Son Yazılar

31 Temmuz 2016 Pazar

Nişan Fotoğrafçılığı İpuçları


Her çift benzersizdir. Ne yazık ki, nişan töreni sırasındaki sakin tavırları ve kendi aralarındaki doğal etkileşim onların her zaman yetenekli olduğu anlamına gelmiyor.



Eğer düzenli olarak nişan törenlerinde çekim yapıyorsanız, boş zamanlarında model olarak çalışıp çalışmadıklarını merak ettiğiniz kişilerden çekici pozlar elde edebileceğiniz törenlerde çekim yapmayı bekliyor olabilirsiniz.

Fotoğraf: Willy Yohanes
Ancak, gerçeklerle yüzleşirsiniz. Her talimatınızı ve yönergenizi büyük bir istekle ve işbirliği halinde takip eden modellerinize nazikçe rehberlik eder ve nasıl poz vermeleri gerektiğini söylemeye başlarsınız — ancak sonuç olarak inanılmaz derecede rahatsız edici ve müthiş derecede gergin fotoğraflarla karşılaşırsınız.

Kilit Nokta Nedir?


Ne yazık ki, sihirli bir iksir de yoktur! Çekimi yapılan herkesin sonuçtan memnun kalacağı mükemmel bir "Herkese uygun tek beden" bir poz yoktur.

Yine de, gelecekte yapmayı planladığınız bir nişan töreni çekiminde kullanabileceğiniz ipuçlarını yazımızda bulabilirsiniz.

Profesyonel Düşünceler

Profesyonellerin yaptığı nişan çekimleri çok pahalıya mal olabilmektedir. Profesyonel fotoğrafçıların nişan töreni için talep ettiği ücretin yanı sıra baskı maliyetleri de çok yüksek olabilmektedir (8x10'luk bir baskı için 150 TL isteyen fotoğrafçılarla karşılaştım).

Fotoğrafçıları suçlamıyorum: çoğu fotoğrafçı bu düzeyde ücretlerde çalışmak için yeterince kalifiye olmuştur. Ve, biliyorum ki, nişan töreni çekiminden önce de bu iş için çalışmaktalar. Bana göre, ortalama bir nişan töreni 6 saat civarında sürebilir (Çift ile iletişim, çekim alanına gidiş, raw görüntüleri işlemek, çiftin talebine uygun rötuş işlemleri).

Fotoğraf: Alexei Demin

Para kazandıran bir ipucu: bazı profesyoneller, nişan fotoğrafçılığını, düğün fotoğrafçılığına ek bir paket halinde sunmaktadır. Eğer düğün fotoğrafçısı bu tür bir fırsat sunuyorsa – bunu bir avantaj olarak kullanın!

Eğer bir profesyonel fotoğrafçı istemiyorsanız (ya da para harcamak istemiyorsanız): nişan fotoğrafları fikrini çöpe atmayın!

Arkadaş Alternatifleri

Bir DSLR ve zum lense sahip bir arkadaş bulun. DSLR kameralar, değiştirilebilir lens fırsatı sunmaktadır. Bu türdeki kameraları her bütçeye uygun olacak şekilde bulabilirsiniz, ve bu kameralar daha da yaygınlaşmaya başlıyor. 

Arkadaşınızda iyi bir zum lens olup olmadığına bakın. 100mm'den 200mm'ye, hatta 300mm'lik bir lens işinizi görecektir. Eğer arkadaşınızda bu türde bir lens yoksa, satın alması için onu teşvik edebilirsiniz. Nikon'un (ve Canon'un) 75-300mm'lik muadillerinin 300 TL gibi bir fiyata satıldığını biliyorum!

Profesyonel görünümlü fotoğraflar çekemeyecek olsanız bile, yine de etkileyici görünen fotoğraflar çekebilirsiniz. Bu tür bir kurulum ile nasıl sonuçlar elde edeceğinize dair iki önemli ipucundan bahsedeceğim.

