Son Yazılar

2 Mayıs 2018 Çarşamba

Tripod ve Monopod Rehberi


Bir dijital kameraya yakın bir zaman içinde çok para harcadıysanız, tüm fotoğrafik deneyiminizi tamamlamak için bir üçayağa ihtiyacınız yok farz edebilirsiniz. Olabilir! Ancak iyi fotoğraflardan mükemmel fotoğraf çekimlerine doğru ilerlerken, en iyi üçayak (tripod) veya tekayak (monopod), bulanık fotoğraflar çekilmesini önleyecek olması nedeniyle, tüm fotoğraf meraklılarının sahip olması gereken eklenti haline geliyor. Üçayak veya tekayak seçimi ciddiye alınmalıdır, çünkü bunlar genelde kameralardan daha uzun süre kullanılırlar. Titreşim, her fotoğrafçının en önemli düşmanı olduğundan, ihtiyaçlarınıza göre doğru ekipmanı seçmenize yardımcı olmak istiyoruz.



Fotoğraf: David
Seçilebilecek yüzlerce model olduğundan, önce üçayakların faydalarına bakalım:


  • Nihai kamera dengesi sağlar ve bulanık çekimleri önlerler;
  • Makro deneyimlerinizi geliştirirler;
  • Düşük ışık koşullarında uzun pozlamaya izin verirler ve yaratıcı etkilere izin verirler;
  • Açık havada, manzara fotoğrafçılığı için yağmurlu veya rüzgarlı koşullar altında çok güzel sonuçlar verir;
  • Ağır ve uzun telefoto lensleri taşırken meydana gelen yorgunluğu giderirler.

Peki, Tekayak mı Üçayak mı?


  • Tekayak, çıkarılabilir tek bir bacağa sahip aksesuarlardır ve kısıtlı ışık ve alan koşullarında kullanımı son derece uygundur. Spor ya da vahşi yaşam fotoğrafçıları, kendilerine verdiği rahatlığı avantaja çevirmektedirler. Tekayaklar zahmetsizdir ve kamera çantalarında kolayca taşınırlar, ancak bunun yanında, asla bir üçayak kadar kararlı olamayacaktır.
  • Üçayak, ayarlanabilen bir merkezi sütunu ve özelleştirilmiş video veya fotoğraf başlıklarını destekleyen 3 bacaklı ekipmanlardır. Üçayaklar, amatör ve profesyonellerin en iyi arkadaşıdır; yüksek kaliteli malzemelerden yapılmışlardır ve güçlü bir sağlamlık ve verimlilik sağlamaktadır.
Aşağıda, kendi tercihinizi yapabilmeniz için, değerlendirilecek en iyi 8 özelliği listeledik.

Malzeme

Üçayak yapımında genellikle üç malzeme kullanılır: alüminyum, karbon fiber veya bazalt fiber:

  • Alüminyum giriş seviyesinde seçimdir, dirençli olmasının yanı sıra ucuzdurlar.
  • En iyi taşınabilirlik için en yeni karbon fiber üçayaklar tercih edilmelidir. Alüminyumun yarısı kadar ağırdır, soğuk havalarda kullanımı daha kolaydır ve titreşimleri emme konusunda daha iyidir. Olumsuz yönü, yüksek maliyetidir.
  • Kısa bir süre önce bazalt karbon kullanılarak üretilen üçayaklar piyasaya sunulmuştur ancak bazı eleştirmenler kullanılan malzemenin dayanıklılık ve dayanabilirliği açısından endişe duymakta olduklarını belirtmişlerdir.
Malzeme seçiminiz ne olursa olsun, üçayak çantası ekipmanınızın ömrünü uzatmanın ekonomik ve güvenilir bir yoludur.

Azami Yük

Sahip olduğunuz dijital kamera kitinize, ağır lensler veya flaşlarınıza (ve/veya gelecekte alacaklarınıza) uygun bir üçayak seçin. Üçayaklar, ağır objektif ve harici flaş ile donatılmış kameranızı aşan maksimum yükleri desteklemelidir. Tüm önemli üreticiler, üçayaklarının belirli bir azami yük seviyesi belirlemiştir. Bu özellik, çok uzun telefoto lensler, geniş format kamera veya yarı profesyonel video dijital kamera kullanılmadığı sürece çoğu DSRL fotoğraf makinesi kullanıcısı için önemsiz hale gelmektedir.

Ağırlık

Çoğu üçayağın ağırlığı 1 kg ile 3 kg arasındadır. Bagaj ağırlığının önemli olduğu seyahatleri gerçekleştirenler için bu önemli bir kriterdir. Diğer durumlar için, ağır bir ekipmanın uzun süre boyunca taşınmasının ne kadar zahmetli olacağını düşünün.



