Son Yazılar

19 Ocak 2014 Pazar

Geniş Açı Fotoğrafçılığı - Ufkunuzu Genişletin


Dijital kameralar ve zum lensler ayrılmaz ikilidir. Yeni bir kamera satın alırken, satıcının bahsettiği ilk şey bir zum objektifin ne kadar güçlü olduğunu belirtmektir.



Nasıl olur, bilirsiniz: "Bu kameranın 5X optik zumu var, fakat bu kameradaki lensin 10X dijital zumu var... vs. vs. vs." Eğer birçok spor, vahşi yaşam veya uzak bir mesafeden çekim yapmayı gerektiren bir fotoğraf çekmek istiyorsanız, güçlü bir telefoto lens müthiş ve önemlidir. Ama her ne kadar bütün marketler telefoto lenslerin etrafında dolaşıyor olsa da iyi geniş açılı lenslerin var olduğuna inanırsanız, affedilebilirsiniz.

Fotoğraf: Kenneth Salomon

Bu sadece böyle değil. Aslında, bir sürü gezi fotoğrafı çekiyorsanız, telefoto lensinizin işe yaramadığı pek az durum olacaktır. Bir manzara fotoğrafçısı olarak, geniş açılı lensimi daha çok kullanıyorum. Geniş açılı lensler her şeyi daha küçük bir hale getirse bile, onu etkili bir şekilde kullandığınız zaman harika etkiler elde edebileceğinizi söyleyebilirim.

İşte burada, geniş açılı lens kullanımı için 5 ipucu.

Geniş Açılı Fotoğraf İpuçları #1: Gerçekten Geniş Açı mı? Büyük bir lens kullanırken, görüş alanınızı daraltırsınız, böylelikle, ön planda bir nesneye odaklandığınızda çok fazla arka planı fotoğrafınıza dahil etmezsiniz. Öte yandan, geniş açılı bir lens ile geniş bir görüş alanı yakalarsınız. Ön plandaki konunuz hala odakta olabilir fakat arka planı, görüntünüze ilgi eklemek için kullanabilirsiniz.

Sonuç olarak, fotoğrafınız bir hikayeden fazlasını anlatabilir. Bir fotoğrafın, "İşte benim çocuklarımın bir fotoğrafı." demesindense "İşte benim çocuklarım, sahildeler, arkada harika bir güneş var ve karşıdaki yattaki insanlar son derece mutlu." demesi daha iyidir.

Fotoğraf: Gautham Narayan

Geniş Açılı Fotoğraf İpuçları #2: Alan Derinliği. Geniş açılı bir lens, daha büyük bir lensten daha güçlü bir alan derinliğine sahiptir. Sadece ön plan ve arka plan özelliği ile değil aynı zamanda her şeyi odakta tutabilir. Aynı sonucu daha büyük bir lens ile elde edebilmek için diyaframı kısmalı, daha düşük bir perde hızı kullanmalı, bu yüzden de bir üçayak kullanmalı, kısaca daha çok uğraşmalısınız. Bunlardan sonra bile, alan derinliği geniş açılı bir lens kullandığınız zamanki kadar güçlü olmayabilir.




Geniş Açılı Fotoğraf İpuçları #3: Perspektif. Geniş açılı bir lens ile birlikte perspektif abartılır, bu yüzden de uzun nesneleri göründüğünden daha uzun yapar. Bir çit, iskele, demiryolu ya da bir yol... sizden uzağa doğru giden her neyin fotoğrafını çekiyorsanız, geniş açılı bir lens fotoğrafınıza bir destek verecektir. Bu, üç boyutlu bir izlenim verecektir. Güçlü yönelen hatlar izleyicinin dikkatini fotoğrafa çekecektir ve böylece sadece fotoğrafa bakmayacak, fotoğrafın içine girecekler.

Geniş Açılı Fotoğraf İpuçları #4: Güçlü Ön Planlar. Geniş açılı lenslerin abartıları nedeniyle birbirinden uzakta olan nesneler birbirlerinden daha uzaktaymış gibi görünecekler.Ön plandaki nesneler biraz küçük görünebilir fakat arka plandaki nesneler biraz daha uzakta görünecektir. Sonuç olarak, geniş açılı lensler ön plandaki konuya etki eklemek için mükemmeldir. Bir insana (ağaç ya da her neyse) yakın durabilirsini ve onlar uzaktaki nesnelere göre bir kule gibi görünecekler.Bir telefoto lens için bu tam tersi işleyecek, arka plandaki nesneleri yakınlaştıracaktır.

Fotoğraf: myvista

Geniş Açılı Lens İpuçları #5: Hepsini Birlikte Uygulamak. Yukarıdaki ipuçlarının herbiri ayrı ayrı harika etkiler oluşturacaklar ancak hepsini bir arada uygulamanız izleyiciler üzerinde muhteşem bir etki bırakacaktır. Kısa bir makalede kullanabileceğiniz bütün ipuçlarını açıklamak zor, ancak bütün bu ipuçlarını anlamanız ve geniş açılı bir lensin gücünü görebilmeniz için size bir örnek vereceğim. Arkasında çarpıcı bir bulut oluşumu olan eski bir çiftlik evi düşünün. Bir telefoto lens ile sadece çiftlik evini, standart bir lens ile çiftlik evi ve gökyüzünü çekebilirsiniz.

Geniş açılı bir lens ile, patika boyunca yürüyebilir ve daha ilginç bir kompozisyon oluşturabilecek (eski bir posta kutusu, belki) ilginç detayları arayabilirsiniz. Eğer posta kutusunun yanında durursanız, kompozisyonunuzda ön planda olacak fakat çiftliği ve arkaplandaki gökyüzünü çekebilmeniz için temiz bir çekim şansı sunacaktır. Daha da iyisi, güçlü bir alan derinliği odaktaki her şeyi koruyacaktır. Abartılı perspektifimiz patikayı daha uzun gösterecek ve fotoğrafınıza üçboyutlu bir etki verecektir. Bunu iyi yaparsanız, izleyicilerin dikkati önce posta kutusuna yönelecektir fakat patika uzaklara gittiği için arka plandaki detaylar da dikkat çekecektir.

Burada, size geniş açılı lensler ile ilgili bir yazı hazırladım. Bu kısa yazının sizde daha büyük kıvılcımlara yol açmasını umuyorum. Okumak, uygulamanın yanına yaklaşacak kadar bile heyecanlı değil... öyleyse kameranızı alıp başlamak için neyi bekliyorsunuz ki?

© Andrew Goodall

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status