Son Yazılar

19 Mayıs 2018 Cumartesi

Tilki Fotoğrafçılığı İpuçları


Tilkiler, birçok yerde bulunabilir, hatta yiyecek bulmak için şehirlere göç etmeleri neticesinde kırsal bölgelerde bahçelerde bile tilkilerle karşılaşılabilir.



Ancak, gecelerin bir hayranı değilseniz, bir tanesini fotoğraflamanın en kolay yolu, fotoğraflarını kolay bir şekilde çekebileceğiniz hayvanat bahçelerine gitmektir.


Ekipman Önerileri

Lensler

Çekim için dışarıda da olsanız, bir hayvanat bahçesinde de olsanız, muhtemelen bu hayvanlara yakınlaşamayacaksınız, bu nedenle uzun bir lense (300-400mm ya da daha uzun) ihtiyacınız olacaktır.

Destek

Bir yerde gizleniyor ve yiyecek dolu bir alanı seyrediyorsanız, bir üçayak kullanımı konusunda bir sıkıntı yaşamazsınız. Bazı üçayaklar, tilkileri beklerken kameranızı ve ağır lensinizi taşımak için size olanak sağlayacaktır. Hareket ve daha fazla esneklik için BH-200 gibi bir başlık kullanabilirsiniz. Bir yerde gizlenmiyorsanız, etrafta dolanırken daha fazla esneklik sağlayacağı için kamerayı elde taşımayı tercih edebilirsiniz.


Teknik

Tilki Fotoğrafı Ne Zaman Çekilir

Nisan-Temmuz ayları yavruların doğduğu zamandır, bu da yetişkin tilkilerin sürekli olarak yiyecek aramak için dışarı çıkacağı anlamına geleceği için bu zamanlarda fotoğraf çekimi çok daha kolay olacaktır. Kırsal kesimlerde, sabahın erken ve akşamüzerlerinde dışarıda oynayan yavruları görebilirsiniz.

İzle ve Öğren

Vahşi tilkileri fotoğraflamıyor olsanız bile, davranışlarını anlamak, rutin davranışlarını aramak  iyi bir fotoğraf çekmenizi kolaylaştırır. Kamerayı alıp deklanşöre basmak yerine onları izlemek için zaman ayırmak size daha iyi sonuçlar elde etme fırsatı verecek ve daha az başarısız sonuçla karşılaşacaksınız.

Sabırlı Olun

Sessizce çalışmak ve hareketi asgari düzeyde tutmak hem kırsal alanda hem de bir barınağın yanında önemlidir. Tilkileri korkutacak herhangi bir sese neden olabilecek bir davranıştan kaçının.




Odak Hakkında Düşünün

Tüm portre çekimlerinde olduğu gibi, öznenin arka plandan bağımsız çıktığı fotoğraflar iyi sonuçlar verecektir, bu nedenle arka planı odak dışı bırakmak içi sığ alan derinliği kullanın. Daha uzun odak uzaklıklarına sahip lenslerde elde edeceğiniz sıkıştırma etkisi de bu konuda size yardımcı olacaktır. Çerçevede yiyecek arayan, oynayan vs. birden çok tilki varsa ya da tilkiyi doğal çevresi ile birlikte göstermek istiyorsanız, çekiminizin bulanık çıkmasındansa ön plandan arka plana bir keskinlik içinde olmasını sağlamak zorundasınız demektir.

Açınızı Seçin

Engeller ve çitler tilkileri güvende tutabilir, ancak fotoğrafçılar için büyük bir zorluktur. Lensi yukarıda tutarak bir fotoğraf çekebilirsiniz, ancak tepeden gerçekleştirilen çekimler hoş bir izlenim meydana getirmez. Bunun yerine – mümkünse – daha alçak seviyelerden çekim yapmayı deneyin ya da tam göz hizasından olacak şekilde yapmayı deneyin.


Çitler Bir Sorundur

Bazı barınakları genellikle göz hizasının üzerinde yükselen tellerle çevrelenmiş olduğunu görebilirsiniz. Yani, genellikle önünüzdeki kafes ile birlikte çekim yapmanız gerekir. Kameranızı iyi ayarlamazsanız, bulanık bir ızgara ile çektiğiniz fotoğraflar oldukça kötü görünür. Bunu telafi etmek için tellere olabildiğince yaklaşmanız gerekir. Kamerayı, tellerin arasında kalan boşluklardan çekim yapacak şekilde yerleştirmeyi deneyebilirsiniz.

Kameranın manuel pozlama kontrolü varsa, diyaframı daha geniş olacak şekilde ayarlayın, bu alan derinliğini azaltacak ve çiti odak dışında tutacaktır. Belki de çit o kadar bulanık çıkar ki fotoğrafta hiç görünmez.

Eğer çitin üzerinden aşamıyorsanız ya da çiti ortadan kaldıramıyorsanız, daha sonra bilgisayarda fotoğraf üzerinde klonlama yaparak fotoğrafı düzenleyebilirsiniz.

Kompozisyon ve Çerçeveleme

Vahşi doğada değilseniz, bulunduğunuz yeri dikkatli bir şekilde seçerek hayvanın doğada olduğu izlenimini verebilirsiniz. Dikkat dağıtıcı noktaları belirlemek için etrafınıza göz atın, çitlerden kaçının ve eşyanın fotoğrafı bozmasına izin vermeyin. Barınağın etrafında bir yürüyüş yapmak en iyi çekim noktasını bulmanıza yardımcı olacaktır.

3 yorum :

  1. Teşekkür ederim. Tekrar beklerim. Bu arada Malatya güzel şehir. Ziyaret etmek isterim.

    YanıtlaSil
  2. Blogunuzdaki yazılar özenle yazılmış. Elinize Sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nazik yorumunuz için teşekkürler. Yine bekleriz.

      Sil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status