Son Yazılar

21 Mayıs 2012 Pazartesi

Diyafram


Diyafram nedir?

Her biri, bir öncekinin iki katı ışık değerini göstermek üzere,

"1 - 1,2 - 1,4 - 1,8 - 2 - 2,8 - 3,5 - 4 - 5,6 - 8 - 11 - 16 - 22 - 32 - 39" (Değerlerde değişiklikler olabilir)

şeklinde ilerler. Yeniden belirtmekte fayda var ki, her bir değer, bir öncekinin iki katı ışık değerini göstermektedir.



Diyaframı daha iyi anlayabilmek için verilen en güzel örneklerden birisi de gözü (insan gözü) açmak ve kısmaktır. Gözümüzü kıstığımız takdirde daha geniş bir alanı net olarak göreceğiz.


Diyaframın açılması ve kısılmasının en önemli etkisi net alan derinliğinin değiştirilmek istenmesidir. Net alan derinliği (Dept of Field - DOF ), diyaframın matematiksel değerine göre azalır ya da artar. Şöyle ki, düşük diyaframda bir fotoğraf çekiyorsanız, netlediğiniz obje net olacakken, etrafında kalan bütün nesneler bulanık (flu) olacaktır.

Fotoğraf: Alex Lewis

Yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz üzere, f/1.8 diyaframla çekilmiş olan bir fotoğrafta, odak merkezindeki çiçek net çıkmış iken arka planda kalan çiçekler bulanık kalmıştır.

http://raybeh.blogspot.com/2010/12/aperture-and-f-number.html
Yukarıdaki örnekte de gördüğünüz üzere, 2.8 diyaframla çekilmiş bir örnekte arkadaki ağaçlar neredeyse hiç belli olmazken diyafram değeri büyüdükçe arka planda kalan ağaçlar da netleşmeye başlamış bulunuyor.

http://karenrussell.typepad.com/my_lifejust_not_on_the_ro/2007/05/blurring_the_ba.html




Bu fotoğrafta da, birinci fotoğraf 16 diyaframda çekilmişken, ikinci fotoğraf 2.8 diyaframda çekilmiştir.


***

Gönül dostları, artık biliyoruz ki diyafram, net alan derinliğini ayarlamaya yarıyor. Belli bir objeye yoğunlaşmak istiyorsak diyaframı açıyor, manzara çekimi gibi koşullarda ise diyaframı kısıyoruz.

***

Başka neler yapabiliriz?

Aynı ISO değerinde ve ışık şartlarında çekim yapacaksak, yüksek diyafram değeri perde hızını düşürecektir. Buna karşılık alçak diyafram değeri de perde hızını yükseltecektir. (Diyafram değeri sıfıra yaklaştıkça perde hızı sıfırdan uzaklaşacaktır.)

Işık yeterli değilse, Diyafram/Perde hızı değerini yüksek tutarak fotoğrafınızın bulanık çıkma ihtimalini azaltabilirsiniz.

***

Artık Fotoğraf Makinenizi A / Av modunu rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Işığınız bol olsun.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status