Son Yazılar

21 Temmuz 2016 Perşembe

Daha İyi Orman Fotoğrafları Çekmek İçin 8 Hızlı İpucu


Ülkemde (ABD), Ulusal Park Hizmeti 100. yılını kutluyor, bakir manzaralara olan ilginin arttığını bildiriyor, bu iyi bir şey. Her ne kadar parklarımız ve ulusal anıtlarımız özçekim-çılgını turistlerle dolup taşsa da, bizden de çok fazla kişinin dışarı çıktığını ve bize ait topraklarla iletişime geçtiğini bilmek, iyi bir şey.



Bu hareketin bir yan faydası, doğaya ve genel olarak açık havaya olan ilginin artmasıdır. ABD'de 58 tane milli park olmasına rağmen, istesek bile hepsini ziyaret edebilmemiz mümkün olmuyor. Şanslıyız ki, kendi arka bahçelerimizdeki, parklarda, ormanlarda ve yollarda doğanın keyfini çıkarabiliyoruz (neredeyse yaşadığınız her yerde).


Diğer herhangi bir çevrede olduğu gibi, orman fotoğrafçılığı da kendi benzersiz zorluklarını beraberinde getirmektedir, ancak, bölgede yer alan çeşitli fauna ve floraya bağlı olarak, aynı zamanda sınırsız bir dikkat edilecek konu seçeneği sunmaktadır. Açık havadaki temiz hava ve gün ışığının (ki vücudumuz bunlar için tasarlanmıştır) yan faydalarının yanı sıra, ağaçların fotoğrafını çekmek için gereken bütün nedenlere sahipsiniz!

Bir ormanda geziye çıktığınızda faydalanacağınız bazı ipuçlarından bahsedelim, daha sonra dışarı çıkın ve eğlenin!

1. Önce Güvenlik

Açık havadaki her çekim türünde olduğu gibi, öncelikle gideceğiniz çevre hakkında düşünmelisiniz. Ekipmanınızı taşımak için bir çanta taşıyın ve havanın durumuna göre gerekli aksesuarların çantanızda bulunduğuna emin olun. Bu eşyalar, aperatifler, pusula, harita (mümkünse, en iyisi bir topografik haritadır), güneş kremi, böcek spreyi, nem, kiri ya da yağmur damlalarını ortadan kaldırma amacı ile kullanabileceğiniz kuru bir havlu ya da bez parçasını barındırabilir.

2. Ekipmanınızı Donanın

Manzara çekimleri yapıyorsanız, bir üçayak, olmazsa olmazdır. 50 mm gibi geniş açılı ve geniş diyaframlı prime lensler kullanışlı olabilmektedir. Ben, orman çekimleri için 24mm prime lens kullanarak birçok ağacı tek bir kare içinde çekmeye çalışırım, ancak yapraklar, böcekler ya da çiçeklerin yakın çekimi gibi durumlarda, 50 mm lensimi takarım.


Bu gibi durumlar, kameranızı kullanmanız için zorlayıcı koşullar olsa da, temiz bir UV filtre kullanarak tozların ve kirlerin lensinizin içine girmesini engelleyebilirsiniz. Ben bu filtreleri kullanmıyorum, çünkü bir filtre kullanmadan da lensimi temiz tutmak için gerekli tedbirleri alıyorum. Lenslerinizi temizlemek için her zaman mikrofiber bezler kullanın, özellikle orman gezilerinizde başka amaçlar için taşıdığınız herhangi bir tür ıslak mendil ya da bez kullanmayın.

Son olarak, bir polarize filtre kullanışlı olabilir, bu filtreler bir dere ya da nehir gibi herhangi bir su birikintisinde meydana gelen yansımaları engeller ve manzaradaki renkleri derinleştirir ve artırır. Bir polarize filtre kullandığınız zaman kameranıza erişecek olan ışık miktarı azalacağı için çekiminizi doğru bir şekilde planlayın (ya da bir üçayak taşıyın).

