Son Yazılar

6 Mayıs 2018 Pazar

Göl Fotoğrafçılığı Rehberi


Harika seyahat fotoğraflarının nasıl çekileceği ile ilgili bazı ipuçları verdik, bu makalede de göl fotoğraflarının nasıl çekileceğini görelim!


Dünya çapında 100 milyondan fazla göl ve bunun yanında çok daha fazla su birikintisi bulunmaktadır. Göller, gezegenimizin her yerine dağılmıştır ve farklı şekil, renk ve boyutlarda bulunabilir.

Mükemmel kalitede göl manzaraları çekmek isteyen fotoğrafçılar her zaman günün erken saatlerinde çıkarak güneşin doğuşunu, akşam üzeri çıkarak güneşin batışını yakalamaya çalışırlar. Ayrıca, çekim yapılacak olan yerin önceden belirlenmiş olması, çekim için gerekli kurulumun nerede yapılacağı ve sizi bekleyen manzaralarla ilgili fikir edinmeniz açısından önemlidir.


Mükemmel sahneyi yakalamak

Çekim için yola koyulmadan önce dışarı çıkmak ve olasılıklara göz atmak önemlidir; potansiyeli olan bir manzara size ilham verebilecek ve erken kalkmanızı sağlayacaktır. Göllerde kıyıya yanaşan tekneler ya da bir göl evi gibi konularla karşılaşılabilir. Bu nesneleri ön plan ögesi olarak kullanabilir ve eşsiz bir çekim için gölü arka planda konumlandırabilirsiniz.


Çevrede çekim için bir manzara bulamazsanız, ön plana sırtı dönük bir insan yerleştirmeyi deneyebilirsiniz. Bu, odaklanacak bir konu oluşturmanın yanı sıra bakış açısı ile derinliği destekleyecektir.


Göl ile bir duygu yaratmak

Göl kıyısından yapılan sıradan bir çekim yerine gölün dışına çıkarak farklı bir çekim elde etmeyi deneyin. Farklı açılardan benzersiz bakış açıları elde edebilir ve izleyicilere orada olma duygusu kazandırabileceksiniz. Bu birinci şahıs bakış açısı ile ön plana bir tekne yerleştirebilir ve gölün büyüklüğüne dair bir fikir elde edilmesini sağlayabilirsiniz.


Ön plandaki kayık da fotoğrafın güzelliğinin bir parçasıdır. İster eskimiş balık ağları, ister sökülmüş yelkenler barındırıyor olsun, bu nesnelerin hepsi kayığı özel kılan şeylerdendir. Tekneler sahnenin geri kalanını belirgin bırakacak ve aynı zamanda kendi detaylarının belirgin görülebileceği şekilde fotoğrafın 1/4'ü kadar alan kaplamalıdır.


Büyük bir diyafram ile yakınlaştırma yapın ve kameranızda mevcutsa döndürülebilir ekranınızı ayarlayarak izleyicilere göl yüzeyinde yüzüyormuş izlenimi elde edeceği şekilde su yüzeyinden çekim yapın.


Kıyı manzarasının kullanımı ve yansımaların elde edilmesi

Göl fotoğrafları çekerken, sahil şeritlerinin harika manzaralar üretebileceği her zaman akılda tutulmalıdır. Bulutlara doğru uzanan benzersiz nesneler ve onların sudaki yansımaları gözlenmelidir.


Bu fotoğrafta, en dikkat çekici iki unsur, gökyüzündeki bulut ve arka plandaki sıradağlardır. Bu iki unsur da olmadan göl fotoğrafı sıradan bir fotoğraf olacaktır. Gölün ne kadar sakin olduğunu yansımanın ayna gibi görülüşünden de anlayabiliyoruz.


Sabahın ya da akşamın erken saatlerinde sıcaklıktaki alçaklık nedeniyle suyun yüzeyinde genellikle ince bir sis tabakası oluşur. Güneşin vurduğu yeri belirleyin, diyaframı küçültün, dikkatli olun ve pozlamayı azaltın; böylece bir altın sis sahnesi çekebilirsiniz.


Gölün boyutuna dikkat edin

Bir fotoğrafçı olarak, hareketliliğinizin her zaman kısıtlı olamayacağını unutmayın. Gölün boyutunu göstermek için kıyıdan uzaklaşın.


Buzlu göllerde yürürken, tamamen donmamış parçalara dikkat edin ve ultra geniş açılı bir lens kullanarak su yüzeyine yakın bir çekim yaparak yansımaları elde etmeye çalışın.


Gölün tamamını ya da çoğunu görebileceğini ve gölün şeklini ve büyüklüğünü gösterebileceğiniz yüksek bir yere tırmanabilirsiniz.


İnsan eylemlerine odaklanın

Göllerin doğal yapılarına odaklanmanın yanı sıra insan eylemleri de vazgeçilmez bir unsurdur. İnsan uygarlığının doğuşundan bu yana, kıyı şeridi dünyanın yerli halkının çoğuna ev sahipliği yapmaktadır. Bu yüzden göller, her zaman çekim yapmaya değer olan insan eylemlerinin izlerini taşırlar.


Su geçirmez bir kamera ile su içinde yüzen bir arkadaşınızın fotoğrafını çekebilir, daha sonra  kamerayı su yüzeyinde tutarak hem gölün içini hem de ufku görebilirsiniz.


Yerel balıkçıları ya da balık tutkunlarını göle kadar takip edebilir, balıkçılık faaliyetlerini çekebilirsiniz.


Yıldız fotoğrafları çekmek istiyorsanız, göl kenarları iyi bir fikirdir. Donmuş ya da sakin bir göl yıldız yansımaları oluşturacak ve çok daha büyüleyici bir görüntü oluşturacaktır. Çadırınızı aydınlatabilirsiniz; uzaktan bakıldığında parlak bir çadır etkileyici görünecektir.

Eşsiz manzaralar ve egzotik göller

© sobify.com
Batı Avustralya'daki Hillier Gölü, dünyanın en nadir göllerinden birisidir. Doğal olarak pembe bir renge sahiptir ve meraklı fotoğrafçıların rüyasıdır. Kusursuz göl fotoğrafı çekimi için böyle bir yer kaçırılmamalıdır.


Çöllerdeki küçük göller de nadirdir. Çöllerdeki basit jeolojik oluşumlar ve monoton tonlar bu zor koşullarda harika çekim fırsatı sunacaktır.


Kış aylarında buzlu göllerde buzda büyük çatlaklar oluşabilir ve buzun altındaki su berraklaşır. Bu çatlaklar, doğanın muhteşem gücünü gösteren çok güçlü çizgiler oluşturur.


Son birkaç yıldır, kuş bakışı fotoğraflar çekmek artık sadece hayal değil. Droneların ortaya çıkışıyla, fotoğrafçılar için yeni bir yaratıcı alan ortaya çıktı. Bir drone ve bir kamerayla donanarak gökyüzüne çıkın ve gölleri yeni bir bakış açısı ile görün.

Dünyada fotoğraflanmayı bekleyen güzel göller var. Bu alan sahip olduğunuz kamera ile dışarı çıkmak ve büyüleyici sahneleri çekmek için geçerli bir sebep.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status