1. Yakınlaştırma

Eğer hoş, bulanık arka plan içeren nişan fotoğrafları çekmek istiyorsanız, bu fotoğrafları bir zum lens ile çekmeniz gerekecektir. 200mm'lik bir zum lens kullanarak arka plan bulanıklığını çok rahat bir şekilde elde edebilirsiniz. Ayrıca, arka plana çok yakın durmamanız gerekiyor: arka plandan en az 10 metre uzakta durmanızı tavsiye ediyorum. Arkadaşınız kameranın diyafram değerine hakimse, kullanabileceği en geniş diyafram değerini kullanmasını önerebilirsiniz (sayısal olarak en küçük değer – bu değer f/4.5 hatta f/2.8 olabilir.

Fotoğraf: Alyona Arnautova

2. Akşam Karanlığı

Öğle saatlerinde fotoğraflar çekip iyi fotoğraflar elde etmeyi beklemeyin! Tesadüfen iyi fotoğraflar çekebilme ihtimaliniz olsa bile, parlak güneş altında, sert ışık kaynaklı, karanlık gölgeler ve kısık gözler fotoğrafınız için bir sorun olacaktır.

Nişan fotoğrafı çekimine güneşli bir günde başlamanızı öneririm – ancak fotoğraf çekimine gün batımından bir saat önce başlayın. Yeşil çimenler ve ağaçların bulunduğu parklar bulmayı deneyin. Ben, özellikle gölgelerin çok olduğu alanları araştırırım. Ayrıca, gün batımının başlamış olması da dengeli bir şekilde dağılan ışık ile etkileyici bir çekim ortamı oluşturacaktır.

Günün bu saatlerinde gerçekleştirdiğiniz çekimlerde elde ettiğiniz sonuçlara hayran kalacaksınız!

Samimi olmak gerekirse, birçok nişan fotoğrafı çekmiş bir fotoğrafçı olarak, çekimlerimin çoğunu "sıfır" modifikasyon ile gerçekleştiriyorum (yansıtıcı, flaşörler vs. olmadan)


Ciddi Misiniz?

Öyleyseniz — olmayın! Bir arkadaşınızla gerçekleştireceğiniz nişan çekimlerinde, iyi bir zaman geçirmeniz gerekir. Nişanlınıza ve aranızdaki sevgiye odaklanın. Eğlenceli bir vakit geçirin! Çoğu kişi kameraya odaklanır ve fotoğraflarla ilgili gerginlik duyar.

Nişanlınız, diğer her şeyi unutmanızı sağlayacak tek kişidir — kamera da dahil.

Fotoğraf: b-bee

Ödevinizi Yapın


Çekimde önce çekim için hazırlık yapmak sonuçların kalitesini artıracaktır. Planlama konusunda size önereceğim birkaç ipucunu aşağıda bulabilirsiniz.

Google'da "nişan fotoğrafları" ve "nişan fotoğrafçılığı" üzerine araştırmalar yapın. Nişanlınız ile birlikte, taklit edebileceğiniz fotoğraflara bakın. En beğendiğiniz 20 fotoğrafı yazdırın. Teker teker fotoğrafları inceleyin, elemeler yaparak listeyi, size uygun olacak bir liste oluşana kadar daraltın. Daha sonra, bu fotoğrafları, çekimi yapacak olan kişiye gösterin. Onun da düşüncelerini ve geri bildirimlerini alın. Herkesin beğeneceği 5 ya da 10 örnekle çekimi tamamlayın.

Bu fotoğraflarda kullanılan ışığa ve çevreye de dikkat edin. Çoğu nişan fotoğrafı parklarda ya da şehir içinde gerçekleşir. Çekim yapacağınız bir alanı araştırın. Ancak bu işi, sadece "arabayı sürerek" yapmayın. Arada, arabanızdan inin ve en iyi çekimleri gerçekleştirebileceğinizi düşündüğünüz alanlarda çekimler yapın. Çekimlerinizi, yazdırdığınız baskılarla karşılaştırın.

