Tabii ki evet... İngilizlerin Shutter Speed dediği bir olay var. Biz de Perde Hızı diyoruz.
Öncelikle küçük birkaç teorik bilgi... (Diyaframda da enstantanede de parmak hesabını bilmemiz bize çok şey kazandıracaktır. Sonra değineceğim.)
Öncelikle perdenin açılıp kapanma süresi olarak tanımladığımız enstantane, her biri bir öncekinin iki katı zaman olmak üzere,
30", 15", 8", 4", 2", 1", 1/2, 1/4, 1/4, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000, 1/2000, 1/4000, 1/8000...
şeklinde devam eder.
Gelişmiş makinelerin manuel modunda veya ayrı bir bölümde Bulb (B) Modu olarak kullanılan ve istenilen zaman kadar perdeyi açık tutmaya yarayan mod da bulunmaktadır.
Enstantane ve diyafram arasındaki ilişki önemlidir. Fotoğrafçılıkta ilerleyebilmek için aralarındaki ilişkiyi anlamak şarttır.
Enstantanenin en basit açıklamasını da kapı olarak görüyorum. Şimdi bir kapı var önümüzde. İçeride ne var görmek istiyorum. Öğle saatleri. Kapıyı azcık açıp hemen kapatırsam içeride ne var, görebilirim, değil mi?
Peki ya hava kararmış ve kapının arkasında hiçbir ışık kaynağı yoksa...
İlk olarak kapıyı açtıktan sonra daha uzun süre bakacağım demektir (Uzun bir perde hızı) ve doğanın bir gereği olarak göz bebeklerim büyüyecek (diyaframın açılması gibi). Neyse, diyafram şimdiki konumuz değil.
Kapıyı açacağız ve içeriyi bir süre inceleyeceğiz. Ve sonra da kapıyı kapatabileceğiz. Ama öğle saatlerinde olduğu kadar hızlı değil...
Wikipedia.org |
***
Önemlidir!
Fotoğrafınızın bulanık çıkmasını istemiyorsanız 1/lensinizin odak uzaklığı formülünü aklınızda bulundurun. (18-55mm lens için 1/60'tan daha yavaş çekimlerde üçayak kullanın.)
***
Artık fotoğraf makinenizin S / Tv modlarını kullanarak çekimler yapabilirsiniz, korkmayın, deneyin...
Emeğe saygi. Teşekkürler
YanıtlaSil