Son Yazılar

17 Eylül 2014 Çarşamba

Böcek Fotoğrafları Nasıl Çekilir?


Neden böceklerin fotoğrafını çekeyim ki?

Çünkü;

* Gezegenimizde yaşayan canlıların %75'i bu kategoriye girmektedir.

* Harika doğal güzellikleri ile büyüleyici konular olabilir.

* Böceklerin çoğu kişide uyandırdığı "öf" duygusu gerçek şeylere yakından bakmamızı engeller.





Böcek fotoğrafçılığı çok özel bir alandır ve böcekler üzerine ciltlerce yazı yazılmıştır. Ancak, bu işe başladığınızda bilmeniz gereken üç temel konu vardır ve bir kez "neden" ya da "nasıl" diye sorduğunuzda, daha derinlere girmeye hazırsınız demektir ve kendi deneyiminize başlayabilirsiniz. Kameranızın el kitabı ve makro fotoğrafçılık hakkındaki makaleler, makro lensler ve yakınlaştırma filtreleri ile ilgili olarak bilmeniz gerekenleri size anlatacaktır, bu yüzden bu konuya tam olarak değinmeyeceğim.



Görüntünüzün netliği böcek fotoğrafçılığının en önemli yönlerinden birisidir. Böceklerin ya da sineklerin üzerindeki ince tüylerin bile görünebilir olduğu fotoğrafları görmüşüzdür. Bu görüntü olmadan fotoğrafınızın etkisi kaybolur. Keskin bir fotoğraf çekmenin en kolay yolu ise kameranızdaki otomatik netleme özelliğini kullanmaktır. Makro fotoğrafçılık yaparken, en küçük bir el hareketi dahi alan derinliğini etkileyecek ve görüntünün netliğini değiştirecektir. Otomatik odaklama için normal teknik olan deklanşöre yarım basma tekniğini kullanın ve fotoğrafı en kısa sürede çekin. Elinizin titremesini en aza indirmek için en az 1/250 saniyelik bir perde hızı seçin.






Aydınlatma, böcek fotoğrafçılığında karşılaşılan bir sorundur. Elbette flaş kullanabilirsiniz ancak makro fotoğrafçılıkta flaş kullanımı aşırı aydınlanmış arka planlara neden olur ve bu böcek fotoğrafçılığında, çoğu zaman, doğal renklerin kaybolmasına neden olur. 1/125 saniyelik bir çekimle böcek yeterince aydınlanmayabilir ve otomatik netleme başarısız olabilir. Bu durumda elle (manuel) netleme yapmalısınız ve yine başarısız olursanız flaş seçeneğini kullanmalısınız.

Eğer konunuzu uygun bir şekilde pozladıysanız yapmanız gereken bir sonraki konu da arkaplandır. Bulanık bir arkaplan, dikkatin böceğe çekilmesine olanak sağlayacaktır. Bunu yapmanın en kolay yolu, mümkün olan en yüksek yakınlaştırmayı yapmaktır. 84 mm'lik +10 makro lens ile 210 mm'lik +4 lens aynı büyütmeyi verecektir ancak 210 mm'lik çekimde arka planda daha fazla bulanıklık etkisi elde edilecektir. Hatırlamanız gereken bir diğer şey de konunuz ile arka plan arasındaki mesafe ne kadar çok olursa arka plan o kadar bulanık olacaktır.



Sonuncu konumuz ise çerçeveleme. En iyi etki için böceği önden fakat hafif bir açı ile yakalamayı deneyin. Bu, kafa ile vücudun bir ilişki içinde olmasını sağlayacaktır ve görüntü dengede olacaktır. Birkaç istisna dışında, böceğin arkadan çekilmiş görüntüleri ilgi çekici değildir. Böceğin merkeze yakın tutulması olumlu sonuçlar verecektir. Bunun için üçler kuralını kullanmayı deneyebilirsiniz.

Bu üç tekniği kullanarak iyi sonuçlar elde etmeye başlarsanız, kendiniz, farklı deneyimlere girebilirsiniz.

© Peter Timko

1 yorum :

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status