Silüetler, izleyicilere azamet, gizem duygusu iletmek için muhteşem bir tekniktir. Silüet çekiminin temel strattejisi, arka plana bir ışık yerleştirmek; çekimi yaparken pozlamayı parlak noktaya göre almaktır. Bunu yaptığımız zaman konumuz az pozlanmış olacak.
İşte size birkaç pratik adımda etkileyici silüetler çekebilmenin ipuçları...
Fotoğraf: Saravut Whanset |
1. Güçlü Bir Konu Seçin
Fotoğraf: Mohd Zaki Shamsudin |
2. Flaşı Kapatın
Kameranızı otomatik modda kullanıyorsanız, muhtemelen makineniz flaşı kendiliğinden açacak ki bu fotoğrafınızı berbat edebilir. En azından amacınıza hiçbir şekilde hizmet etmeyecektir. Biz, mümkün olduğunca az ışık istiyoruz. Yani flaş kapalı olmak zorunda.
Fotoğraf: Carlos Canales |
3. Işığınızı Doğru Alın
Konu, çekim yapacağınız nesneyi aydınlatmak olunca, fotoğrafçılığa dair bildiğiniz bazı şeyleri bir kenara koymanız gerekiyor. Nesnenizi aydınlatmak yerine arka planı daha aydınlık yapmayı isteyeceksiniz, ya da arka planın ön plandan aydınlık olmasını. Bunun için en mükemmel saatler, ya gün batımı ya da gün doğumunun olduğu saatlerdir. Yine de herhangi bir parlak ışıkla da bunu yapabilirsiniz.
4. Görüntünüzü Çerçeveleyin
Genellikle en iyi arka planlar, parlak, bulutsuz bir gökyüzü ve iyi bir güneş ayarı ile çekilir. Parlak ışık kaynağını konunuzun arkasına yerleştirmek etkili sonuçlar verecektir.
Fotoğraf: Wilfredo Lumagbas Jr. |
5. Silüet Şekillerini Belirgin ve Düzenli Yerleştirin
Eğer birkaç nesnenin silüetini çekecekseniz, bunları üst üste bindirmemeye çalışın. Örneğin, bir ağaç ve insanı çekiyorsanız, insanı ağacın önüne yerleştirmeyin, çünkü bu, insanın görüntülenmesini engelleyecektir. Belki insan, ağaçtan bir meyve topluyor görünebilir.
Ayrıca, muhtemelen insanları çekerken, düz bir bakış açısıyla değil, farklı bir görüntü ile çekmek isteyeceksiniz. Bu demek oluyor ki, burun, göz, kulak gibi organlarını daha belirgin yapmalısınız.
Fotoğraf: Valerio Benincasa |
6. Otomatik Mod
Çoğu dijital kamerada otomatik ölçümleme modu var ve bu mod gerçekten çok kullanışlı. Bundaki temel problemimiz, makineler çok akıllı ve nesneyi aydınlatıyorlar ve silüet oluşmasını engelliyorlar. Çoğu kamera, deklanşöre yarım bastığınızda ölçümlemeyi yapar. Öyleyse, parlak noktaya odaklayın ve makinenizin ölçümlemeyi parlak noktaya göre yapmasını sağlayın(deklanşöre yarım basarak). (Deklanşörden elinizi çekmeden) Kameranızı çekmek istediğiniz kadraja göre ayarlayın ve fotoğrafı çekin. Çoğu kamerada istediğimiz karartıyı yakalayacağız demektir.
Ölçüm modları yazımızda bu konudan bahsetmiştik, spot ölçüm yaparak bu sorunu kolayca aşabilirsiniz.
Fotoğraf: Vince Burton |
7. Manuel Mod
Eğer yukarıdaki teknik işe yaramazsa, kameranız manuel pozlamaya izin veriyorsa, kendi ayarlarınız denemek isteyebilirsiniz. Dijital makinelerin en önemli avantajlarından birisi, istediğiniz kadar deneme fırsatı tanımasıdır. Silüet etkisini verebilmek için diyaframı ve enstantaneyi ayarlarsınız ve çekiminizi kontrol edersiniz. Eğer istediğiniz etkiye ulaşamadıysanız enstantaneyi bir ya da birkaç stop düşürebilirsiniz.
Fotoğraf: Michael Valjak |
8. Odaklama
Bu adım biraz zor ya da karışık olabilir. Netlemeyi konumuza yapmamız gerekecek. Bu, makinemizin pozlamayı da nesnemize göre yapacağı anlamına geliyor. Ama istediğimiz b değil. Eğer arka plana odaklarsak, bu sefer de silüetini çekmek istediğimiz nesnemiz bulanık çıkabilir. Öyleyse, kameramızı manuel netleme modunda kullanmamız gerekecek. Ya da bir diğer seçim olarak, diyaframı kısarak alan derinliğini artırabilirsiniz.
**
© Darren Rowse
güzel yazı..
YanıtlaSilhilmi bunu sevdi
gayet açıklayıcı
YanıtlaSilBizim fotoğraf hocası hep şöyle derdi yüzü belirgin olması lazım kişinin Silüet Çekimlerinde
YanıtlaSilHaklısınız, yüzün on planda olması dikkati siluete çekecektir.
Sil