Son Yazılar

31 Mayıs 2012 Perşembe

Manzara Fotoğrafı Çekmek İçin 4 Altın Kural


Açıkçası, fotoğraf çekmenin bir kuralı yoktur. Öncelikle bunu belirteyim. Ama yine de dikkat edersek harika eserler ortaya çıkarabileceğimiz bazı taktikler vardır. Bunlar 4 kural da olabilir, 7 kural da, 11 kural da...



Şimdi 4 kuralından bahsedeceğim.

1. Çapraz Hatlar

© Darren Rowse

Mümkün olursa eğer, çapraz hatları kullanın.

Çapraz çizgiler, gözünüzün odak noktasında yoğunlaştırmanın etkili bir yoludur. Bu şekilde kullandığınız çizgiler yardımı ile fotoğrafın etkisini artırabilirsiniz. Bu çizgiler yol olabilir, ağaç sırası da... akıp giden bir nehir, denize uzanmış bir rıhtım... Bakın ve görün! Farklı yönlerden gelen çizgiler daha da etkileyici olacaktır.

2. Geometrik Şekiller


Geometrik şekillerin fotoğrafınızda dengelenmesi sayesinde etkileyici görüntüler ortaya çıkabilir.

© Darren Rowse

Geometrik şekillerle etkili bir kompozisyon oluşturmanın en kolay yollarından biri, kadrajın sağ ve sol tarafına bir nesne yerleştirip, orta kısma da etkili bir nesne yerleştirerek üçgen modelini elde etmektir.


3. Üçler Kuralı - Altın Oran


En sık kullanmamız gerekecek olan kural bu olabilir. 

© Darren Rowse

Kompozisyon denilince, ilk öğretilen kurallardan birisidir bu kural. İnsan gözünün bir fotoğrafta dikkatini çeken ilk noktalardır, altın noktalarımız. Daha fazla bilgi için buraya bakabilirsiniz.

4. Doğal Çerçeveler

© Darren Rowse

Fotoğrafınızı çekerken ön plana doğal bir çerçeve eklemek, fotoğrafınızın ilgi merkezini istediğiniz yöne çekmenize yardımcı olacaktır. Bir dal parçası, bir pencere kapağı, ağaçlar... çevrenize biraz dikkatle bakmanız yeterlidir.

***

Teknikleri bilmek önemlidir. İyi bir fotoğrafçı bu teknikleri içselleştirmiştir. "Bu teknikle çekmeliyim." diye düşünmez, o teknikle çeker.

Gerisi belki biraz şans, biraz da beceriye bakar.

Kolay gelsin.

© Darren Rowse

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status