Son Yazılar

30 Mayıs 2012 Çarşamba

10 Altın Kompozisyon Kuralı


1. Altın Kesim, Altın Oran, Üçler Kuralı...

 Fotoğraf makinemizin içinde iki dikey ve iki yatay çizgi çektiğimizde ortaya 9 karelik bir görüntü çıkacaktır. Bu çizgilerin kesişim noktaları altın noktalardır ki bu noktalara yerleştirilen resimler inanılmaz etkiler bırakmaktadır.



Fotoğraf: Trey Ratcliff.

 2. Nesneleri dengelemek.

Nesneyi, fotoğrafımızın ortasına değil de bir tarafına yerleştirdiğimizde fotoğrafımızın diğer yarısı bol kalacaktır. Bu bir tercih meselesi olabilir ama eğer oraya da fotoğrafı dengeleyecek bir nesne yerleştirebilirsek, bu eşsiz bir fotoğraf çektiğimiz anlamına gelebilir.
Fotoğraf: Shannon Kokoska.

3. Öncü Hatlar, Yönelen Yollar, Çizgiler...


Çapraz, sarmal, düz, çizgiler yardımı ile elde edebileceğimiz eşsiz fotoğraflar ortaya çıkacaktır.

Fotoğraf: Pierre Metivier

4. Simetri ve Desenler.


Fotoğraflarınızda simetriyi kullanmaya çalışın. Birbirini tekrar eden desenler inanılmaz etkiler bırakacaktır.

Fotoğraf: Fabio Montalto

5. Bakış açısı.


Fotoğrafı çekmek için her yönünden inceleyin objenizi. Yukarıdan, aşağıdan, önden, arkadan, sağdan, soldan... Doğru açıyı bulunca, deklanşöre basın.

Fotoğraf: ronsho



6. Arka Plan

Gerektiğinde arka planı sade, gerektiğinde karışık yapmak gerekebilir. Ne mesaj vermek istiyorsunuz? Buna göre arka planınızı dengeleyin ya da sadeleştirin. Arka planı sadeleştirirseniz bu, ön plandaki nesnenizin etkisini artıracaktır. Bütün dikkat, ön plandaki nesnenizde olacaktır.

Fotoğraf: Philipp Naderer

7. Derinlik


Eğer bir manzara çekiyorsanız alan derinliği fazla olmalı. Eğer bir portre çekiyorsanız alan derinliği az olmalı. Neyi çekiyorsanız ona göre bir alan derinliği kullanmalısınız. Fotoğraf iki boyutlu olduğu için derinlik hissini kendi ellerinizle verebilmelisiniz. 

Fotoğraf: Jule Berlin

8. Kadrajlama.

Fotoğrafınıza doğal çerçeveler katın. Bu ağaçlar olabilir, sağlı sollu ilerleyen nehirler olabilir...  Bu şekilde ilginiz, odak merkezine olacaktır.
Fotoğraf: Sally Crossthwaite

9. Kırpma

Gerektiği zamanlarda fotoğrafınızda istemediğiniz kısımları kırpmalısınız (crop). Bu sayede gözü yoran detayları ortadan kaldırabilirsiniz.
Fotoğraf: Hien Nguyen


10. Deneme

Eskiden olsa, makinemizin pozu bitecek diye korkabilirdik ama artık buna gerek yok. Dijital hafıza kartları sayesinde istediğimiz kadar çekim yapabiliriz. Siz de deneyin...

Fotoğraf:  Jule Berlin


2 yorum :

  1. muhteşem makaleniz için teşekkürler! okurken oldukça keyif aldım. bloğunuzu sık kullanılanlara ekliyorum. yazmaya devam edin lütfen.İyi sabahlar

    YanıtlaSil
  2. içeriğiniz gerçekten harika. sitenizi sık kullanılanlara ekledim ve haftada birkaç gez geri geliyorum.

    YanıtlaSil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status