Peki, bunları engelleyebilmek için ne yapabilirsiniz?
1. Bir Gölgeye Geçin
Bazı konularda objenizi ve kendinizi gölgeye taşımanız mümkün olacak. Bu çekim yapacağınız kişi ya da nesne ile özellikle ilgilidir. Bazen en basit çözüm en iyi çözümdür.
2. Kendi Gölgenizi Oluşturun
Eğer çekeceğiniz nesne hareketli değilse (örneğin, bir çiçeğin makro çekimini yapıyorsanız) kendi gölgenizi kendiniz yapın. Kendi gölgenizi birini getirerek ya da bir eşya kullanarak (bir şemsiye, güneşin önüne koyacağınız büyük bir karton vs) yapabilirsiniz.
3. Dolgu Flaşı Kullanın
Çoğunlukla güneşi arkamıza alıp çekim yaptığımız için konumuz tam aydınlık olmuştur. Ancak güneşe karşı yapacağımız bir çekimde konumuz aydınlanmış olmayacaktır. Bunun için dolgu flaşı özelliğini kullanabiliriz.
nicolelordphotography.wordpress.com |
4. Reflektör (Yansıtıcı) Kullanın
Güneş ışığından kaynaklanan gölgeleri doldurmanın bir diğer yolu da reflektör kullanmaktır. Bu araçlar, konunuzun aydınlanmasını sağlamada önemli bir etki gösterirler.
en.wikipedia.org |
5. Bakış Açınızı Değiştirin (Perspektif)
Bazen çekeceğimiz nesneleri hareket ettirmek imkansızdır. Fakat konumuzun etrafında hareket etmemiz halinde farklı bir etki elde edebiliriz. Bu, konumuzun diğer tarafına geçmek, tepesinden çekim yapmak ya da eğilip tam aşağıdan çekim yapmak şeklinde olabilir. Böylece, güneş ışığının nesnemize geliş açısı değişecek ve fotoğrafımıza tamamen farlı bir his katacaktır.
6. Lens Hood (Objektif Kapağı) Kullanın
Lens parlamalarından sıkıldınız mı? Eğer kameranız ve/veya objektifiniz lens hood (kapağı) ile birlikte geldiyse, bunu dışarı çıkarın ve kullanın. Eğer yoksa, bir kart kullanmak ya da elinizle bir gölge oluşturmak hiç zor değil. Sadece çekim yapacağınız elinizi serbest bırakın, yeter.
alanranger.com |
7. Filtreler
Parlak gün ışığında çekim yaparken filtrelerin de yardımı dokunabilir. Polarize filtreler veya ND filtreler her zaman yararlı olacaktır. Polarize filtreler güneşten gelen sert ışığın etkisini azaltmaya yardımcı olabileceği gibi daha yavaş çekim hızı ve daha küçük diyaframlarda çekim yapabilmenize de imkan sağlayacaktır.
photography101.org |
8. Beyaz Dengesi Ayarları İle Oynayın
Pek çok dijital kamera beyaz dengesi ayarlarını değiştirebilmenize olanak sağlar. Eğer çekim sırasında RAW formatını kullanmıyorsanız, beyaz ayarlarını değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Eğer RAW formatında çekiyorsanız, bu ayarları daha sonra bilgisayarınızdan da değiştirebilirsiniz.
9. Metering (Ölçümleme)
Doğrudan güneş ışığında ölçümleme hatalı yapılabilir. Bu şartlarda spot ölçüm modunu seçin ve odak noktanızı nesneye odaklayın. Alternatif olarak, orta tonlu bir alan seçerek ölçümlemeyi yapabilirsiniz ve böylece her şey dengeli bir şekilde pozlanmış olacaktır. Çekiminizi hemen kontrol edin ve çekiminizin hatalı olup olmadığına bakın. Bunun için histogramı kullanabilirsiniz.
10. Çekim Yapacağınız Saati Seçin
Bir çoğumuz, günün en mükemmel saatini bekleme lüksüne sahip olamayabilir, ama bunu yapabilirseniz, günün belirli saatlerinde ortaya çıkan muhteşem etkiyi yakalayabilirsiniz. Gündoğumu ve günbatımı saatleri çekimleriniz için özellikle en iyi saatlerdendir.
11. Silüetler Çekin
Parlak bir arkaplan olduğu zamanlarda ön plana bir nesne koyduğunuz zaman, ön plandaki nesne karanlık çıkacaktır. Çekimlerinize silüetler ekleyerek etkileyici bir hava yakalayabilirsiniz.
http://www.flickr.com/photos/muha/ |
© Darren Rowse
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.