Son Yazılar

18 Kasım 2012 Pazar

Daha İyi Çiçek Fotoğrafı İçin İpuçları


Çiçekler doğal olarak güzeldir. Yılın ılık zamanlarında çiçekleri bulmak kolaydır. Bu, çiçekleri fotoğraflanmak için harika bir nesne yapıyor. Bu makale, çiçekleri kendi doğal çevresinde çekerken kullanacağınız ipuçlarını kapsamaktadır.



İLGİNÇ AÇILAR SEÇİN


Çiçek fotoğraflarınızın kalabalığın arasından sıyrılmasını istiyorsanız, farklı açılar kullanmayı deneyin. Mesela yukarıya doğru.

© www.graphics99.com


Genel olarak, doğal çiçek fotoğrafları çekerken, çiçeğin merkezinin görünebilir olmasının yanı sıra, çiçeğin göz (insan olarak düşünmek gerekirse) hizasından çekmeyi isteyeceksiniz. Bu, aşağı çömelmek ya da kamerayı aşağı yaklaştırmanız anlamına gelecektir.

Zemin seviyesinde çiçek çekerken çim veya yaprak parçalarını kaldırmanız ya da düzleştirmeniz gerekebilir.

DOĞAL IŞIK VE ÜÇAYAK KULLANIN


Doğal ortamda fotoğraf çekerken sizin için en iyi ışık doğal ışıktır, flaş değil. Doğal ışık genellikle daha yumuşak gölgeler verecektir, aynı zamanda çiçeğin arka kısmını da aydınlatacaktır.

Çiçek fotoğrafı çekerken en iyi zamanlar, sabahın erken saatleri ya da öğleden sonralarıdır; bu anlarda ışık, günün kalanından daha yumuşak gelecektir. Rüzgar da genellikle günün başında ve sonunda daha yavaş esme eğilimindedir ve siz, fotoğraf çekerken rüzgarın esmesini istemezsiniz.

Çekim yapmak için ışık yeterli değilse (Örneğin ormanda bir çiçek çekmeye çalışıyorsanız) ışık yeterli gelmeyecektir. Bu durumda bir üçayak kullanmanız gerekecektir.Üçayağı yerleştirirken, etraftaki çiçeklere zarar vermemeye çalışın. Çünkü onları da çekmek isteyebilirsiniz. Muhteşem bir çiçeği, üçayağı yerleştirirken ezmek istemezsiniz.


Gün boyunca çiçek fotoğrafı çekerken, gökyüzünde bulut varken çekim yapmaya çalışın; bu sayede bulutlar güneş ışığının sertliğini alacaktır. Bu, gölgeleri daha yumuşak yapar ve daha hoş fotoğraflar üretir.

SERT IŞIĞI YUMUŞATMAK İÇİN YUMUŞATICI (DIFFUSER) KULLANIN


Parlak güneş ışığı altında çekim yapmaya çalışıyorsanız, güneşten gelen sert ışığı azaltmak için yumuşatıcı kullanabilirsiniz. Yumuşatıcı, ince bir malzeme ya da kağıt parçasıdır.

Ticari olarak üretilen yumuşatıcıları satın alabilir ya da kendi yumuşatıcınızı üretebilirsiniz. Bir plastik torba, kağıt mendil, eski bir tişört gibi, beyaz ve yarı saydam herhangi bir malzeme, bir yumuşatıcı için yeterlidir. Bir çerçeve üzerine malzemenizi gerin ve sıkıca sarın.

Çiçek fotoğrafı çekerken, yumuşatıcınızı güneş ile çiçek arasına yerleştirin. Çiçek üzerindeki sert gölgeler ve aşırı parlak noktalar arasındaki farkı hemen görebilirsiniz.

ÇİÇEK FOTOĞRAFÇILIĞI İÇİN MANZARA STİLİ


Çiçeklerle kaplı bir alan bulduğunuzda, muhtemelen bütün ekranı çiçeklerle kaplamak isteyeceksiniz. Manzara fotoğrafçılığında uygulanması gereken kurallar neyse, burada da aynı kurallar geçerlidir. Derinlik hissini vermek için biraz ön plan, arka plan ve orta plan eklemeye çalışın. Yönelen çizgiler ve üçler kuralını uygulamaya çalışın.

Hava rüzgarlı ve fotoğrafını bulanık çıkıyorsa daha hızlı bir perde hızı kullanın (enstantane).

ÇİY KAPLI YAPRAKLAR


Çiy kaplı fotoğraflar sabahın erken saatlerinde karşınıza rahatlıkla çıkabilir ancak eğer bu fırsatı kaçırırsanız, eğer ortada hiç çiy yoksa bunu kendiniz üretebilirsiniz. Eğer bir spreyiniz varsa, bunu çiy oluşturmak için kullanabilirsiniz.

