Son Yazılar

7 Mayıs 2018 Pazartesi

Büyüleyici Makro Örümcek Fotoğrafları Nasıl Çekilir



Örümcekler: Onlardan korkarız, onları görünce çığlık atarız ve onları öldürürüz. Onlar her renkte, şekilde ve boyda olabilir, ve biz onlardan diğer şeylerin çoğundan daha fazla korkarız. Peki neden?


Çocukluğumdan büyüklüğüme kadar yukarıdakilerden hepsini yaptım. Ne zaman bir örümcek görsem, titremeye başlar ve etrafa saldırırdım. Ben bir araknofobik (e.n. örümceklerden korkan kimse) miydim? Elbette, hayır, çoğumuzun yaptığı şey bu değil. Bu canlılardan, neden olduğu bilmeden korkmayı öğreniriz. Her zaman "Katil örümcekler Çorum'u işgal etti" ya da "Soğuk havalar nedeniyle ölümcül örümcekler evlere akın etmeye başladı" gibi haberleri okuruz. Gerçek şu ki, örümcekler milyonlarca yıldır bizimle birlikte, evlerimizde ve bahçelerimizde yaşamaktalar,ve hiçbir şey değişmedi.



Örümcekler ekosistemimizin önemli bir parçasıdır ve bahçemizin önemli bir müttefikidir. Çiftçiler ve bahçıvanlar da onları sevmelidir. Dünya çapında böcek nüfusunu ve hatta bazı durumlarda kendi türlerindeki rakiplerini ve küçük örümcek türlerini kontrol altında tutarlar. Örümcekler aynı zamanda kuşlar ve bazı memeliler için de doğal besin kaynaklarındandır.

Bu makalede, bir DSLR ve makro lens yardımıyla bahçemizde yaşayan örümceklerin fotoğrafının nasıl çekileceğine göz atacağız.

Kullanılacak Ekipmanlar

* Bir DSLR
* En azından 1:1 büyütme oranı veren bir makro lens
* Harici flaş
* Işığı dağıtacak bazı malzemeler (örneğin, kağıt ya da köpük)

Ben, Canon 6D, Canon MP-E 65mm lens ve Canon MT24EX Flaş Sistemi ile köpük, beyaz plastik ve aydınger kağıdı ambalajından yapılmış ev yapımı difüzör (yumuşatıcı) kullanıyorum. Gerekli donanım ilk bakışta pahalı görünebilir, ancak makro fotoğrafçılık serüvenime Sony Alpha kamera, ikinci el Sigma 105mm lens ve ucuz bir flaş ile başladığımı söylemeliyim. Bu kurulum bana yaklaşık 3000 TL'ye mal olmuştu.

İleri okuma: Hızlı Makro Fotoğrafçılık İpuçları

Bir Konu Olarak Örümcekler

Bence, örümcekler fotoğraf çekimi için en zor konulardan birisidir. Küçüktürler ve kolaylıkla rahatsız olabilirler, bir ağ üzerinde değillerse uzun süre hareketsiz durmazlar.

Bahçe kulübeleri dışında, örümcekleri nerede bulacağınızı bilmeniz önemlidir. Zıplayan örümcekler –yukarıda görülüyor – bahçe duvarları gibi güneşli alanları tercih ederler. Bu şaşırtıcı örümcekler ağ kurmazlar, bunun yerine avını bulmak ve onları yakalamak için büyük gözlerini kullanırlar.


Kurt örümcekleri çoğu yerde bulunabilir. Ben, uzun çayırlık alanlarda buldum, ayrıca kayalıklarda ya da çitlerin altında da bulunabilir.


Gerçek şu ki, örümcekler son derece değişkendir ve onları neredeyse her yerde bulabilirsiniz.

Örümceğe Nasıl Yaklaşılır

Örümceği bulduktan sonra hazırlıklı olmak ve kameranın hazır olmasını istersiniz. Makro lensinizle 1:1 büyütme sağlayın, elle netleme yapın ve harika odak düzlemini elde edebilmek için kameranızı ileri geri hareket ettirin. Mükemmel bir şekilde netleştirme yaptığınızda deklanşöre basın, örümcek çerçeve içinde durduğu süre boyunca çekime devam edin. Fotoğraflarını çekiyorken örümcekler sürekli hareket halinde olacaktır; bulanık bir fotoğraf çekmek istemediğiniz için ISO'yu yükseltmek istemiyorsanız, bulanık olmayan bir fotoğraf çekimi için bir flaş kullanımı gerekliliktir. Bu, örümceğin hareketinin donmasına ve ortamın yeterli ışığı elde etmesine yardımcı olacaktır.


Flaşın gücünü kontrol ederim ve koşullara bağlı olarak değiştiririm. Doğal ve başarılı bir sonuç elde etmek için deneme yapmak gerekecektir. 1:1 makro çekimlerde kullandığım ayarlar şu şekildedir:

* f/8 ya da f/9 diyafram
* 1/125 saniye perde hızı
* ISO 320

Bu derecede bir büyütme oranında alan derinliği çok sığ olacağı için, f/8 ya da f/9 gibi bir diyafram değeri daha az keskin ve yayılmış bir fotoğraf ortaya çıkaracaktır.


İyi aydınlatılmış bir fotoğraf çektiğimden emin olmak için bir çiçek ya da etraftaki herhangi bir konu ile deneme çekimleri yapmak ve hareket eden bir nesne üzerinde çekime geçmeden önce son ayarlamaları yapmak en iyi sonuca götürecektir. Ayrıca, hava yeteri kadar ısınmamış olacağı için, sabahın erken saatlerinde vücutlarını ısıtmaya çalışacak olan örümcekleri bulmanız da fotoğraflarını çekme şansınızı artıracaktır. Mümkün olduğunca yer seviyesine inin, gerekirse yere uzanın ve "örümceği sinsice takip edin". Örümcekler çok korkak canlılardır, bu nedenle çok hızlı hareket ederseniz kaçacak ve saklanacaklardır.


Örümceğin yolunu tahmin edin, orada bekleyin, çekim alanına odaklamayı yapın ve örümceğin çerçeve içine girmesini bekleyin. Bu, size harika fotoğraflar çekme fırsatı verecektir.

Cesaretiniz Kırılmasın

Verebileceğim en iyi tavsiyelerden birisi, istediğiniz fotoğrafları çekemezseniz ümitsizliğe kapılmamanızdır. İnternet'te ve dergilerde gördüğünüz fotoğraflar, birçok girişimin sadece bir sonucudur; bulanık, pozlama hatası yapılmış ya da grenli fotoğrafları görmezsiniz. Benim başarı oranım 1/10 civarındadır, ancak başarılı geçen bir çekim diğerlerine değer.

Örümcek ağları üzerindeki bahçe örümcekleri ile çalışmaya başlayın, çünkü önlerindeki lensi çok fazla umursamama eğilimindedirler. İyi şanslar!

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status