Son Yazılar

9 Mayıs 2019 Perşembe

Fotoğrafçının Titreşim ve Doygunluk Rehberi (ve farklılıkları)


Bu bölümde, renk titreşimi (vibrance) ve doygunluk (saturation) hakkında konuşalım. Bu iki kavram sizin için çok belirgin kavramlar olabilir, ama fazlası var! Doygunluk ve titreşim arasındaki farkları ve neden birini ya da diğerini kullanmak isteyebileceğinizi keşfedeceğiz.

Doygunluk nedir?

Doygunluk bir rengin yoğunluğunu ifade eder. Bir rengin doygunluğu ne kadar yüksek olursa, o kadar canlı olur. Bir rengin doygunluğu azaldıkça griye o kadar yakın olur.


Bir fotoğrafın doygunluğunun azaltılması "sessizlik" ya da sakinleştirici bir etkiye sahip olabilirken, artırılması sahnenin canlılık hissini artırabilir. Bir fotoğrafı aşırı doyurmamak önemlidir, çünkü bazen aşağıdaki görüntüde olduğu gibi doğal olmayan renk yayılımı etkisi oluşabilir.

Doygunluk seviyesi 100'ün üzerine çıktığında mavi renk doğal olmayan ve aşırı doymuş bir görünüm alıyor.
Ancak, fotoğrafa ve fotoğrafı görüntülemek için kullanılan cihaza bağlı olarak (geniş renk gamı olan bir iPhone 7'niz varsa), görüntünün doygunluğunun sayısal değeri, doygunluğun belirleyici yoğunluğuyla mutlak olarak ilişkilendirilmez.

Aşağıdaki ayarlara bakarsanız, doygunluktaki 40 birimlik bir artış, varsayılan değeri sıfır olan birçok kişiye pek farklı gözükmez. Bu nedenle, bir fotoğrafı düzenlerken, ayarlarınızı aşırı doyurmamak ya da az doyurmamak için belirli kurallara titizlikle uymak yerine, bazen aşırı doymuş bir fotoğrafın hoş bir görsel etkiye sahip olduğu ve amaçlanan görsel etkiyi de sağlayabileceğini düşünmeniz önemlidir.

Çeşitli doygunluk ayarları, 0 ile 40 arasındaki farka dikkat edin.

100 birimlik bir aşırı doygunluğun dahi hoş karşılanabileceğine dair bir örnek.

Aşırı doygunluk ve Titreşim aracından kaçınma

Daha önce de belirttiğimiz gibi, farklı ekranların farklı renk profillerine sahip olabileceğinden doygunluğun algısal görsel etkisini tahmin etmek kolay değildir. Titreşim aracının kurtarıcı rol oynadığı nokta burasıdır.

Kısacası, Titreşim aracı "akıllı" bir doygunluk aracına eşittir. Ayrıca, doygunluk aracı gibi fotoğrafın canlılığını artırmak için benzer bir etki sağlar, ancak algoritması görüntünün genel tonunun asla aşırı doygun görünmediğinden emin olunmasını sağlar.

Bazı titreşim araçları farklı renk kanalları için sabit üst sınırlar kullanırken Polarr'daki araçlar daha iyi sonuçlar elde etmek için dinamik analiz kullanır. Bu, cilt tonlarının ve doygunluğun çok agresif bir şekilde ayarlanmaması gereken diğer renk frekanslarının kontrol edilmesine yardımcı olur.

Aşağıdaki örneklerde, hem 100'de titreşim ve doygunluk ayarını karşılaştırın ve hem de 100'deki titreşim aracının fotoğrafın aşırı doygunluğunu önlemek için cilt rengini ve mavi/yeşil kanalları nasıl dengelediğine dikkat edin.

Orijinal, 100 Titreşim, 100 Doygunluk

Orijinal, 100 Titreşim, 100 Doygunluk
Gördüğünüz gibi, fotoğrafınızda çok güçlü ve aşırı doygun bir etki elde etmek istemediğiniz sürece, titreşim ayarı çoğu kullanım durumunda renkleri artırmak için kullanışlı ve güvenli bir yoldur.

Belirli renklerin doygunluğunu ayarlama

Şimdi, tüm renkli kanalların doygunlukları üzerinde tam kontrol sahibi olmak isterseniz ne yapabilirsiniz? Polarr gibi fotoğraf düzenleme araçlarında HSL (Ton, Doygunluk, Parlaklık) aracı tam olarak bunu yapmanızı sağlar. Endişelenmeyin, sonraki yazılarımızda HSL aracı hakkında konuşacağız, şimdilik sadece doygunluk bölümünün bu araçta nasıl çalıştığına bakalım.

Aşağıdaki gibi bir çiçek görüntüsüne sahip olduğunuzu ve arka plan rengini siyah olarak değiştirmek (ya da doygunluğunu sıfıra düşürmek) istediğinizi varsayalım. Bunu yapmak için, HSL aracında Aqua kanalını seçebilir ve ardından belirli renkler için doygunluk seviyesini sıfıra ayarlayabilirsiniz. Basit değil mi?

Aqua kanalını seç.

Doygunluğu 0'a getir.

Sahnenin arkasında gerçekleşen şey, bu fotoğrafın doygunluğunun yalnızca aqua spektrumunda manipüle edilmesi ve diğer spektrumların doygunluk seviyesinin aynı kalması. Bir fotoğrafta belirli bir rengi ayarlamak istiyorsanız bu çok kullanışlıdır. Kırmızı kanalın doygunluğunu ayarlamanın başka bir örneği:


Artık renk doygunluğu ve titreşimin nasıl çalıştığını öğrendiğinize göre, devam edin ve kendi fotoğraflarınızda bazı ayarları deneyin. Haydi, ne düşündüğünüzü söyleyim. Sorularınız varsa bize bir yorum bırakın!

© Pixel Magazine

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status