Son Yazılar

14 Mayıs 2018 Pazartesi

Sincapların Fotoğrafı Nasıl Çekilir: Gladys Klip'ten Fotoğraflar ve İpuçları


Hollandalı fotoğrafçı Gladys Klip'in vahşi yaşam fotoğraflarına göz atarsanız, o kadar çok hayvanın bu kadar net ve güzel fotoğraflarını çekmeyi nasıl başardığını merak etmeye başlayabilirsiniz. O, ayılar ve kurtlardan tilkilere ve küçük baykuşlara kadar birçok hayvanı fotoğrafladı. Bu çeşitlilik, sadece doğa sevgisini değil, aynı zamanda sabır ve özveri de içermektedir.

Onun sabrı belki de en iyi sincap fotoğraflarından oluşan koleksiyonunda görülebilir. Belki, sincapların egzotik hayvanlar olduğu söylenemez. Ayı fotoğrafı çekimine göre daha az heyecan ve adrenalin içerir. Yine de, sıradan olmasına rağmen, sincap fotoğrafı çekmek son derece zor olabilir. Sincaplar küçük, çirkin ve hızlıdır. Başarısızlıkla sonuçlanan sayısız fotoğraf çektikten sonra pes etmek isteyebilirsiniz. Ne de olsa bir sincap sadece bir sincaptır.

İlham almak ve bu cazibenin üstesinden gelebilecek bir motivasyon sağlamak için, Gladys'in egzotik hayvan fotoğraflarını bir kenara bırakmayı (yine de onlara göz atabilirsiniz) ve sade ama çarpıcı sincap fotoğraflarını sergilemeyi tercih ettik.



Gladys fotoğrafçılıkla, babası ona tatillerini geçirirken aile fotoğraflarını çekmesi için küçük bir kamera verdiğinde, çocukluğunda tanıştı. "Fotoğrafçılıktan etkilendiğim an, o andır." diyor. O zamandan beri doğa fotoğrafçılığı onun ilgisini çekmiş. Dışarıda olmaktan, vahşi hayatı izlemekten ve güzel insanlarla tanışmaktan hoşlanıyormuş.

Sincap fotoğraflarını evine birkaç adım uzaklıktaki bir mesafeye giderek çektiğini düşünebilirsiniz, ama o bundan çok daha uzağa gidiyor. Çoğu sincap fotoğrafını İskoçya'da tatil yaparken çekmiş. Aslında, oraya da bir geziden dönüşte uğramış, yine de çoğu fotoğrafı işlemek ve yayınlamak için yeterli zamanı olmamış.

Bir tatil sırasında sincap fotoğrafı çekmek sıkıcı bir tercih değil mi? Aslında, hayır. " Gladys, "Onlar sevimli küçük şeyler" diyerek duygusunu gösteriyor. Onların seslerinden de çok etkileniyormuş. "Etrafta oynayan 4 ya da 5 sincap vardı ve bir anda oyun ya da sinirden farklı sesler çıkarmaya başladılar. Bunu gözlemlemek çok eğlenceliydi."



Keskin gözlem harika sincap fotoğraflarını çekmek için çok önemlidir. "Zaman ayırır ve davranışlarına bakarsanız, hareketlerini birazcık da olsa anlayabilirsiniz" diyor Gladys. Bu kalıpları tanıyarak tahminler yapmaya başlayabilirsiniz.

Arada sırada görülen hareketleri – küçük bir dereceye kadar bile olsa – tahmin edebilmek, özellikle de sincaplar çok hızlı yaratıklar olduğu için, bir fotoğrafı çekmek ya da kaçırmak arasındaki farkı oluşturur. Gladys, "Yaban hayatını fotoğraflarken çok konsantre oluyorum çünkü hayvanlar ve kuşların hareketi öngörülemez" diyor. Özel bir poz yakalamak isterseniz, "anı yakalayabilmek için odaklanmalısınız."

Gladys'in sincap fotoğrafçılığı için sunduğu diğer bir ipucu, sincapların en aktif olduğu sabahları ve öğleden sonraları dışarı çıkmaktır. Daha sonra, bir ya da iki sincapla karşılaşırsanız, odaklanmış kalmak önemlidir. "Sincaplar çok hızlı hareket ederler, bu nedenle konsantre ve proaktif olmalısınız, ki bu oldukça zordur. Zamanlama her şeydir" diyor. "Her zaman rahat bir şekilde kullanacağınız en hızlı perde hızını kullanın ve olabildiğince çok fotoğraf çekin."

Gladys'in sincaplarla ilgili kullandığı tekniklerin birçoğu genel olarak yaban hayatı için de geçerli. Örneğin, her zaman hem kendisi hem de hayvanlar için uygun bir pozisyon alır. Diğer bir deyişle, kendisini hayvanın göz hizasına indirir. "Birkaç saat yerde uzanmanız gerekse bile, göz hizasına inin." Bu sayede, hem tehditkar görünmeyecek hem de görüşünüzü açık ve doğrudan tutabileceksiniz. İlk başlarda garip ve rahatsız hissedebilirsiniz, ancak sonradan elde edeceğiniz fotoğraflar buna değer.

Gladys'in daha fazla çalışmasını görmek için Flickr'daki fotoğraf akışını ziyaret edebilirsiniz.


















© Stephanie Kay-Kok

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status