3. Ne Zaman Dışarı Çıkmalı

Açık hava ya da doğal ışık fotoğrafçısı olarak, en iyi zamanların günün erken ve geç saatleri olduğunu, öğle vakitlerinin kestirme için kullanılacağını biliyoruz. Ancak ormanlar bütün gün boyunca çekim yapılacak alanlardandır, hatta günün en aydınlık saatleri bile.

Sert ışığı filtreleyen gölgelik alanlardan dolayı günün uç vakitlerinde bulmayı umduğunuz ışık koşullarının çok daha fazlasını bulabilirsiniz. Çoğu durumda, güneşin sert ışığından kaçınamıyorsanız, siyah beyaz çekime geçmeyi tercih edebilir ve gölgelerin keskin kenarlarını ve yüksek karşıtlığı avantaj getirecek şekilde kullanabilirsiniz.


Daha önce de belirttiğim gibi, nesneler günün erken ve geç saatlerinde çok daha büyüleyici bir görüntü elde etmektedirler. Eğer bir su kenarında iseniz, fotoğraflarınıza ciddi bir ruh hali ekleyecek olan zemin sisi ile deneyimler gerçekleştirebilir; güneş ışığının etkileyici serinliği ya da sıcaklığı çekim yapmaya gideceğiniz zamana karar vermenize yardımcı olabilir.

Kısaca, çekimlerinizi gün doğumundan sonraki iki-üç saatlik dilim ile gün batımından önceki iki-üç saatlik dilimde yaparsanız, en iyi sonuçları alırsınız.

4. Dikey Çekimler Deneyin




Manzara fotoğrafçıları genellikle yatay çekim ya da manzara oryantasyonu kullanırlar, ancak orman çekimlerinde dikey çekim ya da portre oryantasyonu bazı durumlarda daha iyi sonuçlar verebilir. Uzun ağaçların fotoğrafını çekerken, geniş açılı lensinizi dikey durumda kullanarak fotoğrafınıza görkemli ölçek ve yükseklik hissi katabilirsiniz.

5. Renk Karşıtlığı Anahtardır

Ormanda çekim yapmanın zorluğu, renk karşıtlığının eksikliğidir. Çevreniz neredeyse tamamen yeşil yapraklar ve kahverengi ağaç gövdeleri ile kaplı olacaktır.

Flora, kadrajınıza renk ekleyerek bu tekdüzeliği ortadan kaldırabilir. Sarı ya da kırmızı renkli çiçeklerin parlak yayılımlarını araştırın; hatta beyaz çiçekler bile kadrajınızdaki karşıtlığı değiştirebilir.


Herhangi bir fiziki nesneye gereksinim olmaksızın, sadece güneş ile oynamak bile kadrajınıza renk katabilir. Kompozisyonunuza dahil edeceğiniz altın saat ışığı ve güneş hareleri kadrajınıza turuncu ve kırmızı tonlar katacak ve fotoğrafınıza daha canlı bir görünüm verecektir.

6. Siyah Beyaz Çekim

Çekim yaptığınız bazı durumlarda, hiçbir şeyin doğru gitmediğini düşünebilirsiniz. Işık istediğiniz gibi gelmiyordur, renkler istediğiniz gibi değildir, fotoğrafınızda istediğiniz etkiyi hissedemiyorsunuzdur. Orman koşullarında gerçekleşen bu his, sahneden sahneye değişiklik gösteren renk nedeniyle meydana gelebilir; birçok yeşil ve kahverengi ton bir nesneyi ön plana çıkarmayı zorlaştırabilir.

Siyah beyaz çekim yapmak (ya da daha sonra fotoğrafı monokroma siyah beyaz - renksiz] çevirmek) ışığın fotoğrafınızdaki etkisine yoğunlaşabilmenize izin verir, renklerin fotoğrafınızdaki dikkat dağıtıcı etkisini oradan kaldırabilirsiniz.


