Son Yazılar

15 Mayıs 2018 Salı

Ayı Fotoğrafı Çekmek İçin 8 Temel İpucu


Tüm vahşi yaşam türlerinde, en çok ayıların fotoğrafını çekmekten zevk alıyorum. Ayılar saygıyı hak eden görkemli ve güçlü hayvanlardır. Sabırlı bir gözleyici onların karmaşık sosyal ağlarını izleyeme fırsatı elde edebilir. İnsan benzeri garip hareketler, tutum ve davranış sergileyebilirler. Birbirleri ile oynar, kavga eder, yemek yer, kur yapar ya da egemenliklerini gösterirler. Küçük ayı yavruları gençlikleri ve merakları ile oldukça eğlencelidir! Ayıları fotoğraflayarak iyi bir şekilde zaman geçirebilir ve çok sayıda harika görüntü ve anılarla eve dönersiniz.

Ayı fotoğrafı çekmek için en iyi yer neresidir? Kolay — Alaska! Birçok yerde ayılar görmüş olsam da, Alaska'nın sunduğu fırsatlar başka hiçbir yerle kıyaslanamaz. Kıyı boyunca siyah ve boz ayılar, North Slope'da kutup ayıları görülür. Katmai, Lake Clark, Denali ve ANWR gibi korunan alanlardaki ayılar, genellikle insan varlığına karşı toleranslıdır ve yakın mesafelerden fotoğraf çekimi mümkündür. Alaska'nın kendisi de ayılara eşlik edecek çarpıcı bir manzaraya sahiptir. Kutup ayıları benim favorimdir ve Kaktovik'teki ücra Inupiat Köyü'ne yapılan rehberli fotoğraf gezileri düzenlerim. Bir tekne üzerinde güvenle ayıların izlenebildiği Kaktovik'i seviyorum. Kıyıya yaklaştığınızda, onlar size doğru yürür ya da yüzerler. 20145 yılında bölgede 35'ten fazla kutup ayısı vardı – ve birçok yavrusu.

Ayları görmek için en uygun zaman ne zamandır? Haziran ayında giderseniz, bahar yavrularını, kır çiçeklerini, çiftleşme davranışlarını görürsünüz. Temmuz ayında, somonlar yavrulamak için nehirlerin yüksek kısımlarına doğru göç ederler ve daha fazla balık avı fotoğrafı çekebilirsiniz. Bölgeye bağlı olarak, somon göçleri Ağustos ayına kadar devam edebilir. Eylül ayında, boz ayılar kış uykusu için yem arama ve meyve yeme eylemleri ile yoğun bir şekilde görülebilir. Eylül ayının ilk haftasında Denali'de muhteşem sonbahar yaprakları görülür. Kutup ayıları deniz kıyılarında buzların oluşmasını beklerken kuzey sahillerinde toplandıklarından, Eylül ayının sonunda ve Ekim ayının başında en iyi fırsatlar elde edilir. Okyanus donarsa, fokları avlamak için buzların üzerine dağılırlar.

1. İpucu: İki kamera gövdesi kullanın

Çeşitli odak uzunluklarında çekim yapabilmek harika fotoğraflar çekmenin anahtarıdır. Bir gövdede uzun bir lens (1.4x TC takılı/takılı olmayan 500mm) ve bir zoom telefoto (100-400mm) taşımayı tercih ederim. Eylem devam ederken lensleri değiştirmek için zamanınız olmayabilir. Bazen ayılar size gerçekten yaklaşabilir ve geniş açılı bir lensinizin olmasını istersiniz. Diğer zamanlarda uzakta kalacakları için uzun bir lense sahip olduğunuz için mutlu olursunuz. Atölye çalışmalarımda anlattığım bir diğer husus da ayıları çevreleri ile çekecek şekilde biraz uzaklaşmaktır. Samimi, yakın çekim fotoğraflar güzel olsa da ben uzaktan yapılmış çekimleri daha çok seviyorum. Ayrıca, çekimlerin hayvanat bahçesinde olmadığını da kanıtlıyor!


2. İpucu: Ayılar sürekli hareket halinde olduğu için Sürekli Çekim Modlarını kullanın

Bu, kameranın konu hareket ettikçe odağı sürekli olarak ayarlamasına izin verir. Otomatik odaklama noktasını kendim belirlemeyi ve konu hareket ettikçe odağın otomatik olarak değişmesini istiyorum. Kamera konuyu izlemekte zorluk çekiyorsa, belirli bir odak noktası kullanmayı seçiyorum ve konunun o bölgede iken odağın sağlanmasını tercih ediyorum. Daha durağan konularda belirli odak noktaları kullanmayı tercih ediyorum. Otomatik odak modlarını ve noktalarını hızlı bir şekilde değiştirebilmek çok önemlidir! Bir diğer öneri otomatik odaklamayı ve ışık ölçümünü nasıl yapacağınızı öğrenmenizdir.


Varsayılan davranış, deklanşöre yarım basıldığında kameranın ışık ölçümü ve odaklamayı yapmasıdır. Yaban hayatı için, sahneyi deklanşör düğmesi ile ölçmek ve AF için back buttonu kullanmak daha iyidir. Bunu nasıl yapabileceğinizi öğrenebileceğiniz birçok çevrim içi video bulabilirsiniz. Kameradaki back button focus (arka düğme), sürekli odaklama kullanırken çekimi yeniden kompoze etmenize olanak tanır. Ayrıca çekim sayınızı artırır, böylece sürekli olarak AF noktanızı değiştirmek zorunda kalmazsınız.