Ayrıca, yerel düğün fotoğrafçılarının sitelerinde de araştırmalar yapabilirsiniz. Daha önceki araştırmanızdaki amacınız evrensel çekim fırsatları hakkında iken, bu araştırma ile daha küçük çapta gerçekleştirilen çekimleri incelemektir. Çoğu fotoğrafçının yakınlarındaki parklarda çekimleri gerçekleştirdiğini  fark edeceksiniz.


Bol Bol Fotoğraf

Neyse ki, arkadaşınız bir dijital kamera kullanıyor olacak. Bu, pahalı film ücretini düşünmeden sayısız fotoğraf çekebilme fırsatı demektir. Bazen, ortalama bir fotoğraf ile harika bir fotoğraf arasındaki fark, basit bir şekilde kameranın açısını değiştirmekte gizlenir!

Fotoğraf: erica lynn

Bir nişan töreni için bazı zamanlarda bir yardımcı ile çalışırım. Birlikte, 600'den fazla çekim gerçekleştirmiş oluyoruz. Nişan töreni boyunca, çifte almaları gereken pozu söyleyip birçok fotoğraf çekiyorum. Ben, bu çekimleri gerçekleştirirken, yardımcım da değişik açılardan fotoğraflar çekmeye devam eder, çekimleri kontrol ettiğimizde, gündüz ile gece kadar fark olduğu durumlarla karşılaşırız. Çift, pozunu değiştirmiş olmaz; tek değişen, çekim açısıdır!

Nişanınız ve nişanlınız için iyi bir çekim yeri bulduğunuzda — fotoğrafçıyı özgür bırakın! Çekebildiği kadar çeksin!

Uygun Bir Zihniyet Geliştirin

Basit görülebilir, ancak bazı çiftlerle çalışmanın kolay bazı çiftlerle çalışmanın zor olduğunu anlamak, ilk adımdır. Modeller, genellikle zamanları ve hizmetleri için para ödemektedir. Eğer para ödenmiyorsa, çok fazla beklenti içine girmemek gerekir! Karşılaştığınız "doğal pozlar" için minnettar olabilirsiniz!

İlk İzlenimler Önemlidir

Çifti karşılarken, güler yüzlü olun ve samimi bir şekilde tokalaşın. Onları gördüğünüze mutlu olduğunuzu hissettirin. Eğer asabiyet ya da gerginlik duyguları gösterirseniz, onlar da bu duyguyu alacaktır — istemeseler bile — ve bu, fotoğraf çekimi boyunca onların yüzlerine yansıyacaktır.

Sosyal Beceriler 101

Çok basit bir konu. Şansınız, bu maddeye hakim olmanızdır. Yine de, bu konunun tam olarak anlaşılmış olması gerektiğini düşünüyorum: başlangıçtan çekim tamamlanana kadar memnuniyet verici bir iletişim becerisi göstermeniz gerekmektedir. Onlara "Hafifçe yana hareket et – kafanı azcık eğ – daha fazla – daha da fazla – hayır – çok oldu!" şeklinde sadece komutlar verirseniz, bu onların gerginliklerini artıracaktır. Çoğu çift, kendileri ile konuşulmasından hoşlanır.

Onlarla ilgili imiş gibi davranmak zorunda değilsiniz! Fotoğraflarını çektiğim çiftlerdeki ilgi çekici detayları incelemeye bayılırım. Detaylar: nasıl tanıştıkları, evlenme teklifinin ne zaman gerçekleştiği, ne zaman evlenecekleri, nasıl bir evlilik planladıkları vb. şeklinde olabilir.

Isınma Hareketleri

Çiftin rahatlamasını sağlamakla işe başlayabilirsiniz. İlk 15-20 dakikada en iyi çekimlerinizi yapmaya çalışmayın. Eğer bu süreyi çifti kendinizle ve kamera ile aşina olmaya hazırlarsanız – törenin geri kalan kısmında çok daha iyi fotoğraflar elde edebilirsiniz.

