Son Yazılar

15 Kasım 2014 Cumartesi

Ağaç Fotoğrafçılığı Teknik ve İpuçları


Doğa fotoğrafçılığı en yaygın fotoğrafçılık türlerinden birisidir ve doğa fotoğrafçılığında, ağaçlar en önemli konulardan birisidir. Ağaçlar çeşit çeşittir; oldukça yaygındır; ayrıca bir fotoğrafı eşsiz bir güzelliğe sokabilecek kapasitededir.


Bazı açılardan bakılınca, ağaçların fotoğrafını çekmek kolaydır, çünkü ağaçlar genellikle kolay görünebilir konumdadırlar ve hayvanlara benzemezler, çünkü hareket etmezler, istediğiniz kompozisyonu oluşturmanız sırasında sizi beklerler. En iyi ağaç fotoğrafını çekebilmek için öncelikli olarak dış dünyaya kendinizi bırakmalısınız, ağaçları izlemelisiniz ve ağaçların bol bol fotoğrafı çekmelisiniz.

Yine de, bu yazımızda belki de sizin daha önce düşünmediğiniz bazı önemli noktalardan  ve bu ipuçlarının fotoğraflarınızı nasıl güzelleştirebileceğinden bahsedeceğim.


Fotoğraf: faye

1. İPUCU: DENEYİM


Ağaçların en güzel fotoğraflarını çekmenin en iyi yolu, ağaç fotoğrafı çekmektir. Ancak, yaratıcı komposizyonlar denemeniz, farklı açı ve yönlerde fotoğraflar çekmeniz sanatsal ve güçlü ağaç fotoğrafları çekebilmenize yardımcı olacaktır. Bir ağaç seçin ve mümkün olan bütün yön ve açılardan fotoğraflar çekin. Yapraklara, kabuğa, gövdeye, köklere, meyveler ya da çiçeklere odaklanın. Gödenin üzerindeki küçük dalları ya da ağacın yükseklerinde kalmış olan seyrelmiş yaprakları çekin.

Ağacın dışından, uzaklardan ağacı çekmenin yanı sıra, ağacın içinden uzakların da fotoğraflarını çekmeye çalışın. Ağacın altından gökyüzüne bakın. Ağaç tarafından oluşturulmuş olan ekosistemin; yosunların, mantarların, likenlerin ya da diğer bitkilerin fotoğrafını çekin.

Fotoğraf: Beth





2. İPUCU: AYNI AĞACIN GÜNÜN VE YILIN FARKLI ZAMANLARINDA FOTOĞRAFINI ÇEKİN


Ağaçlar da oldukça hareketlidir. Ağaçların renkleri ve görünümleri farklı mevsimlerde keskin bir şekilde değişir, yaprakları koyu yeşilden açık yeşile ve hatta sarıya döner ve toprağa düşer. Yapraklarını dökmeyen ağaçlar da daha ince bir şekilde değişiklikler gösterir ancak onlar da oldukça dinamiktirler.

Ağaçlar ayrıca, günün farklı zamanlarında, aldıkları farklı ışıklardan dolayı oldukça farklı görünürler. Ağaçlar, ışık yakalama makineleridir ve buna bağlı olarak güneşin farklı açılardan gelişi ile birlikte görsel bir şölen verirler.

Bazı durumlarda, yapraklar arasından süzülen ışığın fotoğrafını çekmek isteyebilirsiniz ya da güneşin etkisiyle meydana gelen etkileyici gölgeler elde etmek isteyebilirsiniz, bazı durumlarda da selin, kuraklığın, karın, buzun ve fırtınaların etkisini fotoğraflarınıza yansıtmak isteyebilirsiniz; işte bu gibi durumlarda ağaçlar size fazlasıyla alternatifler sunacaktır. Bir ağaç yıl boyunca aynı yerde durmasına rağmen benzersiz oluşumları yakalayabilmeniz için size fırsatlar sunacaktır.


Fotoğraf: Mitch Johanson

3. İPUCU: AĞAÇLARI TANIYIN


Botanik bilimi iyi bir doğa fotoğrafçısı olabilmek için ön koşul değildir ancak birkaç bilgiye sahip olmak bize zarar vermez. Bazı insanlar bir ağaca bakar ve bir ağaç görür; diğerleri ise bir meşe görebilir ya da bir kırmızı meşe, beyaz meşe de görebilir. Her bir ağaç türünün farklı görünümü ve özel büyüme alışkanlığı vardır. Ağaçların biyolojisi ve ekolojisi hakkında bilgi sahibi olmak fotoğrafçılığınızı geliştireceğiniz ve zenginleştireceğiniz yollardan birisidir.

Ağaçların türlerini öğrendiğiniz takdirde en güzel renklerini kuşanmış bir ağacı nerede ve ne zaman bulacağınızı bilirsiniz, bu şartlara göre ziyaretinizi tekrar edersiniz ve fotoğrafların en güzellerini elde edebilirsiniz. Bir ağacın biyolojisini ve ekolojisini öğrendiğiniz zaman, sizin de fotoğrafçılıktaki becerileriniz ağacın büyümesi gibi günden güne büyüyecektir. Bir ağaç hakkındaki bilgileri öğrenmeye başladığınızda daha fazlasına ihtiyaç duyduğunuzu fark edecek ve her geçen gün farklı bir özelliği öğrendiğinizi hissedeceksiniz.

ÖZET:


Ağaçların fotoğrafının nasıl çekileceğini öğrenmek bu kadar yakındı. Bilgisayarınızı kapatın, dışarı çıkın ve birçok fotoğraf çekin. Fanteziler peşinde koşmanıza gerek yok, bulduğunuz ilk ağaçla başlayın!

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status