Son Yazılar

6 Ekim 2012 Cumartesi

8 Kolay Adımda Silüet Çekimi


Çoğu zaman, ışığın yetersiz kaldığı durumlarda flaş kullanımı desteklerim. Bloğumda, bu konuda birçok madde görebilirsiniz. Ama bazen çekeceğimiz objemizin yeteri kadar aydınlık olmasını istemeyebiliyoruz.



Silüetler, izleyicilere azamet, gizem duygusu iletmek için muhteşem bir tekniktir. Silüet çekiminin temel strattejisi, arka plana bir ışık yerleştirmek; çekimi yaparken pozlamayı parlak noktaya göre almaktır. Bunu yaptığımız zaman konumuz az pozlanmış olacak.

İşte size birkaç pratik adımda etkileyici silüetler çekebilmenin ipuçları...

Fotoğraf: Saravut Whanset

1. Güçlü Bir Konu Seçin

Neredeyse bütün nesneler silüet haline getirilebilir ancak bazıları diğerlerinden daha iyidir. Güçlü ve belirgin şekli olan bir nesne seçin. Böylece daha fazla dikkat çekici olacaktır. Silüetler, renkerle, dokularla veya tonlarla dikkat çekemez; öyleyse ilgi çekebilmesi için farklı bir şekilde olmasını sağlayın.

Fotoğraf: Mohd Zaki Shamsudin

2. Flaşı Kapatın


Kameranızı otomatik modda kullanıyorsanız, muhtemelen makineniz flaşı kendiliğinden açacak ki bu fotoğrafınızı berbat edebilir. En azından amacınıza hiçbir şekilde hizmet etmeyecektir. Biz, mümkün olduğunca az ışık istiyoruz. Yani flaş kapalı olmak zorunda.

Fotoğraf: Carlos Canales

3. Işığınızı Doğru Alın


Konu, çekim yapacağınız nesneyi aydınlatmak olunca, fotoğrafçılığa dair bildiğiniz bazı şeyleri bir kenara koymanız gerekiyor. Nesnenizi aydınlatmak yerine arka planı daha aydınlık yapmayı isteyeceksiniz, ya da arka planın ön plandan aydınlık olmasını. Bunun için en mükemmel saatler, ya gün batımı ya da gün doğumunun olduğu saatlerdir. Yine de herhangi bir parlak ışıkla da bunu yapabilirsiniz.




4. Görüntünüzü Çerçeveleyin


Genellikle en iyi arka planlar, parlak, bulutsuz bir gökyüzü ve iyi bir güneş ayarı ile çekilir. Parlak ışık kaynağını konunuzun arkasına yerleştirmek etkili sonuçlar verecektir.

Fotoğraf: Wilfredo Lumagbas Jr.

5. Silüet Şekillerini Belirgin ve Düzenli Yerleştirin


Eğer birkaç nesnenin silüetini çekecekseniz, bunları üst üste bindirmemeye çalışın. Örneğin, bir ağaç ve insanı çekiyorsanız, insanı ağacın önüne yerleştirmeyin, çünkü bu, insanın görüntülenmesini engelleyecektir. Belki insan, ağaçtan bir meyve topluyor görünebilir.

Ayrıca, muhtemelen insanları çekerken, düz bir bakış açısıyla değil, farklı bir görüntü ile çekmek isteyeceksiniz. Bu demek oluyor ki, burun, göz, kulak gibi organlarını daha belirgin yapmalısınız.

Fotoğraf: Valerio Benincasa

6. Otomatik Mod


Çoğu dijital kamerada otomatik ölçümleme modu var  ve bu mod gerçekten çok kullanışlı. Bundaki temel problemimiz, makineler çok akıllı ve nesneyi aydınlatıyorlar ve silüet oluşmasını engelliyorlar. Çoğu kamera, deklanşöre yarım bastığınızda ölçümlemeyi yapar. Öyleyse, parlak noktaya odaklayın ve makinenizin ölçümlemeyi parlak noktaya göre yapmasını sağlayın(deklanşöre yarım basarak). (Deklanşörden elinizi çekmeden) Kameranızı çekmek istediğiniz kadraja göre ayarlayın ve fotoğrafı çekin. Çoğu kamerada istediğimiz karartıyı yakalayacağız demektir.

Ölçüm modları yazımızda bu konudan bahsetmiştik, spot ölçüm  yaparak bu sorunu kolayca aşabilirsiniz.

Fotoğraf: Vince Burton

7. Manuel Mod


Eğer yukarıdaki teknik işe yaramazsa, kameranız manuel pozlamaya izin veriyorsa, kendi ayarlarınız denemek isteyebilirsiniz. Dijital makinelerin en önemli avantajlarından birisi, istediğiniz kadar deneme fırsatı tanımasıdır. Silüet etkisini verebilmek için diyaframı ve enstantaneyi ayarlarsınız ve çekiminizi kontrol edersiniz. Eğer istediğiniz etkiye ulaşamadıysanız enstantaneyi bir ya da birkaç stop düşürebilirsiniz.

Fotoğraf: Michael Valjak

8. Odaklama


Bu adım biraz zor ya da karışık olabilir. Netlemeyi konumuza yapmamız gerekecek. Bu, makinemizin pozlamayı da nesnemize göre yapacağı anlamına geliyor. Ama istediğimiz b değil. Eğer arka plana odaklarsak, bu sefer de silüetini çekmek istediğimiz nesnemiz bulanık çıkabilir. Öyleyse, kameramızı manuel netleme modunda kullanmamız gerekecek. Ya da bir diğer seçim olarak, diyaframı kısarak alan derinliğini artırabilirsiniz.

**

© Darren Rowse

4 yorum :

  1. güzel yazı..
    hilmi bunu sevdi

    YanıtlaSil
  2. gayet açıklayıcı

    YanıtlaSil
  3. Bizim fotoğraf hocası hep şöyle derdi yüzü belirgin olması lazım kişinin Silüet Çekimlerinde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, yüzün on planda olması dikkati siluete çekecektir.

      Sil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status