Sis Fotoğrafçılığı
Öncelikle, daha önce hiç denediniz mi bilmiyorum ama sisli, buğulu veya puslu havalarda çekilen fotoğraflar, inanılmaz etkiler bırakabilir.Makalemiz, bir teknik dersi olmayacak, sadece size birkaç küçük bilgi verme amacı taşıyacaktır. Çünkü keskin sınırları olmayan bir çekim türünden bahsedeceğim.
© photographyheat.com |
Öncelikle sisin ne zaman oluştuğuna dair bir fikir edinmekle başlayabiliriz. Sisler genellikle, akşam üstleri meydana gelirlerse de günün her saati karşımıza çıkabilirler. Akşam olmuşsa sis sabaha kadar sürecektir. Eğer sabahın erken saatlerinde sis oluşmuşsa bu, o günün daha da güneşli geçebileceğini işaret ediyor olabilir (alçak basınç - yüksek basınç ilişkisi).
Neyse, ne zaman çekeceğimizi öğrenmiş olduk.Ya nerede sorusunun cevabı?
Bunun cevabı da, buharlaşmanın etkisinin daha çok görülmesinin muhtemel olduğu su kenarları olabilir. Çevrenizde bir göl varsa, çok şanslı olduğunuzu söyleyebilirim. Ormanlar da yağmuru üstlerine çok çektiği için alternatifleriniz arasında yer alabilir.
Sisli havalarda fotoğraf çekmek, normal hava koşullarında fotoğraf çekmekten çok daha farklıdır. Teknik olarak da değişiklikler yapmak zorundayız demektir.
Sis, doğal olarak ışığı dağıtır. Daha yumuşak bir ışıkla karşı karşıya kalırız. Bu, şiddetli güneş ışığı karşısında, karşıtlığın (kontrast) düşeceği anlamına gelir. (Aslında bunu isteyebiliriz!) Belki de bu yüzden, daha uzun süren pozlamalar kullanmamız gerekecek!
Makinemiz, sisli havalarda ışığı ölçerken hata yapabilir, aynı kar fotoğrafı çekerken olduğu gibi. Bize düşen ise, poz telafisi yapmak. (Küçük bir giriş için buraya bakılabilir, poz telafisine daha sonra detaylı olarak değineceğim.)
Bu dezavantajlara karşın sisin, alan derinliği, ışık, konumuzun etkinliği konusunda bize sağladığı avantajları da vardır.
Fotoğrafınızda sisin etkisi karşıtlığı (kontrast) düşürürken bu, kadrajınızı çarpıcı bir hale getirebilir. Bu sizin için güzel bir görüntü de olabilir, çirkin bir görüntü de.
© photographyheat.com |
(!) Farklı ışık koşullarında çalışacağınız için, vurgulamak istediğiniz konuyu kameranıza yakınlaştırmanız daha başarılı sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Bu, fotoğrafınızda katmanlar oluşturacak ve etkileyici görüntülere sahip olmanızı sağlayacaktır.
(!) Sisli havalarda, su damlacıkları diğer zamanlarda olduğundan daha etkili bir şekilde dağılır. Çünkü ışık homojen dağılacaktır. Bu hem ışığı yumuşatır, hem de sisin içinde çizgiler meydana getirebilir (Çise (ya da çisi) yağmurlar).
(!) Yine de vurgulayayım ki ışığa göre konumuzunu belirlemeniz son derece önemlidir.
(!) Fotoğrafınızdaki ışığın etkisini artırmak için -EV kullanabilirsiniz.
Önemli olan pozlamayı nasıl yapacağınızdır. Sis, zamanla hareket eder ve bazen de kalınlığı değişebilir. Değişik etkiler elde edebilmek için uzun pozlamalar deneyebilirsiniz (1 dk, 3 dk vb.)
Bir uyarı!
Sisli havalarda gözümüz görmese de havada su damlacıkları vardır. Makinenizi sudan koruyunuz!
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.