Çekimin başlarında, en kolay, en temel pozları çekmeyi deneyin. Çift ile konuşmaya ve onları yönlendirmeye devam edin. Kamerayı düşünmezlerse de işlerin yolunda gideceğini onlara hissettirin. Onlara çok fazla detay barındıran yönergeler vermeyin. Kendileri gibi davranmalarını söyleyin — sonuçlar harika çıkmayacak olsa bile! Rahatladıklarını fark ettiğinizde, daha fazla talimat verebilirsiniz. İlk hedef, onları rahatlatmaktır!

Beklenmeyen Fotoğraflar

Bu yöntem her zaman işe yaramayabilir, çünkü aralarındaki doğal iletişim tamamen ve fotoğrafçıdan beklentileri son derece farklı olabilir. Bazı çiftler amaçsızca, uzaklara bakarak sohbet edebilirlerken – diğerleri birbirlerinin gözlerine bakarak, sık sık kahkaha atarak iletişimlerini sürdürebilirler (bu anlar, fotoğraf çekmek istediğimiz anlardır!).

Fotoğraf: Elena Kuznetsova
Amaç: Kendi fotoğraflarını çektiğinizden haberi olmadan birkaç fotoğraf çekmek.

Yöntem: Bana göre, en iyi zaman, hafıza kartını değiştirmeye karar verdiğim zamandır. Çifte, hazıfa kartını değiştirmem gerektiğini söyleyerek onların bir süreliğine rahatlamasını sağlarım. Çantamda hafıza kartı ararken, gözlerimin kenarlarıyla onları süzerim.

Zorluk: Kameraya bakmadan deklanşöre basmaktır. Bazen, bir uzaktan kumanda işe yarayabilir. Bazen, yanımda bir yardımcı bulunur ve ben kameramı karıştırırken çekimleri o yapar. Kısa süre içinde çift kamerayı ve kameramanı unutur ve ben de fark ettirmeden onların fotoğrafını çekerim!

Bu ipuçlarını, kişiliğiniz ve deneyiminizle birleştirerek, modelinizi rahatlatmak için kullanabilirsiniz, böylece, etkileyici nişan fotoğrafları çekebilirsiniz.

Fotoğrafları Kaybetmeyin

Eğer rötuş işlemlerinde dikkatli davranmazsanız, fotoğrafları kolaylıkla kaybedebilirsiniz. Bir profesyonel fotoğrafçı için bu, kabul edilemez bir şeydir. Nişan töreni ile iyi haber, bu türde gerçekleştireceğiniz çekimlerdeki fotoğrafları kaybederseniz, çekimleri yeniden yapabileceğinizdir. Düğün fotoğrafçılığında, bunu tekrar gerçekleştirebilmenin bir yolu yoktur.

Çiftin fotoğraflanması sırasında veri bozulmaları ya da fotoğrafların kopyalanması sorunu ile karşılaşırsanız – panik yapmayın! Eğer sorun, kameradan kaynaklanıyorsa, hafıza kartını çıkarın ve bir başka hafıza kartı takın. Bu sorunla yıllar boyunca birçok kez karşılaştım ve sadece 1 fotoğrafı kurtarabilmem mümkün olmadı.

Daha önemli sorun, fotoğrafların bilgisayara aktarımı sırasında ortaya çıkmaktadır. Bozulan görüntüleri kurtarabileceğiniz bazı yazılımlar bulunmaktadır. Bu makale, bozulmuş/silinmiş görüntülerin nasıl kurtarılacağı ile ilgiyi verebilmem için uygun bir makale değil, ancak yine de "Photo Rescue" adlı programı kullanabilirsiniz. İhtiyaç duyana kadar bu tür bir program kullanmamıştım, ancak ihtiyaç duyduğumda bu program beni yarı yolda bırakmadı.