Yükseklik

Yükseklikle ilgili olarak dikkate almanız gereken üç özellik vardır:
  • Azami yükseklik: bacaklar ve orta sütun tamamen açıldığında elde edilebilecek en yüksek yüksekliğe karşılık gelir. Merkezi sütunun, istikrarlı bir ortamda çok fazla dengesizlik yarattığını unutmayın. Herhangi bir üretici, göz seviyenize göre göz önüne almanız gereken, orta sütunlu ölçümle maksimum yüksekliği sağlayacaktır.
  • Asgari yükseklik: tüm bacaklar açıldığında elde edilebilecek en düşük yüksekliğe karşılık gelir. Bu, makro fotoğrafçılık ya da yer seviyesinde çekim yapmak isteyenler için faydalı olacaktır.
  • Son olarak, kapalı uzunluk: üçayak kapatıldığında çanta içine sığacak boyutunu göstermektedir.
Son olarak toplam parça sayısına dikkat etmeniz gerekir, üreticilerin üç, dört ve hatta bazen beş parçadan oluşan üçayaklar ürettiklerini gözlemleyebilirsiniz. Parça sayısı ne kadar çoksa, üçayak o kadar kompakt olur. Öte yandan, daha fazla parça, titreşime daha fazla hassasiyet sağlayacaktır.

Kararlılık

Hayatta karşılaşılan diğer şeyler gibi, doğal olarak, daha ağır bir üçayak, rüzgarlı hava koşullarında daha sağlam ve titreşimlere karşı daha dayanıklı olacaktır. Öte yandan, ağır üçayakların taşınması daha zor olacak ve sizi daha hafif olan üçayakları daha sık kullanmaya teşvik edecektir. Üçayaklar elde yapılan çekimlere kıyasla daha üstün denge sağlamaktadır, esas kara vermeniz, ne kadar kararlı bir üçayak istediğinizdir.

Bacak Kilitleme

Açma ve geri katlama yeteneği, bacaklardaki kilitleme sistemine bağlı olacaktır. Bacakların kapatılması için 3 temel alternatif bulacaksınız:
  • Boru bükümü kavrama mekanizması: genellikle daha ağır, daha kararlı ve dayanıklı; mekanizması ağır hava koşullarında çalışmak için biraz zahmetli olabilir.
  • Yay donanımlı manivela hareketi: çalışması daha basit ve daha hızlı olma eğiliminde ancak metalik bileşenler fazla çalışacağı için daha kırılgan ve biraz daha az dayanıklıdır. Kullanımı sırasında parmaklara dikkat edilmelidir.
  • Son zamanlarda, bacakları aşağı doğru çekerek, herhangi bir bölümü açıp kapatmak için hiçbir vida veya kola gereksinim duymayan üçüncü bir tür görülmeye başlandı. Daha pahalı ama deneyime değer.

Merkezi Kolon

Burası, fotoğrafçılar arasında şiddetli bir sevgi veya nefret duygusu tartışmalarının sürdüğü yerdir. Genel olarak, orta sütun, çok dengeli bir cihaz olması amaçlanan ekipmanda istenmeyen titreşimi iletme eğilimindedir. Bunun yanında, merkezi kolon içeren bir üçayak ile zemin seviyesinde çekimler yapamayacağınızı bilmelisiniz. Makro fotoğrafçılık için rüzgar sizi engelleyene kadar zorlu açılara erişmek için kullanılabilirler. Üreticilerin, sütunlardaki sağlamlık eksikliğini gidermek için büyük çaba gösterdiklerini fark ettik. Fotoğraf makinesini göz hizasında ayarlamak için sadece üçayak ayaklarına güvenmeniz önerilebilir. Bazı seçenekler sahip olmaya değer, ancak istisnai durumlarda!

Kafa

Büyük başlıkların entegre edildiği bir çok üçayak bulacağınızı unutmayın; bunların genellikle çok sınırlı kullanımları vardır ve çoğunlukla kompakt kamera veya nadir kullanım için faydalıdır. Harici bir kafa için taban plakası ve montaj vidası olan bir üçayağa yatırım yapmamızı tavsiye edebiliriz; ayrıca, çıkarılabilir bir kafa ile ileride üçayağınızı güncelleyebilirsiniz.

Tripod kafalarını iki başlıkta inceleyebiliriz:

  • 3 Yönlü Pan/Kaydırma başlıkları kameranızı yatay veya dikey yönlerde yönlendirmenize izin verir. Manzara, makro fotoğrafçılık veya video çekenler tarafından tercih edilirler. Bunlar, hareket kolaylığı ve istisnai istikrar sağlayan genelde bir veya iki kol ile kontrol edilir.
  • 360 derecelik panoramik dönüşüme izin veren top başlıklar; vahşi yaşam fotoğrafçıları için favoridir, ancak bununla sınırlı değildir. Küresel kafalar, hareketinizle birlikte tam bir özgürlük sunarlar.
Şüphesiz, tripod kafası seçiminizin bir parçası olarak hızlı çıkarma plakalarını veya kabarcık seviye göstergesini tercih etmenizi öneririz, bu seçenekleri en iyi fotoğraf çekimi arayışımızda oldukça kullanışlı buluyoruz.

Özetle ... Üçayak ve tekayaklar ele yapılan çekimlerden daha fazla kararlılık sağlar; bu nedenle onları fotoğraf çantanızın en önemli parçası haline getirmenizi öneririz. Belli bir tedarikçiyi savunmak istemiyoruz, ancak ilk beş tedarikçinin olarak Manfrotto, Gitzo, Giottos, Gorrillapod ve Velbon gösterilebilir. Diğer daha ucuz seçenekleri denemek isteyebilirsiniz, ancak umarım titreşimsiz genel performans, sağlamlık veya esneklikten ödün vermek zorunda kalmazsınız. 

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status