3. İpucu: Alan derinliği ayılar için önemlidir

Normal ışık koşullarında, ayının tamamının keskin bir şekilde odaklandığından emin olmak için f/7.1 - f/8 gibi bir diyafram değeri kullanmak önerilir. Bu, özellikle ayı grupları için önemlidir. Bazen, daha geniş manzara çekimleri için f/9 - f/10 gibi değerler kullanılabilir. Yaratıcı ve bulanıklık elde edilmesi istendiğinde f/4 - f/5.6 gibi diyaframlar seçilmelidir.Birinin keskin diğerlerinin bulanık görüleceği ayı gruplarının fotoğrafını çekmek eğlencelidir. Sığ alan derinliği kullanılırken tek nokta AF noktası kullanmak keskin bir fotoğraf çekmek için önemlidir. Işık azalmaya başladığında, özellikle yüksek ISO değerlerinden kaçınmak için geniş diyafram değerleri kullanmak gerekir. Yüksek ISO kameranıza ve rahatlık seviyenize göre değişecektir. Unutmayın ki, daha fazla büyütme yaparsanız ya da konuya yaklaşırsanız alan derinliği kaybedersiniz.


4. İpucu: Düzenli olarak histogramı kontrol edin

Siyah/kahverengi ayıların fotoğrafını çekerken, kürkün az pozlanmamış olması önemlidir. Kürkün tonlarını histogramın sol kenarından uzak tutun! Kutup ayıları için, tam tersini yapın. Beyaz kürkün ve karın histogramın sağ kenarından uzak durmasını sağlamanız gerekir. Kamera menüsündeki vurgu uyarısını (Highlight Clipping Alert) açmak, aşırı pozlanmış alanları görmenize yardımcı olur. Histogramın RAW değil JPG renderlemesine dayalı olduğunu unutmayın. Bu sayede, rötuş sırasında daha fazla serbestlik elde edebileceksiniz. Son olarak, mümkün olduğunca sağa yakın pozlayın. Bu gren oranını azaltacak ve rötuş sırasında daha fazla rahatlık sunacaktır.



5. İpucu: Kullanmayı tercih ettiğim iki mod AV ve Manuel

Av, kısmen bulutlu bir gün gibi ışık koşullarının değişkenlik gösterdiği durumlarda kullanışlıdır. Beğeninize göre diyaframı ayarlarsınız ve pozlamayı dengelemek için kamera tarafından ışık ölçümü otomatik olarak yapılır. Sahneye göre pozlama telafisi yapabilirsiniz (ters ışık: -1eV, karda kutup ayıları:+1eV vb.). Av modu ile ilgili tehlike, arka plandaki renk uyumu değiştiğinde düzgün pozlamayı kaçırabilirsiniz. Örneğin, bir kutup ayısı derin mavi sulardan parlak beyaz karlara doğru yönelirse Av modu kullanıldığında ayı az pozlanabilir. Bu eksikliği gidermek için manuel mod kullanırım.Ayı için uygun pozlamayı belirler ve arka plandaki renk uyumu hakkında endişelenmem. Bununla birlikte, ışık gün boyunca sürekli olarak değişeceğinden, histogramı sürekli olarak kontrol etmelisiniz.


6. İpucu: Perde hızını önemseyin

Ayılar şaşırtıcı derecede hızlı hareket edebilir, bu nedenle yavaş perde hızı kullanmak ise yaramayabilir.  Genel kullanımlarda en az 1/500 saniye gibi bir hız ile birlikte 1/800 saniyeden 1/1250 saniyeye kadar herhangi bir perde hızı kullanılabilir. Bu, özellikle kar taneleri ve su damlaları havada süzülürken işe yarayacaktır. Işık azalmaya başladığında, lensin IS/VR kapasitesine göre 1/500 saniyenin altına inerim. Yine de bunu yaptığımda, hareket bulanıklığı nedeniyle daha az başarılı fotoğraflar elde edeceğimi bilirim. Ayrıca, ayıların yavaş perde hızında fotoğrafını çekerken pan yapmayı da düşünebilirsiniz.


7. İpucu: Yere eğilin!

Bu ipucu ayı fotoğraflarınızı daha dinamik hale getirecek ve onların gerçek boylarını gösterecektir. Somonları avlarken, yere eğilin, böylelikle ayı doğrudan size yönelmiş gibi görünecektir. Kutup ayısı gezimde, ayının fotoğrafını su seviyesinden çekebileceğim bir şekilde bir teknede bulunuyordum. Bu büyük bir fark meydana getiriyordu. Aynı bakış açısını büyük bir teknenin üstünde iken elde edemezdiniz.


8. İpucu: Sabırlı olun ve ayıların size doğru gelmesini bekleyin

Ayılara çok fazla yaklaşmamak çok önemlidir. Eğer yaparsanız, ayılar ya uzaklaşacak ya da sizi bir tehdit olarak görecek ve size saldıracaktır. En iyi çekim fırsatlarından bazıları çekim yerimizi terk ettiğimiz anda meydana gelmişti. Ayılar sabah ve akşam saatlerinde çok hareketlidir. Gün ortasında giderseniz, uyumaya veya yüzmeye (özellikle sıcak havada) meraklıdırlar. Son olarak, mümkünse arkadan çekmekten kaçının. Sadece sabırlı olun ve hayvanın size yüzünü dönmesini bekleyin.


Umarım bu ipuçları dışarı çıkıp ayı fotoğrafları çekmek için size istek katacaktır! Paylaşılacak çok daha fazla şey var ancak tek bir makaleye sığmaz. Mutlu çekimler.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status