Fotoğraf: Samantha Foster

Fotoğrafların Güvenliği

Eve döner dönmez yaptığım ilk iş, fotoğrafları bilgisayara kopyalamaktır.

Daha sonra, törene ait kayıp fotoğraf olup olmadığını kontrol ederim. İlk fotoğraftan son fotoğrafa kadar bütün fotoğrafların dosya isimlerini kontrol ederim — son fotoğraftan ilk fotoğrafın ismini çıkararak kaç çekim gerçekleştirdiğimi bulurum. Daha sonra bilgisayardaki dosya sayısı ile karşılaştırarak kontrol ederim.

Kontrol işlemi tamamlandığında, fotoğrafları bir DVD'ye yazdırırım. Genellikle, iki farklı kopya oluştururum. Ayrıca, veritabanı olarak kullanacağım bir Excel dosyası oluştururum, böylelikle, önceki çekimlerinden birisine ulaşmam gerekirse, hangi DVD'ye bakmam gerektiğini kolaylıkla bulabilirim.

"İkincil Fotoğrafları" Kaldırmak

Raw görüntüleri güvenli bir şekilde yedekledikten emin olduktan sonra, rötuş işlemine başlarım. İlk adım, kötü çıkmış fotoğraflardan kurtulmaktır. Eskiden, "çıkarılacaklar" olarak adlandırırdım. Şimdilerde, "İkinciller" olarak adlandırıyorum. 

"İkinciller" adlı bir klasör açarım ve sorunlu fotoğrafları bu klasöre kopyalarım. Çiftin hoşlanmayacağı (garip bakış, kapalı göz vs.) ya da kendi hatalarımdan kaynaklanan fotoğraflar (hareket bulanıklığı, odak dışı, aşırı parlak vurgular, kötü kompozisyon vs.) "İkincil" klasörüne kopyalarım.

Mümkün olduğunca çok fazla fotoğrafa sahip olma amacından dolayı çok fazla fotoğrafı elemem. 1,300 fotoğraf çektiğim bir nişandan çok az fotoğrafı "İkincil" klasörüne kopyaladığımı hatırlıyorum.

Fotoğraf: Tatiana Garanina

Eğer nişan töreni çok az seçilebilir "poz" ile sonuçlanmışsa, bu fotoğraflardan azami derecede faydalanmaya çalışırım.

Yeniden Numaralandırma

Diyelim ki tören boyunca 250 fotoğraf çektiniz ve bunların 50 tanesini "İkincil" klasörüne kopyaladınız. Elinizde 200 tane fotoğraf kaldı demektir. Bu dosyaları numaralandırmak için bir yöntemimiz olacak.

Bazı çiftler sıralamayı fark etmez ya da umursamaz. Fotoğraf numaralarınız 001 - 250 (50 kayıpla) şeklinde gitmeyecektir. Daha çok 6918 -7168 şeklinde gidecektir, ki bu çok açık olmayacaktır. Yine de, bu şekilde yapılan bir numaralandırmada, arada kayıp dosyaların olduğu fark edilebilecektir – fark etmeleri için, sadece "Geç" düğmesine basmaları bile yeterli olacaktır.

Seçtiğiniz fotoğrafları yeniden numaralandırmaya değip değmeyeceği konusunda bir karar vermelisiniz. Ben, ücretsiz bir yazılım olan RName programını kullanarak bütün fotoğrafları yeniden adlandırıyorum, yine de birçok fotoğraf düzenleme yazılımının, dosya isimlerinin değiştirilmesine olanak sağladığını bilmenizde fayda var.

Genellikle, fotoğrafları yeniden numaralandırmam, çiftlerin bana, kaybolan görüntülerin nerede olduklarını soracaklarını düşünmem. Eğer sorarlarsa, bu fotoğrafları neden sildiğimi söyler ve fotoğrafların orijinallerini onlara gönderirim.

Çekimden sonra gerçekleştirdiğim iş akışına dair söylenecek çok söz var, ancak başka bir yazının konusu!

© Christopher Maxwell

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status