlar sunuyor; çocuklara birbirleriyle yarışmalarını ya da ailelelere çocukları yakalamalarını söylüyorum.

Çocuklara koşmak ve oynamak için izin verildiğinde iki şey gerçekleşir:


  • Bütün çocuklar içlerinde serbest bırakılması gereken enerji içermektedir ve artık bu enerjiyi harcayabilirler. Bu onlara eğlenceli gelecek ve onları mutlu, oyuncu çocuklara çevirecektir. Bu, istediğiniz şeydir.
  • Çocuklar ve aileler rahatlayacak ve böylece sahte gülümsemeler içermeyen doğal yüz ifadelerini yakalayabileceksiniz.


İpucu: Spor modu kullanarak çekim yapın – AI Servo otomatik netleme modu (takip eden odaklama sistemi) ile birlikte 1/500 saniye ya da 1/1000 saniye gibi hızlı bir perde hızı kullanın. Çocuklar size doğru koşuyorsa çok hızlı bir perde hızı ve takip eden odaklama sistemi bütün hareketi ve nesneleri çekebilme imkanı verecektir.

2. Hata: Gülümsemelerini İstemek –"...bana bak ve gül!"


Evet, bu büyük bir hatadır. Çocuklarının fotoğrafını çekerken "Gülümse!" demeyen hiçbir aile görmedim sanıyorum. "Hadi canım, gülümse. Bize kocaman bir gülücük ver!"

Evet, bazen fotoğraf çektiğimizde çocuklar gülümseyebilir, fakat bu sahte bir gülümseme olacaktır. Sahte gülücükler içeren bir fotoğrafı kim çekmek ister ki? Ben istemem.




Çözüm – Komik Adam Olun


Çocuklarınızı daha önce çocuklarınızı güldürecek bir palyaço görmesi için bir sirke götürdünüz mü? Siz de bir palyaço olun çocuklarınızın fotoğrafını çekin – bunlar gerçek gülücükler!

Öyleyse, bir palyaço olmanız gerekmektedir (fotoğrafı çeken kişi olarak).

Bunu nasıl yapabilirsiniz? Çocuklarla karşılaştığınızda onların seviyesine eğilin ve coşkulu ve yüksek bir sesle kendinizi tanıtın. İlk olarak sahnenizi kurun, daha sonra çocukların fotoğrafını çekmeye başlayın, sesiniz çıksın, eğlenceli olun, gözlerinizi çevirmek, kendi çevrenizde dönmek, dans etmek ya da çocukların sizi korkutmasına izin vermek gibi eğlenceli şeyler yapın. Yanınızda bir palyaço burnu gibi çocukları eğlendirecek araçlar taşıyın.

Bir palyaço olmaya alternatif ise kardeşlerin ya da ebeveynlerin palyaço olmasını sağlamaktır. Ben yakın-çekim yaparken (çocuklar yorulduğunda ve enerjileri bittiğinde) ailelere arkamda durmalarını ve etrafımda dans etmelerini söylüyorum. Bu çocukları gülümsetiyor ve güldürüyor – bir çocuğa, babasını "Gangnam Style" oynarken görmek oldukça eğlenceli geliyor. Bu, aileler için de oldukça eğlenceli olmaktadır.

3. Hata: Dimdik Ayakta Durmak


Yanınızda birisinin size yukarıdan bakıp konuştuğu anlar oldu mu hiç? Neler hissederdiniz? Değersiz, küçük, fark edilmez? Çocukların, karşısında kendilerinden uzun birisi fotoğraf çektiğinde hissettiği de tam olarak budur. Gözdağı veriliyormuş gibi hissederler bu onlar için pek de eğlenceli sayılmaz.

Ayrıca bu şekilde yukarıdan çekilmiş fotoğrafların pek albenisi de yoktur ve onlar daha çok şipşak çekilmiş fotoğraflar izlenimi vermektedir.


Çözüm – Daha Aşağılara Eğilin


Çocukların fotoğrafları çekmek için onlarla ilk buluşmamda, onların seviyesine eğilir ve kendimi tanıtırım. "Çocuklar, benim adım Mustafa ve bugün çok eğleneceğiz! Senin adın ne?" Çocuklarla çok istekli bir dille konuşurum. İlk andan itibaren çocuklar, onların tarafında olduğumu bilirler.

Onların fotoğrafını çekerken, dizlerimin üzerine çökerim, bazen yere eğilirim ve farklı bir bakış açısı ararım. Aileler bu tür görüntüleri severler, çünkü onlar çocuklarını bu açılardan daha önce pek az görmüş olur; ayrıca çocuklar aşağılık duygusuna kapılmazlar ve rahat bir şekilde benimle oynamaya devam ederler.

Özet:

Öyleyse, gelecekte çocuk fotoğrafları çekeceğinizde bu üç ipucunu aklınızda tutun. Fotoğraf çekimi akıcı ve eğlenceli bir şekilde - sizin için bile - geçecektir.

  • Çocukların koşmasına ve oynamasına izin verin.
  • Palyaço olun ve çocukların doğal gülüşlerini yakalayın.
  • Çocukların seviyesine inin.
(c) Brent Mail

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status