Çiçekler, fotoğraflar için popüler bir nesnedir fakat, onların güzelliğini göstermek için nasıl güzel fotoğraflar çekilebilir? Birinci parçadan beri bu makale, size harika fotoğraflar çekmeniz için ipuçları içermektedir. Bu ipuçları, vazolardaki çiçeklerden ziyade doğal ortamlardaki çiçekler içindir.




GÖLGELERİ DOLDURMAK VE ÇİÇEĞİN YETERİNCE AYDINLANMASINI SAĞLAMAK İÇİN YANSITICI YA DA FLAŞ KULLANIN


Çiçeğin ön kısmının güneş tarafından yeterince aydınlatılmadığı bir ortamda çiçek fotoğrafı çekmeye çalışıyorsanız bir yansıtıcı (reflektör) ya da az miktarda flaş kullanabilirsiniz. Bir yansıtıcıyı satın alabilirsiniz ya da alüminyum folyo kullanarak kendiniz yapabilirsiniz.

 © www.noupe.com


Yansıtıcıyı yerleştirin, böylece ışık çiçeğin üzerine geri dönecektir. Yansıtıcı, çiçeği ışıtmanın yanı sıra, ışık farklı bir yönden geri geldiği için sert gölgeleri doldurmaya yardımcı olacaktır.

Bir yansıtıcıya alternatif olarak veya ek olarak, dolgu flaşını kullanabilirsiniz. Flaşınızın düşük bir seviyeye geldiğinden emin olun. Flaşınız ana ışık kaynağı olarak değil, sahnenize düşen ışığın seviyesini artırmak için kullanılacaktır.

YAKLAŞIN


Kameranızın makro modu varsa ya da bir makro lense sahip DSLR'niz varsa, yaklaşmayı ya da çerçevenizi çiçekle doldurmayı deneyin. Sonra, daha da yaklaşarak çiçeğin bir parçasını izole etmeyi deneyin. Bazen, bir çiçeğin küçük bir parçasına yoğunlaşarak harika etkiler elde edebilirsiniz.

Makro ya da yakın çekimlerinizde flaşa ya da uzun perde hızlarına ihtiyacınız olabilir. Bu çok yakın mesafelerde flaş genellikle nispeten yumuşak ve doğal ışık gibi görünür.

RÜZGARIN FOTOĞRAFINIZI BOZMASINI ENGELLEYİN


Çiçek fotoğrafı çekmenin zor yanlarından biri de rüzgarın büyük etkisidir. Eğer rüzgar nedeniyle çiçek sürekli hareket ediyorsa, bu bir sorun demektir. Çekim hızınız hareketi dondurmak için yeterli değilse, bu bulanık bir fotoğraf çekmenize neden olacaktır.

Yapabileceğiniz tek şey, çiçek ile rüzgar arasına bir engel koymaktır. Eğer bir üçayağınız ve yansıtıcınız ya da yumuşatıcınız varsa, üçayağı rüzgarla çiçek arasına yerleştirip yumuşatıcı ya da yansıtıcıyı üçayağınızın ayaklarına yerleştirebilirsiniz. Çok yüksek boylu bir çiçek fotoğrafı çekmiyorsanız bu sizin için yeterli olacaktır.

KENDİ AVANTAJINIZ İÇİN ARKA IŞIK KULLANIN


Çiçeklerin büyük çoğunluğunun ince yaprakları vardır ve siz arkadan aydınlatma yaparak etkileyici fotoğraflar elde edebilirsiniz. Işık yaprağın içinden süzülünce, farklı bir görünüm elde edebilirsiniz.

 © www.noupe.com

ÇİÇEĞİN KONDİSYONUNA BAKIN VE HERHANGİ BİR BOZULMAYI ORTADAN KALDIRIN


Her şeyin bir istisnası olabilir ancak bozulmamış bir çiçek göze daha hoş gelecektir. Çiçek dolu bir bölgedeyseniz, etrafa bir göz gezdirip en iyi çiçeği bulmak için aramalısınız.


Ayrıca, çiçeği çekerken etrafında neler olduğuna da dikkat edin ve dikkati dağıtacak nesnelerden kaçının. Dikkat dağıtıcı nesneleri ortadan kaldırmak için açınızı değiştirmeniz gerekebilir.

ÇİÇEĞİ ÇEVRESİNDEKİ NESNELERDEN AYIRIN


Arka planı çiçekten ayırmak için geniş bir diyafram açıklığı kullanmanız gerekebilir (f/2.8 gibi). Etrafta boşluk kalırsa, uzun bir odak uzaklığına sahip bir lens kullanmayı deneyin ya da kameranızla zum yapın ve fotoğrafı biraz daha uzaktan çekmeyi deneyin. Perspektifteki bu değişim, çiçeği, fotoğrafın geri kalanından izole etmenize yardımcı olacaktır.

© Dave Kennard

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status