Eğer siyah beyaz çekimi kamera ile gerçekleştirecekseniz RAW+JPEG formatı ile çekim yaptığınızdan emin olmalısınız, böylece sıkıştırılmamış bir RAW dosya bir tane de siyah beyaz JPEG dosya elde edebilirsiniz. Ya da basitçe bir RAW fotoğraf çekebilirsiniz, bu dosyada tüm renk verileri zaten barındırılıyor olacaktır, siyah beyaz çekimden memnun kalmazsanız, fotoğrafın rengini isteğinize göre değiştirebilirsiniz. Her halükarda RAW formatında çekmekte fayda vardır.

7. Son Görüntüye Rötuş Uygulamak

Ağaçlık alanlarda çekilen fotoğraflara, diğer fotoğraflara uygulanan rötuş işlemlerine benzer rötuş uygulamaları yapılabilir, yine de fotoğrafı daha da ön plana çıkarabilecek ek düzenleme işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Ormanlardaki ışık eğilimi, diğer yerlerde olduğundan biraz daha etkileyicidir, özellikle ağaçların dalları ve yapraklarının güneş ışınlarını filtrelemesi, orman tabanını, yaprakları ya da bitkileri harika bir şekilde aydınlatan muhteşem ışık oyunlarına neden olmaktadır. Ormanlık alanlarda, bu ışınları kullanarak karşıtlığı artırabilirsiniz. Ayrıca, fotoğrafın geneline bir canlılık katabilir, yeşilin ve kahverenginin tonlarına renk ve doygunluk katarak çekiminizdeki doğal hissiyatı ön plana çıkarabilirsiniz.


Kendi çekimlerimde, Lightroom'daki Clarity aracı ile (sihirli ya da hayalsi bir etki vermesi için) fotoğrafın genelini biraz yumuşatıyor, fotoğraftaki önemli noktaları berraklık ve keskinlik (Clarity ve Sharpeness) araçları ile ön plana çıkartmaya çalışıyorum

8. Ormanı Bulduğunuz Gibi Bırakın

Yaşadığım gezegeni seviyorum, ancak insanların bu doğal çevreye bıraktığı doğal olmayan etkileri görünce sinirleniyorum. İçecek kapakları, sigara izmaritleri, plastik ambalajlar gibi birçok şey ve diğerleri...

İçinde yaşadığımız bu muhteşem dünyayı belgelemek için ona bir ayrıcalık tanımalıyız, ve en önemlisi, en basiti, onu bulduğumuz gibi bırakmalıyız. Bu, birçok şeyi kapsamaktadır, ağaçlara ya da ormanın kendisine insan yapımı herhangi bir şeyle müdahale etmemeli, hassas bitkileri ya da ağaçların yaşamına zarar verecek herhangi bir eylemden uzak durmalıyız.


Küçük şeyler önemsiz gibi görülebilir, ancak bunu alışkanlık haline getirirsek doğal dünyanın kendi yaşantısında devam edebilmesine olumlu şekilde katkıda bulunabilir, gelecek nesillere bir miras bırakabiliriz. Fotoğrafçılar olarak, bu konuda çok daha fazla sorumluluk sahibi olduğumuzu bilmemiz gerekiyor.

Özet

Çoğumuzun ormanlara erişimi vardır ancak pek azımız bu tür bir fotoğrafçılık deneyimine kalkışır. Bu türdeki doğa fotoğrafçılığının bazı zorlukları olsa da, doğru ekipmanla donandığınızda ve konunuz ile ilgili bilgileri edindiğinizde, eğlenceli bir deneyim ve doğa ile iç içe olma fırsatını bulabilir, belki de hafiften bir aydınlanma yaşayabilirsiniz.

Bizimle paylaşmak istediğiniz, vahşi ormanlarda geçmiş bir hikayeniz var mı? Yorumlarınızı kullanarak bizimle paylaşabilirsiniz. Dışarı çıkın ve keyfinize bakın!

© Tim Gilbreath

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status